"Als uitzendmedewerker word ik als volwaardige kracht gezien."

Marco Spruit | procesoperator

Marco Spruit (43); getrouwd met Daphne, 2 kinderen van 11 en 8.
Vrije tijd: fitness, voetbal
Werkt bij: Dow Chemical Benelux. In Delfzijl werken 60 mensen. 20 fabrieken in de Benelux produceren meer dan 800 verschillende basischemicaliën en kunststoffen.

Marco Spruit werkt sinds eind jaren negentig bij Dow Chemical Benelux in Delfzijl als procesoperator. Wat begon met een weekje helpen als heftruckchauffeur, resulteerde in een baan voor het leven. Tekst: Ingrid Buwalda | Foto: Jan Buwalda

Wat was je eerste baan?
“Mijn allereerste baan was als dekknecht op de Rijn-binnenvaart. Daarna werkte ik als volmatroos. Dit werk heeft me altijd aangetrokken, mijn vader werkte ook in de scheepvaart. De stap erna zou stuurman zijn geweest, maar op dat moment kreeg ik een relatie met mijn huidige vrouw en wilde ik niet de hele week van huis zijn. Na een paar andere banen ben ik bij Dow Chemical Benelux in Delfzijl begonnen, eerst via een ander detacheringsbureau en sinds 2014 via Abiant.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Mijn werkweek is zeer gevarieerd, doordat ik in ploegendienst werk. In een team van drie mensen wordt het werk onderling verdeeld. De ene dag werk ik op het vulstation waar vaten of Internationaal Bulk Containers (IBC) worden gevuld met vloeistoffen. De andere dag laad ik de vrachtcontainers en maak ik alle vervoersdocumenten voor de chauffeurs in orde, zodat de lading vervolgens kan worden getransporteerd. Ook wordt de voorraad bijgehouden. Op een drukke dag wordt er zo´n 220 ton afgevuld in vaten of IBC’s en dit wordt over de hele wereld verscheept.”

Wat vind je het leukste van je werk?
De sfeer bij Dow is goed. Als uitzendmedewerker word je als volwaardige kracht gezien. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden. Daarom voel ik me hier echt thuis. Daarnaast is het werk gevarieerd. De ene dag is de andere niet. Het zit 'm in de afwisseling, ik heb plezier in mijn werk en kan echt niets bedenken wat ik minder leuk vind!"

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
“Als je gedreven bent en openstaat om iets nieuws te leren, krijg je daarvoor ook de kans bij Dow. Zo ben ik intern opgeleid om SAP-NEA te leren. Dit is een softwareprogramma dat wordt gebruikt voor onder andere verladingen en voor de ontvangst van binnenkomende goederen. Ik ben nu bezig met een EVC-traject*, dat mede door Abiant is opgestart. Ik vind het wel pittig en moet erg wennen dat ik alles in de ik-vorm schrijf in plaats van in de wij-vorm. Wij
doen op het werk alles samen als team. Ik heb het traject nu bijna afgerond. Ik heb nu geen concrete plannen, maar wellicht zou ik er in de toekomst andere werkzaamheden mee kunnen gaan doen.”

Wat vind je het belangrijkste in je werk?
"Plezier! Dat je met plezier naar je werk gaat en ook weer met plezier thuiskomt."

* EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties, hiermee worden je kennis en kunde waarover je beschikt officieel erkend. Aan het einde van het traject kan het behaalde certificaat worden verzilverd voor een diploma. 

Lijn.jpg