"Het boer zijn zit niet in de familie het is iets van mij."

Werner Wagenaar | allround agrarisch medewerker

Werner woont met zijn zusje bij zijn moeder in Uithuizen.
Vrije tijd: met zijn vriendengroep in de keet de dag doornemen.
Werkt bij: Maatschap B.J. Wiersum, T.P. Wiersum en N.S. Peart-Wiersum in Uithuizen. Deze akkerbouwer teelt onder meer aardappelen, suikerbieten, granen, peulvruchten en oliehoudende zaden. Naast Werner werken er twee medewerkers en in drukke tijden vijf medewerkers.

Werner Wagenaar (21) houdt niet van stilzitten. Toen hij twaalf jaar was, werkte hij bij een boer in de buurt en sinds vijf jaar voert Werner alle voorkomende werkzaamheden uit op het erf van Maatschap Wiersum in Uithuizen. Dat doet hij als bbl’er.* Tekst: Heidi van Duuren | Fotografie: Jan Buwalda

Wat was je eerste baan?
“Ik was hulpje bij een boer! Als 12-jarige werkte ik in vakanties en na schooltijd bij een boer tussen Usquert en Uithuizen. Ik had geen trekkerrijbewijs, dus reed ik met de boer mee, overal naartoe. Op deze manier kon ik de kunst een beetje afkijken. Omdat deze boer niet altijd werk voor mij had, ben ik er werk bij gaan doen. Zodoende kwam ik bij Maatschap Wiersum terecht. Zo ben ik er een beetje ingerold. Het boer zijn zit niet in de familie, het is iets van mij. Daarom koos ik voor de bbl-opleiding Loonwerk en kon ik na de opleiding van drie jaar meteen het laatste jaar Akkerbouw meepakken. Tijdens de opleiding mocht ik bij Maatschap Wiersum ervaring opdoen, dat is helemaal mooi.”

 Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Het verschilt heel erg hoe mijn werkweek eruitziet. Omdat het seizoensgebonden werk is, is het nu wat rustiger in vergelijking met andere maanden. Het oogsten van aardappelen, uien, tarwe, gerst, wortels en suikerbieten vindt plaats in de maanden augustus, september, oktober en november. Nu zijn we veel in de schuur bezig met aardappelen sorteren en opzakken. We beginnen elke dag om 7.45 uur met een kopje koffie, daarna is elke werkdag weer anders. Daar hou ik van. Je hoeft je hier niet te vervelen, er is altijd wel iets op te ruimen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Ik vind het fantastisch om bij een boer te werken. Ik vind het buiten werken prachtig en hou van de variatie in werkzaamheden. Geen dag is hetzelfde. Daarnaast is er genoeg uitdaging en heb ik leuke collega’s. Er speelt van alles in de landbouw en mijn collega’s vertellen veel over de ontwikkelingen. Je blijft leren.” 

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
“Ik ga na mijn diplomering als vaste medewerker aan de slag bij Maatschap Wiersum. Ik woon in Uithuizen en ben binnen tien minuten op mijn werk. Mijn vrienden wonen hier en de keet is dichtbij. Hierachter wordt nog een schuur gebouwd, dus ik zie hier wel toekomst in.”

Wat vind jij het belangrijkste aan je werk?
“Ik vind het belangrijk om een goede relatie te hebben met collega’s, mijn werkgever en Abiant. Ook vind ik het prettig dat je genoeg verantwoordelijkheid krijgt in je werk en de werkzaamheden die je uitvoert. Daarnaast hoeft het voor mij niet al te serieus te zijn. Een beetje ouwehoeren hoort erbij.”

*Wil je ook een bbl-opleiding volgen, kijk dan hier voor de mogelijkheden en meer informatie.

Lijn.jpg