"Ik vind het tof dat ik, zonder dat ik mijn diploma heb, al in mijn vakgebied aan het werk ben."

Hendrik Hamstra | administratief medewerker

Hendrik woont met zijn broertje bij zijn ouders in Drogeham.
Vrije tijd: darten, voetbal kijken en gitaar spelen.
Werkt bij: Brouwer & Brouwer in Eastermar. Dit is een grondverzetbedrijf met als hoofdactiviteit het verhuren van grondverzetmachines. In 2016 nam Brouwer & Brouwer het bedrijf Renkema Grondwerken in Harkstede over.

Hendrik Hamstra (20) meldde zich in 2018 bij Abiant Surhuisterveen als vakantiekracht. Inmiddels heeft hij twee uitdagende vakantiebanen achter de rug en heeft hij nu ‘zijn beste bijbaan ever’ als administratief medewerker bij Brouwer & Brouwer in Eastermar, een baan die geheel aansluit bij zijn opleiding.
Tekst: Heidi van Duuren | Fotografie: Jan Buwalda

Waarom heb jij je destijds aangemeld voor vakantiewerk?
“In 2018 haalde ik mijn havodiploma, waardoor ik veel vrije tijd had voordat mijn nieuwe studie begon. Dat wilde ik invullen met een baan om wat geld te verdienen. Ik meldde me aan via Abiant Surhuisterveen. Eerst heb ik twee weken rozen geplukt en daarna kon ik aan de slag als assistent landmeter. Ik mocht in een auto van Abiant rijden, wat ik fantastisch vond. Ik had net mijn rijbewijs gehaald, dus ik kon veel rijervaring opdoen. We maakten  trajectmetingen van NAP-bout tot NAP-bout, dit deed ik met een pot en een baak op de fiets. Ik was die zomer twee maanden lang elke dag buiten, iedere keer weer in een ander dorp in Friesland. Heerlijk!”

Vorig jaar had je weer een leuke vakantiebaan te pakken. Wat mocht je doen?
“Abiant vroeg of ik wilde helpen met het overzetten van gasten van Camping It Wiid Eernewoude met een pontje. Via de loopplank hielp ik mensen aan boord en tijdens
de rit rekende ik het kaartje af. Op een gegeven moment vroeg de schipper of ik ook een keer wilde varen. Toen werd het wat gevarieerder en ging ik een halve dag afrekenen en een halve dag varen. Ik heb dat drie weken gedaan. Elke dag een praatje maken, dat vond ik erg leuk.”

Je hebt via Abiant een bijbaan gevonden.Hoe is dat gegaan?
“Na het vakantiewerk als pontschipper heb ik Abiant gevraagd of er werk is op administratief gebied. Vorig jaar ben ik gestart met een hbo-studie Finance & Control, een opleiding aan NHL Stenden in Leeuwarden. Een leuke studie, waarbij ik meestal twee dagen in de week vrij ben.
Ik was net aan het tweede jaar begonnen, toen Abiant belde: ik kon beginnen als administratief medewerker bij Brouwer & Brouwer in Eastermar. Ik help mee met de  administratie en verwerk de inkoop- en verkoopfacturen. Dit sluit mooi aan op mijn studie. Ik had het al zo getroffen met mijn vakantiewerk en nu met deze bijbaan weer! Het kan niet beter.”

Wat vind je het leukste van je werk?
“Ik vind het tof dat ik, zonder dat ik mijn diploma heb, al in mijn vakgebied aan het werk ben. In de praktijk leer je de basis en weet je pas echt of het werk bij je past. Ik werk met cijfers, daar hou ik van. Maar er zijn meer factoren die ervoor zorgen dat het werk leuk is. Brouwer
& Brouwer is een familiebedrijf en dat spreekt me aan. Ik voel me hier thuis. Daarnaast heb ik leuke collega’s en is het ook nog eens bij mij in de buurt."

Lijn.jpg