Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken

Koeien melken is een aanslag op schouders, nek en bovenarmen. Het is behoorlijk zwaar om honderd koeien in anderhalf uur te melken. Honderd koeien betekent vierhonderd spenen schoonmaken, vierhonderd tepelbekers onderhangen en vierhonderd nabehandelingen uitvoeren. Oftewel ruim dertien soortgelijke bewegingen per minuut. Onderstaand 3 tips om te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken.

1. Draag een melkschort
Wanneer er geen melkschort wordt gedragen, hebben veel melkers de neiging om van de putrand af te gaan staan omdat ze willen voorkomen dat ze nat worden. Door een melkschort te dragen ga je echt tegen de putrand aanstaan, waardoor je rug recht blijft. Ook het dragen van melkershandschoenen is verstandig. Dit is niet alleen hygiënischer, maar op deze manier voorkom je ook dat je gaandeweg misschien een rubberallergie opbouwt.

2. Werk met je linker- en rechterhand
In de huidige melkstallen met tien of meer koeien aan één kant is het intensief werken. Bij carrousel- en zij-aan- zijstallen zijn de bewegingen van de melker ook nog eens gelijk, waarbij melkers in de visgraatmelkstal de linker- en rechterkant van hun lichaam om beurten inspannen. Probeer daarom het werken met je linker- en rechterhand af te wisselen.

3. Zorg voor de juiste werkhoogte
Een juiste werkhoogte is van groot belang. Zorg daarom dat de touwtjes van de melkstellen op de juiste lengte zijn, zodat het melkstel op een goede werkhoogte hangt, en het melkstel gemakkelijk is te pakken. Daarnaast is het verstandig om op de juiste putdiepte te werken. Is je elleboog 20 tot 25 centimeter boven de stand? Dan werk je op de juiste hoogte. Je werkt dan namelijk tussen navel en schouders ter hoogte van het borstbeen. Bij
een te ondiepe melkpunt krijgen mensen snel last van hun onderrug en bij een te diepe put spelen schouder- en nekklachten sneller op. Een beweegbare putvloer zou ideaal zijn.

Kort samengevat; zorg ervoor dat de arbeidsomstandigheden om te melken optimaal zijn, neem de juiste houding in en probeer af te wisselen.

Bron: Veeteelt

Lijn.jpg