De werkweek van... Rik Cazemier

Rik Cazemier | allround medewerker veehouderij

Rik Cazemier woont bij zijn ouders en heeft een relatie met Janine.
Vrije tijd: verzorgen van hobbyvee, biljarten met kameraden, schaatsen.
Werkt bij: Melkveebedrijf Holman & Boertjes in Steenbergen, Maatschap Smeenge in Lieveren en Maatschap Brink-Veerman in Nietap.

Passie voor de agrosector heeft Rik Cazemier (22) al op jonge leeftijd. Het is dan ook vanzelfsprekend dat hij de mbo-opleiding Veehouderij afrondt om vervolgens aan de slag te gaan daar waar hij het liefste is; bij de koeien. Vrijwel iedere dag is hij wel op het erf van één van de drie boerderijen te vinden waar hij werkt als allround medewerker veehouderij. Tekst: Maaike de Boer | Fotografie: Jan Buwalda

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
"Goed gevuld. Momenteel werk ik bij drie verschillende boerenbedrijven. Bij Melkveebedrijf Holman maak ik de meeste uren per week, zo’n 30 tot 35 uur. Als allround medewerker veehouderij doe ik alle voor handen zijnde werkzaamheden zoals melken, insemineren en veescheren. Daarnaast werk ik nog één dag per week bij Maatschap Smeenge. Dit doe ik al sinds ik een jaar of veertien was. Tot slot melk ik nog eens in de veertien dagen bij Brink-Veerman in Nietap. Bij dit bedrijf heb ik stagegelopen en ben ik blijven plakken."

"De afwisseling tussen deze drie bedrijven bevalt mij super. Je leert overal wat nieuws doordat de een het anders doet dan de ander. Heel leerzaam. Bij Holman doen we bijvoorbeeld bijna geen landwerk, behalve maaien, terwijl we bij Smeenge alles zelf doen, zoals mais en gras zaaien, maaien, schudden, harken en kuilen.”

Heb je nog vrije tijd over? 
"Haha, ik ben eigenlijk nooit rustig. Thuis bij mijn ouders hebben we hobbyvee; paarden, schapen en koeien. Daar help ik ook mee. In mijn vrije tijd ben ik daarnaast te vinden bij mijn vriendin of mijn kameraden. Op donderdagavond gaan we altijd een potje biljarten."

Wat vind je het leukste aan je werk?
"Mijn werkdag is altijd anders, dat maakt het leuk. De ene dag wordt er een kalf geboren, de andere dag zijn we aan het bekappen of grasmaaien. Ik kan me er bijvoorbeeld ook echt op verheugen wanneer de koeien weer geschoren mogen worden. De koeien lopen er dan weer mooi glad bij."

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
"Het lijkt mij het mooiste om boer te worden. Met een eigen bedrijf of in een maatschap. Dit gaat echter nog een hele uitdaging worden. Niet alleen omdat het vrijwel onbetaalbaar is, maar ook gezien alle wet- en regelgeving. Sowieso zouden er meer jonge boeren moeten komen. Ik denk namelijk dat er anders de komende jaren veel boerderijen verkocht moeten worden omdat er geen opvolgers zijn. Zonde!"

Wat voor werk wil je doen wanneer je niet in de agro-sector kan werken?
"Dan word ik vrachtwagenchauffeur. Je komt dan overal. Ik houd van afwisseling, leren en ontdekken."

Wat vind je het belangrijkste in je werk? 
"Werkplezier! Of ik nu met collega’s of alleen moet werken, dat maakt me niet heel veel uit, maar ik moet wel plezier hebben in het werk dat ik doe."

Lijn.jpg