"Mijn werk vind ik nog boeiender als ik snap waarom het zo wordt gedaan."

Fabricia Keuter | medewerker varkenshouderij

Fabricia woont in Stadskanaal.
Vrije tijd: paarden, gezellig met vrienden afspreken en bijkletsen
Werkt bij: Fok- en varkenshouderij Jacob Vos in Kopstukken/Sellingen. Een varkenshouderij met 500 varkens en 3000 biggen. Er werken in totaal drie medewerkers.

Fabricia Keuter (22) werkt drieënhalfjaar via Abiant Uitzendgroep bij diverse melkveebedrijven en sinds kort in de Fok- en varkenshouderij van Jacob Vos in Kopstukken. Fabricia vertelt over haar overstap van kapper naar de agrarische sector. Een stap die haar zelf ook heeft verrast, maar één ding weet ze heel zeker: het kappersvak is niets voor haar. Tekst: Ingrid Buwalda | Fotografie: Mark Lukens

Wat voor werk deed je hiervoor?
“Als je de kappersopleiding hebt afgerond, is het vrij lastig om een baan te vinden. Ik heb bij diverse kapperszaken stage gelopen en in de kapsalon van mijn moeder gewerkt. Al snel werden mij twee dingen duidelijk: ik had weinig met dit vak en werk en privé moet ik gescheiden houden. Maar wat dan?”

Waarom ben je van baan veranderd?
“Het was voor mij helder: ik wilde iets anders dan het kappersvak en bij toeval werd dat de agrarische sector. Mijn moeder sprak namelijk een boerin die vertelde dat zij een melker zochten en heeft toen afgesproken dat ik ’s avonds zou komen kijken. Toen ik dit hoorde, dacht ik dat ze een grap maakte. Ik ben wel gegaan en was tegen mijn verwachting in direct verkocht. Ik word echt blij van koeien en blijk gevoel te hebben voor het melken. Dat krijg ik bevestigd van diverse opdrachtgevers.”  

“Alles wat ik doe heb ik in de praktijk geleerd  door goed te luisteren, te kijken en vragen te stellen aan de boer. Je wordt ook zekerder en krijgt vertrouwen. Ervaring opdoen bij verschillende melkadressen helpt ook mee. Inmiddels herken ik uierontstekingen, help ik koeien met afkalven en heb ik voor het insemineren een cursus gevolgd.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
“Mijn werkweek ziet er heel divers uit, omdat ik door de week en om het weekend op verschillende melkveebedrijven melk en bij de varkenshouderij van Jacob Vos werk. Samen met hem en mijn collega, Jean, doe ik alle voorkomende werkzaamheden. Als Jean begint met stallen uitmesten en hokken schoonmaken, dan ga ik de varkens voeren en kijk of alles goed is met de zeugen en biggen. Als er zieke varkens zijn, verzorg ik deze. Tandjes slijpen, biggetjes inenten en zeugen insemineren behoort ook tot mijn werkzaamheden. We wisselen de taken onderling af. Het werk hier in combinatie met koeien melken, maakt het ook leuk. Geen dag is hetzelfde en ik voel me thuis tussen de dieren.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“De karakters die de dieren zo eigen maken en hun humor spreken mij erg aan. Ik heb plezier in mijn werk als ik blije dieren zie. Wanneer ik weer een lekker, schoon en warme plek voor de varkens heb gemaakt, daar word ik vrolijk van. Ook vind ik het fijn wanneer je het samen met je collega’s gezellig hebt op het werk en dat je op je eigen manier je werk kunt doen.”

Wat voor advies heb jij voor andere uitzendmedewerkers?
“Probeer je niet te laten leiden door anderen, grijp je kans als die zich voordoet, maar heb ook geduld tot die ene mogelijkheid zich voordoet. Als ik dat niet had gedaan, had ik nu waarschijnlijk niet tussen de koeien en varkens gestaan. Leer in de praktijk en begrijp waarom werk op een bepaalde manier wordt gedaan. Voor mij maakt dat mijn werk nog boeiender.”

Lijn.jpg