De werkweek van ... Steven Mertens

Steven Mertens, allround agrarisch medewerker.jpg

Steven Mertens woont op zichzelf.
Vrije tijd: verbouwen eigen huis, stappen met vrienden, reizen/werkvakanties in het buitenland
Werkt bij: Loon- en Grondverzetbedrijf Wieringa-Buitenkamp gevestigd in Roodschool en Winneweer. Op de locatie in Winneweer werken 10 vaste medewerkers, op beide locaties in totaal 24 mensen.

Steven Mertens (24) is al tien jaar verbonden aan loonbedrijf Wieringa-Buitenkamp in Winneweer. Het begon allemaal met een snuffelstage bij dit echte familiebedrijf, dat toen alleen Buitenkamp heette. Voor Steven voelt het bedrijf als een tweede familie. Tekst: Ingrid Buwalda | Fotografie: Jan Buwalda

Wat was je eerste baan?
“Na mijn snuffelstage ben ik op m’n veertiende aan de slag gegaan als vakantiemedewerker bij Buitenkamp. Ik hielp mee in de werkplaats waar ik begon met kleine klusjes, opruimen en een beetje sleutelen. Op mijn zestiende mocht ik het land op met een trekker. Dankzij Buitenkamp heb ik in de praktijk alles geleerd. Inmiddels werk ik al jaren als allround agrarisch medewerker bij Wieringa-Buitenkamp en ondertussen ook op veel grotere machines dan een trekker, zoals een mestwagen, combine en een kraan.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Dat hangt erg van het seizoen af. In het oogstseizoen wordt er zes dagen per week gewerkt. Ik doe klussen voor akkerbouwbedrijven, maar ik werk ook in de veeteeltsector en doe grondverzetwerkzaamheden. De ene keer ben ik op het land aan het werk om gras in te zaaien of mest uit te rijden, een andere keer vind je me op een combine om graan te oogsten. Dit heb ik ook op grote schaal in Amerika gedaan. Bij Wieringa-Buitenkamp wordt op kleine schaal precisielandbouw toegepast. Daarin ligt echt de toekomst. Ik vind het een enorme uitdaging, om me daar meer in te gaan ontwikkelen. Gelukkig krijg ik de ruimte en het vertrouwen om me dit eigen te maken en in de praktijk te leren.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Het leukste vind ik de afwisseling, de diversiteit en om samen met mijn collega’s een klus te klaren. Als allrounder ben ik breed inzetbaar en dat vind ik leuk. In de winterperiode ben ik in onze werkplaats aan het sleutelen of ik ga op werkvakantie naar het buitenland. Nieuwe dingen leren en mezelf blijven ontwikkelen in mijn werk, daar zit voor mij de uitdaging. Dat kan in de praktijk en ook door middel van studies.”

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
“Ik weet niet precies waar ik over vijf jaar sta. Ik heb het prima naar mijn zin bij Buitenkamp en bekijk per dag wat ik leuk vind om te doen. De werkervaring die ik in Australië en Amerika bij agrarische familiebedrijven heb opgedaan en heb gecombineerd met reizen, zou misschien iets zijn voor de toekomst. Daar ben ik meer bezig geweest met precisielandbouw, denk ik mee, los problemen op, adviseer ik en stuur ik de planning aan, dat past goed bij me.”

Wat vind je het belangrijkste in je werk?
“Werksfeer, collegialiteit en gezelligheid. Ook dat je waardering krijgt van klanten en je werkgever over het werk dat je hebt gedaan. Als we op een zaterdagmiddag nog ‘even’ met elkaar een klant helpen met het persen van pakjes en we sluiten de dag af door samen te eten en het gezellig te hebben onderling, dat maakt echt mijn dag. Door de lange werkdagen in dit werk, zijn collega’s belangrijk voor mij en voelt het op dit bedrijf als een tweede familie.”