"Ze noemen mij weleens de vlo van het bedrijf."

Sander Klip | timmerman

Sander Klip woont samen met zijn vrouw in Warffum, heeft een tweeling van 5.
Vrije tijd: volleyballen, motorrijden
Werkt bij: Aannemingsbedrijf- en boorbedrijf Doornbos in Groningen. Het bedrijf is opgericht in 1936 en staat bekend als specialist op het gebied van renovatie- verbouwings- en onderhoudswerkzaamheden. Bij Doornbos werken, afhankelijk van de periode, 6 tot 8 mensen.

Al ruim 15 jaar werkt Sander Klip (37) als allround timmerman voor Aannemings- en
boorbedrijf Doornbos in Groningen. De afgelopen jaren was geen dag hetzelfde en dat is wat volgens Sander het beroep zo interessant maakt. Tekst: Maaike de Boer | Fotografie: Jan Buwalda

Wat was je eerste baan?
“Als 14-jarige deed ik vakantiewerk bij het stukadoorsbedrijf van kennissen van mijn ouders. Met name opperwerk. Omdat ik graag met mijn handen wilde werken en van niets iets wilde maken heb ik de opleiding bouwtechniek gevolgd. In 2003 ben ik gaan werken als timmerman in de renovatie en restauratie. Na een paar omzwervingen kwam ik via Abiant bij mijn huidige
werkgever terecht. Ik ben daar een aantal jaren in vaste dienst geweest, maar door de crisis moest ik er helaas uit. Na een half jaar mocht ik gelukkig terugkomen en ondertussen werk ik alweer een aantal jaren naar volle tevredenheid via Abiant.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Heel variabel. Voor mij is geen week, zelfs geen dag, hetzelfde. Ik vlieg van hot naar her en doe, zoals ik dat noem, veel ‘klein werk’. Dat zijn werkzaamheden die tussendoor te doen zijn in de werkplaats, bijvoorbeeld het maken van een nieuw kozijn, maar ook het opbouwen van een steiger voor een dakrenovatie. Daarnaast werk ik ook mee aan grotere klussen, zoals de renovatie van de Prinsentuin in Groningen. Hiervoor hebben we onlangs de oude koepel gerestaureerd. Deze ziet er nu weer prachtig uit, iets waar ik echt trots op ben. Ik ben een
echte allrounder en omdat ik altijd overal te vinden ben, noemen ze mij weleens de vlo van het bedrijf.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Doordat wij vooral restauratie- en renovatiewerk voor oude panden doen, is elke klus weer anders. Het telkens een uitdaging hoe je een ‘probleem’ gaat oplossen. Hoe kun je voor dit pand het herstelwerk het beste uitvoeren? Wat ga ik tegenkomen? Restauratiewerk is heel uitdagend en pas als het lukt om mooi werk te leveren ben ik tevreden. Werken in de nieuwbouw zou dan ook niks voor mij zijn. Veel te veel van hetzelfde. De opdracht van morgen mag een verrassing zijn. Die uitdaging en afwisseling in mijn werk heb ik echt nodig.”

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
“Als alles blijft zoals het nu is dan ga ik nog steeds met veel voldoening naar het werk. Ik heb het hier naar mijn zin. Het is een fijn, klein bedrijf waar ik geen nummer ben en waar ik mijn gang kan gaan. Ik krijg hier veel vrijheid en dat is mooi. Ik heb er ook weleens over nagedacht of ik mijn eigen bouwbedrijf zou willen hebben, maar kwam al vrij snel tot de conclusie dat ik die ambitie niet heb. Ik wil lekker aan het werk zijn en daarnaast ook genoeg tijd hebben voor mijn gezin.”

Wat vind je het belangrijkste in je werk?
“Lol! Wanneer je geen lol meer hebt in het werk dat je doet, dan doe je iets verkeerd. Ga je met ergernis naar het werk? Dan moet je echt iets anders gaan doen. Daarnaast vind ik een plezierige omgang met mijn collega’s en werkgever erg belangrijk. Uitdagend werk? Gezelligheid op de werkvloer? Als dat er is, ben ik een tevreden man!"

Lijn.jpg