Werken en leren (bbl) via Abiant

Wil jij graag werken en leren tegelijkertijd? Dan is een bbl-opleiding perfect voor jou. Bbl staat voor beroeps begeleidende leerweg en is een vorm van werkend leren. Wanneer je een bbl-opleiding volgt, ben je meestal vier dagen per week aan het werk bij een bedrijf passende bij je opleiding en op de andere dag ga je naar school. Aan het einde van het traject ontvang je je diploma. 

Op dit moment bieden wij meerdere opleidingstrajecten aan waarbij je tegelijkertijd kunt werken en leren. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden die wij in samenwerking met diverse opleidingscentra aanbieden. 

Agrarisch

Groen

 Grond-, weg- en waterbouw

Logistiek

Techniek

Wil jij graag een andere bbl-opleiding volgen? Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. Wij bieden namelijk ook individuele bbl-trajecten aan.  

Veelgestelde vragen over bbl

Waar staat bbl voor?

De afkorting bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Wanneer je kiest voor een bbl-opleiding dan ga je werken en leren tegelijkertijd. De focus ligt tijdens een bbl-opleiding vooral op het opdoen van praktijkervaring bij een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf voldoet aan alle kwaliteitscriteria en eisen van de brancheorganisatie. Hierdoor weet je zeker dat je op de juiste manier wordt opgeleid. 

Hoe vind ik een bbl-plek?

Wil je graag werken en leren tegelijk? Dan kunnen wij je helpen met het vinden van een bbl-plek. Uiteraard kun je ook tussen ons huidige aanbod bbl-vacatures kijken. Hulp nodig met het vinden van een bbl-plek? Mail naar scholing@abiant.nl of loop binnen bij een van onze vestigingen. 

Vanaf welke leeftijd mag je werken en leren?

Vanaf 16 jaar mag je een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. Vanaf die leeftijd is het mogelijk om leren en werken te combineren. Wanneer je 16 of 17 bent en nog geen startkwalificatie hebt (minimaal een havo-, vwo- of mbo 2-diploma) dan mag je niet voltijd werken en ben je verplicht dagonderwijs te volgen. 

Is een bol-opleiding hetzelfde als een bbl-opleiding?

Nee, een beroeps opleidende leerweg (bol) is net iets anders dan een beroeps begeleidende leerweg (bbl). Een bbl-opleiding is vooral gericht op de praktijk, terwijl een bol-opleiding juist vooral op de theorie en zelfstudie is gericht. Daarnaast krijg je bij een bbl-opleiding loon of een vergoeding, terwijl dit bij een bol-opleiding doorgaans niet het geval is. 

Wat verdien je met werken en leren?

Hoeveel je verdient tijdens het volgen van een bbl-opleiding is afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere de sector waarin je een bbl-traject volgt, het aantal uren dat je aan het werk bent en het leerjaar waarin je zit. Daarnaast is je leeftijd van invloed op het salaris dat je ontvangt. Wanneer je een bbl-opleiding via Abiant gaat volgen, dan kunnen we uiteraard op dat moment wel vertellen hoeveel je gaat verdienen gedurende het traject. 

Naast een salaris kan het zijn dat je ook een reiskostenvergoeding ontvangt en dat lesboeken en de opleiding voor jou worden betaald.