"Het studeren vond ik pittig, maar ik ben blij met het papiertje."

Wim Klop | hovenier

Wim Klop is getrouwd met Mireille en heeft 2 kinderen
Vrije tijd: tennissen en tuinieren
Werkt bij: Donkergroen en is eind 2019 door de opdrachtgever overgenomen

Wim Klop heeft vier jaar via Abiant in de groenvoorziening gewerkt. Wij spraken met Wim over het scholingstraject dat hij via Abiant heeft gevolgd en over zijn recente overname door zijn werkgever - onze opdrachtgever- Donkergroen.
Tekst: Zoë Arendsz en Maaike de Boer | Fotografie: Mark Lukens

Wat voor werk deed je hiervoor?
“Rond mijn twintigste ben ik begonnen bij een grond-, weg- en waterbouwbedrijf en heb ik onder andere als grondwerker gewerkt. Af en toe deed ik toen wat werkzaamheden in het groen. Vooral het grovere werk, zoals het snoeien van bermen, en langs rivieren. Prachtig werk. Ik kwam op plekken waar niemand komt, maar ik moet zeggen dat de uren die ik nu werk prettiger vind.”

Waarom ben je van baan veranderd?
“Ik heb 28 jaar in de groenvoorziening gewerkt. Nadat mijn contract beëindigd werd, kwam ik vier jaar geleden thuis te zitten en heb ik mij ingeschreven bij verschillende uitzendbureaus. Abiant had op dat moment de mooiste baan voor mij, namelijk bij Donkergroen. Het enige probleem was dat ik niet de juiste papieren had. De ervaring en kennis wel. Het verschil in salaris met of zonder papiertje was nog best groot, daarom heb ik ervoor gekozen om alsnog de opleiding Tuin, Park en Landschap te volgen via TerraNext zodat ik mij ook hovenier kan noemen. Het studeren vond ik wel weer pittig, maar ik ben heel blij met dat papiertje.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
“Momenteel liggen de werkzaamheden in het groenseizoen even stil, maar straks kan ik weer op pad. Tot december werkte ik in het onderhoud en was ik onder andere verantwoordelijk voor het netjes houden van het groen op begraafplaatsen en op schoolpleinen. Mijn werkdag start om 7.00 uur ’s ochtends, maar ik ben altijd al om 6.00 uur ’s op het werk. Samen met collega’s opstarten, zoals de auto’s alvast klaarzetten, en rustig onder het genot van een kopje koffie de dag doornemen. Om 16.00 uur zitten mijn werkzaamheden er weer op.

Wat vind je het leukste van je werk?
“Ik vind het prettig dat ik vrij wordt gelaten en mijn eigen dingen binnen mijn gebied mag doen. Ik kan er zelf voor verzorgen dat zaken verbeteren en ideeën aandragen. Daarnaast houd ik ook van het buiten zijn, ik heb altijd buiten gewerkt en heb dus nooit koud. Haha. De afwisseling in mijn werkzaamheden vind ik ook erg leuk en als je goed presteert krijg je meer verantwoordelijkheden. Dat dit vertrouwen er is vind ik erg plezierig..”

Wat voor advies heb jij voor andere uitzendkrachten?
“Je moet je gewoon bewijzen en je aanpassen. Er komen zoveel mensen binnen die op de stoel gaan zitten en wachten totdat alles klaar is, dan stappen ze in en dan weer uit. Dat helpt niet. Zet je voor de volle 100 procent in en je bereikt veel meer.”

Lijn.jpg