"Het geeft voldoening wanneer ik het probleem van een ander kan oplossen."

Wietze Verkleij | agrarisch accountmanager Abiant Leek

Naam: Wietze Verkleij
Functie: agrarisch accountmanager Abiant Leek
Opleidingen: hbo-opleiding Dier en veehouderij; specialisatie Melkveehouderij aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden
Werkzaam voor Abiant sinds: september 2019

Je werkt als agrarisch accountmanager voor Abiant Leek en runt samen met je ouders een melkveebedrijf. Hoe combineer je beide functies?
“Halverwege 2019 ben ik in de maatschap van mijn ouders gestapt met de intentie om het melkveebedrijf in de toekomst over te nemen. Momenteel runnen mijn ouders samen het bedrijf en werk ik als agrarisch accountmanager. Mijn werkdag bij Abiant bestaat uit het bij elkaar brengen van werknemers en opdrachtgevers, nadenken over de invulling van arbeid, kandidaten inschrijven en problemen oplossen. Ik vind het heerlijk om daarvoor en daarna op de boerderij nog even fysiek aan het werk te gaan. Voor mij voelt dat als ontspanning.”

Waarom werk je niet volledig op het melkveebedrijf?
“Voor nu vind ik mijn werk als accountmanager heel mooi naast het melkveehouderschap. Ik ben nu 23 en heb behoefte aan mensen om mij heen. Ik heb contact met anderen nodig. Wanneer ik nu volledig op het melkveebedrijf zou werken wordt mijn wereld voor mijn gevoel vrij klein; ik wil eerst nog dingen ontdekken. Daarnaast zou dat ook betekenen dat er dan nog een inkomen afhankelijk is van de inkomsten van de boerderij. Voor nu is dat niet de meest logische keuze. Daar is op zijn vroegst sprake van tegen de tijd dat mijn ouders met pensioen gaan. Voorlopig hoop ik nog heel lang voor Abiant te mogen blijven werken.”

Is het voor jou vanzelfsprekend om in de agrosector te werken?
“Eigenlijk wel. Toen ik klein was riep ik al dat ik melkveehouder wilde worden. Ik heb wel altijd verder gekeken dan dat om te ontdekken of er ook andere sectoren zijn waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Eerlijk gezegd kwam ik al vrij snel tot de conclusie dat de agrosector het voor mij is. Het werk als agrarisch accountmanager voelt voor mij als thuis.”

Wat maakt jouw werk als agrarisch accountmanager zo leuk?
“Het leuke van accountmanager zijn is dat je overal komt. Je ziet en hoort van alles en kunt mensen helpen met het invullen van arbeid en meedenken over die invulling. Het geeft voldoening wanneer je het probleem van een ander kunt oplossen. Daarnaast vind ik het prettig dat ik als accountmanager, net als bij het werk op de boerderij, veel vrijheid heb. Natuurlijk moet je wel bepaalde dingen, maar je hebt zelf de regie om je werkdag in te vullen.”

Je werkt nu thuis vanwege de coronacrisis. Wat is de impact hiervan op je werk?
“Voor de coronacrisis startte ik de dag op kantoor samen met de rest van het team. Ik bekeek dan welke klanten en prospects ik die dag wilde bezoeken en ging dan rond 10 uur op pad. Tussendoor hield ik mijn collega’s op de hoogte van mijn werkzaamheden. Nu ik thuiswerk ga ik alleen nog voor echt dringende zaken op pad en gaat de rest telefonisch. Als buitenman vind ik dat wel even schakelen. Daarnaast mis ik het spontane contact met collega’s."

Wat voor type werknemer ben jij?
“Tja, lastig. Ik voel mezelf eigenlijk altijd gemiddeld. Dat klinkt misschien vreemd, maar ik bedoel daarmee dat ik een stabiel en betrokken persoon ben. Ik doe liever één ding goed, dan twee dingen half. Ik pak zaken goed op, leer snel en als ik een bepaalde structuur heb dan kan ik me daar ook aan vasthouden.”

Wat doe jij in je vrije tijd?
“Ik spreek graag met vrienden af om samen een pilsje te drinken en mag graag naar een tentfeest gaan. Daarnaast vind ik het mooi om te zwemmen en in de wintermaanden te schaatsen.”

Lijn.jpg