"Dankzij Abiant ben ik weer aan het werk."

Lenie van der Velde | administratief medewerker

Lenie van der Velde
Werkt bij: Waterschap Hunze en Aa's Veendam en is eind 2018 door de opdrachtgever overgenomen

Voor vijftigplussers is het niet altijd even makkelijk op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer je, net als Lenie van der Velde (54), door een reorganisatie na ruim 32 jaar je baan kwijtraakt en je noodgedwongen moet heroriënteren op de arbeidsmarkt. Ik sprak Lenie over de obstakels waar zij tegenaan liep tijdens haar zoektocht naar een nieuwe baan, de rol van Abiant bij het vinden van werk én over haar huidige functie bij Waterschap Hunze en Aa’s. Tekst en fotografie: Maaike de Boer 

Op een ijskoude dag in maart ontmoet ik Lenie bij haar huidige werkgever Hunze en Aa’s in Veendam. Direct bij binnenkomst laat Lenie me weten hoe blij ze is met haar huidige baan bij het waterschap én met mijn collega Ingrid Hoogstra die als planner werkzaam is op de vestiging van Abiant in Scheemda. “Dankzij Abiant ben ik weer aan het werk. Ingrid zorgt ervoor dat ik me niet druk hoef te maken of er straks nog werk voor mij is. Ze haalt hierdoor veel onrust bij mij weg.”

Onverwacht werkloos
“Ruim 32 jaar heb ik bij een grote bouwgroep gewerkt als financieel administratief medewerker en receptionist. Ik werkte hier vijf dagen per week met heel veel plezier”, vertelt Lenie. Tot de zomer van 2015. Dan krijgt ze tot haar grote verdriet te horen dat haar baan door een reorganisatie komt te vervallen. “Ik heb er veel verdriet van gehad dat ik mijn baan kwijt was, maar raakte ook lichtelijk in paniek. Wat moet er tegenwoordig op een cv komen te staan? Wat heb ik eigenlijk voor werkzaamheden in de afgelopen dertig jaar gedaan? Hoe maak je een LinkedIn-profiel aan? Moet ik echt gaan solliciteren via video? En hoe gaat een sollicitatiegesprek tegenwoordig? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten.”

Ongezien
Lenie vertelt mij hoe ze de zoektocht naar een nieuwe baan heeft aangepakt. Ik heb al snel door dat het geen gemakkelijk proces voor haar was. Lenie: “Ik merkte dat het heel lastig is om me na zoveel jaren bij een werkgever opnieuw op de arbeidsmarkt te profileren. Wanneer ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, bleek ik achteraf vaak toch te bescheiden. Ik heb daarom de keuze gemaakt om LinkedIn- en sollicitatietrainingen te gaan volgen en me in te schrijven bij meerdere uitzendbureaus. Ik had sterk het gevoel dat ik ondersneeuwde bij de uitzendbureaus waar ik me had ingeschreven. Tot het moment waarop ik met Abiant Scheemda in aanraking kwam. Een prettige nuchtere Groningse vestiging waar ik me direct thuis voelde.”

Vliegende kiep
Sinds de zomer van 2017 is Lenie via Abiant Scheemda aan het werk. Eerst als administratief medewerker bij een bedrijf in de grond- weg en waterbouw en sinds het najaar bij het waterschap Hunze en Aa’s. Het waterschap huurde Lenie eerst in voor een tijdelijk project bij de crediteuren om de afdeling te helpen met het wegwerken van achterstanden. Vol trots vertelt Lenie dat ze gaandeweg steeds meer een vliegende kiep werd op andere projecten en dat ze nu tot de zomer vier dagen per week op de afdeling GEO/DIV werkt, waar ze verantwoordelijk is voor de digitalisering van archiefstukken.

“Hunze en Aa’s is een leerzame plek om te werken. Heel veel werkzaamheden die het waterschap uitvoert wist ik van te voren niet. Zo zorgt het waterschap er niet alleen voor dat water gezuiverd wordt, maar bijvoorbeeld ook dat het land niet te droog of te nat wordt, de dijken in uitstekende staat zijn en er in de winterperiode bij vorst goed ijs is.” Naast een leerzame werkplek vindt Lenie het waterschap ook een prettige en goede werkgever. “Hunze en Aa’s heeft niet voor niks de Beste Werkgever-award 2017 - 2018 gewonnen.”

“In het begin kon ik mij heel druk maken om het feit dat het om tijdelijk werk gaat, maar zoals mijn vader altijd al zei ‘tegen werken opzien is het ergste dat er is’ en daar heeft hij helemaal gelijk in. Je moet het werk dat je doet leuk vinden. Ik ervaar het dan ook als zeer plezierig dat Abiant regelmatig vraagt of het werk mij nog goed bevalt en dat Ingrid steeds benadrukt ‘geniet van wat je doet’."

Lijn.jpg