"Jammer dat mensen niet door hebben dat het hoveniersschap een vak is."

Lean Oosting | hovenier

Lean woont samen, haar vriend is ook hovenier
Vrije tijd: ecologisch tuinierenl
Werkt bij: Groenbedrijf De Roo Drenthe en is eind 2017 door de opdrachtgever overgenomen

Een jonge dame in een voornamelijk ‘groene’ mannenwereld. De 22-jarige Lean Oosting voelt zich er prima thuis. Als hovenier werkt ze, via Abiant Stadskanaal, voor groenbedrijf De Roo Drente. Ik sprak met Lean over haar passie voor groen, vooroordelen en de opleiding die ze momenteel volgt tot ecologisch hovenier. 
Tekst en fotografie: Maaike de Boer


Je werkt nu bijna twee jaar in de groenvoorziening en hebt daarvoor een bijbaan gehad bij een tuincentrum. Wat trekt jou zo aan in het groen?
"Als kind wilde ik boswachter worden omdat ik graag buiten in de natuur ben. Inmiddels heb ik dat idee laten varen omdat ik het zo mooi vind om in het groen te werken. In de weer zijn met planten vind ik fantastisch. Daar kwam ik achter tijdens mijn baan bij een tuincentrum. Ik heb toen zoveel met planten te maken gehad én voorbij zien komen dat ik dacht. ‘Hier wil ik mee verder’.” Na de middelbare school volgde je de opleiding Tuin Park en Landschap. En momenteel nog een tweejarige cursus tot Ecologisch Hovenier."

Is dit heel anders werken dan wanneer je als gewone’ hovenier werkt?
“In grote lijnen is het werk hetzelfde, maar er zijn wel degelijk verschillen. Nu moet ik bijvoorbeeld bepaalde planten weghalen omdat dit als onkruid wordt gezien, maar voor een goede ecologische omgeving is het juist belangrijk om wilde planten te laten staan. Dankzij mijn opleiding kan ik me straks veel meer bezighouden met het toepassen van wilde planten voor een goed ecologisch evenwicht. In bermen wordt nu alles weggemaaid, maar door minder vaak te maaien kan er een meer diverse, bloemrijke vegetatie ontstaan. Een ‘rommelig’ hoekje in de tuin doet al veel goeds. Op die manier geef je ruimte aan dieren in de tuin en omgeving.”

Heb je thuis dan ook vooral een wilde tuin?
“Mijn vriend – die zelf ook hovenier is - en ik hebben een echte hovenierstuin, haha. Aangezien we de hele dag al met groen aan het werk zijn, hebben we hier ’s avonds ook niet altijd de tijd en energie meer voor. Sporten? Nee, dat hoeft na een dag buitenwerken niet meer. Ik doe overdag al genoeg.”

“Om het voor ons behapbaar te houden, hebben wij onze tuin ingezaaid met bloemenmengsel totdat we de tijd hebben om de tuin te renoveren. Een ‘wilde’ tuin kan ook netjes zijn. Wij vinden het daarbij belangrijk om een goede ecologische omgeving te creëren.” De afgelopen periode heb je al verschillende klussen mogen doen, variërend van aanleg tot onderhoud voor zowel gemeente, provincies als particulieren."

Nu doe je het onderhoud voor een vakantiepark. Wat heeft jouw voorkeur?
“Ik vind het prettig wanneer elke dag anders is. Het fijne hier is dat ik alles naar eigen inzicht mag bijhouden. Het is een leuk project om tijdelijk te mogen doen, maar ik zou het ook wel weer prettig vinden om straks de bossen in te gaan. Daar voel ik mij veel meer thuis en kan ik mezelf zijn.”

“Het mooiste werk vind ik trouwens tijdens het aanlegseizoen. Dat is echt prachtig om te doen en het meest uitdagend. Nadenken hoe je straks alles eruit wilt hebben zien. In het voorjaar zie je dan het resultaat. Van de seizoenen vind ik de lente dan ook het mooiste omdat dan alles weer begint te groeien.”

Vergeleken met andere beroepen werk je vooral in een mannenwereld. Hoe bevalt dit?
“Soms denken mannen - niet mijn collega’s bij de Roo hoor- dat ik iets niet kan. Dat is voor mij echt een drijfveer om te laten zien dat ik het juist wel kan! Het heeft overigens ook voordelen om als vrouw tussen de mannen te werken. Mannen zijn lekker eerlijk en zeggen direct waar het op staat en ze helpen mij ook snel. Het zal niet snel voorkomen dat ik helemaal in mijn eentje een grote kar zand sta leeg te scheppen.”

“Ik heb trouwens wel af en toe te maken met vooroordelen. Dan vragen mensen of ik een taakstraf heb of ze kijken naar me alsof ik dom ben en denken dat ik alleen maar kan schoffelen. Het is echt jammer dat mensen niet door hebben dat het hoveniersschap een vak is."

Lijn.jpg