René Haaijer teelt samen met zijn vader Izebrand op de lichte dalgronden van de Veenkoloniën al jaren goede en bewaarbare uien. Haaijer senior was zelfs één van de pioniers die het gewas zo’n tien jaar geleden naar Oost-Groningen haalde. En met succes, want anno 2020 ligt de focus binnen het loon- en akkerbouwbedrijf Haaijer volledig op de uien. Tekst: Koen Janssen | Fotografie: Jan Buwalda
Van dat succes en van de ui willen we graag meer weten. En dus rijd ik vlak voor het zaaiseizoen naar Veelerveen. Een lintdorp in de gemeente Westerwolde, op steenworp afstand van de Duitse grens. Ik heb er een afspraak met René Haaijer, derde generatie Haaijer
binnen het loonbedrijf en sinds twee jaar mede-eigenaar in de vof. Stipt op tijd stap ik de werkplaats aan de Scheidingslaan binnen.
Agricola
René heeft me zien aankomen en staat zijn beoliede handen al te wassen. Zijn Agricola-combinaties staan er technisch top bij. “Mooi gepoetst ook voor het nieuwe seizoen,” meen ik te zien. “Nog niet goed genoeg hoor,” corrigeert René mij. “Dat moet nog, we willen dat ons
materieel perfect voor de dag komt.”
Even later zitten we aan de koffie in het fraaie woonhuis, waar René trots over de roots van het bedrijf vertelt. “Mijn opa is als akkerbouwer begonnen en in 1978 heeft mijn vader het bedrijf overgenomen. De hoofdmoot was altijd aardappelen, bieten en graan als derde gewas.
Dat laatste was op een gegeven moment amper lonend, dus toen er in 2009 vanuit AgriFirm een projectavond over uien werd georganiseerd, besloot mijn vader met een aantal anderen te gaan experimenteren met uien als derde gewas.”
Jubileum
Dat verliep zo succesvol dat het jaar 2012 voor Haaijer het laatste jaar als regulier loon- en akkerbouwbedrijf werd. Izebrand Haaijer besloot zich namelijk volledig op de uienteelt te richten. “Mijn vader heeft meteen flink geïnvesteerd in de noodzakelijke kennis en mechanisatie. Nu, ruim tien jaar verder in de uien, mogen we onszelf specialist noemen,” stelt René en benadrukt daarbij zijn vaders belangrijke rol. “Hij heeft enorm veel kennis en nog altijd veel passie voor het vak en de uien. Hij draait nog volop mee in het bedrijf. In 2018 vierden wij zijn veertigjarig jubileum en voorlopig kan hij nog niet zonder zo lijkt het.”
Bij het tweede bakkie besluit ik gerichter in te zoomen op de ui. Trouwens, dat uien gezond zijn is mij met de soeplepel ingegoten. Uien zijn lekkere smaakmakers, maar bevatten ook veel vitamine C, amper vet en hebben zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever. Daarnaast bevatten ze geen cholesterol en het eten van uien verlaagt het risico op bloedstollingen, waardoor de kans op hartaanvallen en beroertes afneemt. Ik voeg ze daarom al jaren standaard aan bijna al mijn gerechten toe. Tot grote hilariteit thuis trouwens.