"Dit werk als kraanmachinist wil ik blijven doen tot mijn pensioen."

Fokke Post | kraanmachinist

Fokke Post woont in Klazienaveen en heeft 2 kinderen en 2 kleinkinderen.
Vrije tijd: tuinieren, oldtimers en geniet van de (klein)kinderen.
Werkt bij: Afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster. Attero is een landelijk bedrijf met 15 operationele locaties. In totaal werken er circa 800 mensen. Jaarlijks wordt er circa 3,5 miljoen ton aan afvalstoffen verwerkt.

Fokke Post (64) werkt drie jaar via Abiant als kraanmachinist bij afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster. Een functie waar hij eerst zijn twijfels over had, omdat hij voorheen in de bouw en agrosector werkte. Inmiddels zijn die twijfels gelukkig verdwenen en wil hij het liefst bij Attero blijven werken tot zijn pensioen. Tekst: Maaike de Boer | Fotografie: Jan Buwalda

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
"Ik werk in dagdiensten van maandag tot en met vrijdag. Om 7.30 uur moet ik beginnen, maar eerst start ik de werkdag altijd om 7.00 uur met een kop koffie samen met mijn directe collega’s. Daarna gaan we aan de slag. Tussendoor hebben we overleg over de werkzaamheden van die dag en rond 16.00 uur stap ik weer in de auto naar huis."

Wat voor werkzaamheden doe je?
"Doorgaans verdeel ik met de kraan het organisch materiaal dat wordt aangeleverd over het terrein. Hierbij kun je denken aan bermmaaisel, snoeihout, groente-, fruit- en tuinafval. Na deze voorbewerking wordt het materiaal bewerkt in één van de composteerhallen waar het materiaal composteert."

"Daarnaast gooi ik met de kraan de afvalberg los zodat ze met shovels gemakkelijker het afval kunnen pakken dat naar de verbrandingsoven gaat. Tussendoor doen we controlewerkzaamheden, onder andere om te kijken of er geen afval wegwaait en of er geen branden ontstaan. Het afval wil nog wel eens gaan broeien. Aan ons de taak om de branden zo snel mogelijk in de kiem te smoren."

Wat vind je het leukste aan je werk?
"Het werk zelf vind ik machtig mooi om te doen. Van jongs af aan heb ik het altijd al geweldig gevonden om met machines te werken. Wat ik ook fijn vind bij Attero is dat ik veel verantwoordelijkheid krijg, waardoor ik zelfstandig mijn werk uitvoer. Ik heb ook de vrijheid om te kijken waar het werk gedaan moet worden. Niets doen is sowieso niks voor mij. Ik zoek het werk wel op."

Kijk je uit naar je pensioen?
"Voorlopig wil ik gewoon nog lekker blijven werken, maar ik zit er wel aan te denken om een dag per week minder te gaan werken.” “Onlangs heb ik een oude trekker, een Fordson Dexta, met ploeg gekocht. Die wil ik graag opknappen en voorzien van extra zitjes zodat de kleinkinderen ook mee kunnen. Verder zie ik het wel. Misschien blijf ik nog af en toe op de kraan werken."

Wat voor werk zou je willen doen wanneer je nog aan het begin van je carrière stond?
"Sowieso iets met mijn handen, dat is gezonder dan de hele dag achter een computer zitten. Binnen zitten is ook niks voor mij. Ik heb een tijdje in een garage als monteur gewerkt, ik vond dat veel te benauwend. De muren kwamen op mij af. Ik moet gewoon buiten zijn. Ik zou dan het liefst gaan voor een functie waar ik buiten kan werken, werkplezier heb en waar de komende jaren voldoende werk in zou zijn."

Wat is voor jou het belangrijkste op de werkvloer?
"Het hebben van fijne collega’s staat bij mij met stip op één. Wanneer de omgang met collega’s niet soepel is, heb ik geen plezier in mijn werk. Ook vind ik het belangrijk dat een bedrijf goed georganiseerd is. Gelukkig zit ik bij Attero nu op een fijne plek."

Lijn.jpg