"Ik vond het fijn om bij PerkinElmer te werken en op die manier bij te dragen aan de wereld."

Tim Hoeve | basketballer & oud-Abianter

Basketbaltalent Tim Hoeve speelt bij Aris in Leeuwarden. Daarvoor speelde hij voor Donar.
Werkte bij: PerkinElmer. PerkinElmer is een Amerikaans bedrijf dat coronatestkts maakt en deze de hele wereld over stuurt.

Basketbaltalent Tim Hoeve (22) scheurde bijna een jaar geleden tijdens een wedstrijd de voorste kruisband in zijn rechterknie. Tijdens zijn revalidatie werkte hij voor Abiant bij PerkinElmer. Inmiddels is hij weer bijna volledig fit.
Tekst: Mark Leenders | Fotografie: Stefan van der Spek

Tim, als echte Groninger speel je nu voor Leeuwarden, hoe komt dat?
"Ik heb eigenlijk altijd in Groningen gespeeld. Eerst bij Celeritas Donar in de jeugd en daarna drie seizoenen bij het eerste van Donar. Echt tof, want met Donar speelden we elk jaar om de titel en deden we mee in Europa. Helaas ben ik er nooit een vaste waarde geworden. Op zich geen schande met veel concurrentie op alle posities en de constante druk om te presteren, maar ik heb er voor mijn gevoel nooit echt een kans gekregen. Daarom speel ik sinds vorig seizoen bij Aris in Leeuwarden. Ik woon hier nu ook trouwens, dat was een leuk onderdeel van het contract. Bij Aris wil ik doorbreken in de eredivisie en basisspeler worden."

Toch nog even over je blessure, hoever ben je in je revalidatie? 
"Dat gaat eigenlijk heel goed. Ik doe weer mee met alle trainingen bij Aris, ook de baltrainingen en 5-5 partijen. Helemaal pijnvrij ben ik nog niet. Ik merk af en toe nog pijnscheuten in mijn knie, maar ik ben heel tevreden met hoe mijn revalidatie is gegaan. Elf maanden geleden plaatste ik, tijdens een wedstrijd tegen Donar, mijn rechterbeen vooruit en bij het neerkomen voelde ik mijn onderbeen als het ware losschieten van het bovenbeen. Ik voelde meteen dat het ernstig was."

Het is dezelfde blessure als voetballer Memphis Depay, hoe kijk je naar zijn herstel dat slechts zes maanden duurde? 
"Onze revalidaties zijn eigenlijk niet vergelijkbaar. Het basketbal in Nederland kun je niet vergelijken met het absolute profvoetbal. Memphis Depay kon honderd procent van zijn tijd aan zijn revalidatie besteden en was mede daardoor binnen zes maanden terug. Dat kon ik helaas niet."

Tijdens je herstel kwam je bij Abiant terecht, hoe ging dat?
"In het profbasketbal zijn contracten van één jaar de norm, dus toen de competitie in maart werd stopgezet en ik geblesseerd was zat ik ineens zonder inkomen en had ik veel tijd over. Ik heb eerst mijn vader af en toe geholpen in zijn bedrijf, maar vond daarna via Abiant werk bij PerkinElmer. Een Amerikaans bedrijf dat coronatestkits maakt en deze de hele wereld over stuurt."

"Ik vond het fijn om bij PerkinElmer te werken. Ik had leuke collega’s en droeg voor mijn gevoel ook nog wat bij aan de wereld. Het was echt prima. Natuurlijk had ik liever elk uur van de dag in mijn revalidatie gestoken, maar dat kon niet. Dat is voor mij niet haalbaar."

De competitie ligt nu ook nog stil, dat komt je dus eigenlijk wel goed uit? 
"Het is nu nog onzeker wanneer we weer mogen beginnen, maar elke week extra is voor mij meegenomen. Ook met het oog op de bekerfinale, die zou eigenlijk al op 29 maart gespeeld worden en gaat tussen Aris en Donar. De basketbalbond heeft besloten dat deze nog ingehaald gaat worden. Die wedstrijd is een mooi mikpunt. Mijn rentree in de bekerfinale, dat zou fantastisch zijn."

Lijn.jpg