"Ik heb veel vrijheid in mijn werk als accountmanager."

Jouke de Haan | accountmanager Abiant Bedum

Naam: Jouke de Haan
Functie: accountmanager Abiant Bedum
Opleidingen: mbo-opleiding Internationale Groothandel aan het Alfa College in Groningen en hbo-opleiding Human Resource Management aan de Hanzehogeschool in Groningen.
Werkzaam voor Abiant sinds: november 2019

Wat wilde je worden toen je jong was?
“Bakker. Geen flauw idee waarom. Op de basisschool moesten we ons vroeger weleens verkleden naar wat je wilde worden en ik wilde altijd bakker zijn. Dat had vast te maken met het eten en de mooie muts. Van bakken is overigens niks terechtgekomen.”

Wat was je eerste ‘echte’ baan?
“Ik heb na mijn afstuderen een werkervaringsplek gehad bij de Gemeente Menterwolde. Vervolgens heb ik een baan gevonden in Nieuwegein als personeelsfunctionaris. Na ongeveer twee jaar daar gewerkt te hebben, wilde ik graag terug naar het noorden. Voordat ik daar weer op zoek zou gaan naar een baan wilde ik een andere droom verwezenlijken; een solo-motorreis maken.”

Welke landen heb je tijdens je motorreis bezocht?
“De hoofdbestemming van mijn reis was Iran. Ik had al veel van Europa gezien en wilde graag naar een onbekend land rijden waar ik nog met de motor kon komen. Na Iran twee maanden per motor ontdekt te hebben, heb ik mijn reis door Centraal-Azië vervolgd. Hoogtepunten daarbij waren Kirgizië en Tadzjikistan vanwege de fantastische landschappen en gastvrije bevolking. Uiteindelijk heb ik 19 landen bezocht en ruim 36.000 kilometer gereden. En als kers op de taart van deze reis mijn vriendin Irina leren kennen.”

Waarom ben je na je reis bij Abiant gaan werken?
Abiant heeft stevige roots in de agrarische wereld. Ik ben zelf een boerenzoon en wat mij aansprak, is dat je bij Abiant bij een organisatie komt te werken waarbij heel veel mensen dezelfde achtergrond en denkwijze hebben. Geen mooidoenerij, geen interessant gelul. Gewoon betrouwbaar waarbij samengewerkt wordt op basis van vertrouwen.”

Wat vind je het leukste aan jouw functie?
“Het mooie van deze functie is dat je een zekere zin van vrijheid hebt en zelf verantwoordelijk bent hoe je je werk invult. Het is minder computerwerk dan ik in het verleden had. Het is een mooie combinatie van binnen- en buitenwerk waarbij ik door het mooie Groninger land rond mag rijden.”

“Doordat ik nu veel binnen zit vanwege de coronapandemie vind ik mijn werk nu wel wat saaier. Normaal ga je op pad om bij bedrijven langs te gaan voor acquisitie, klantenbezoek en werkplekbezoeken, nu is veel werk telefonisch. Dat is niet iets waar ik heel blij van word, ik hoop dan ook dat we snel weer op pad mogen.”

Als je een dag van functie mag wisselen, wat zou je dan willen doen?
“Ik zou wel een dag mee willen lopen in de scheepvaart of als vrachtwagenchauffeur willen werken. In beide gevallen ben je al werkende aan het reizen en dat lijkt me wel mooi.”

Werk jij om te leven of leef je om te werken?
“Graag zou ik willen zeggen dat ik werk om te leven, maar ik ben vanuit mijn achtergrond als boerenzoon opgegroeid met de gedachte dat je leeft om te werken. Ik heb dan ook moeite met vrije tijd en kan slecht mijn werk loslaten. Daarom reis ik ook graag in mijn vakantie. Reizen is bij tijden afzien en uitdagend, maar het resultaat is vaak mooi. Kortom het is net werk."

Wat doe je in je vrije tijd?
“Tijdens piekmomenten help ik op het akkerbouwbedrijf van mijn ouders. Daarnaast vind ik het leuk om tuinonderhoud te doen en te sleutelen aan mijn motoren. Ik heb twee Kawasaki’s ZRX 1200s-motoren (een was voor de reis en de andere voor de onderdelen) en ik heb een Kawasaki ZX 6R. Daarnaast kijk ik, ondanks dat ik behalve kwarktaart niks kook of bak, graag naar kookvideo’s van banketbakker Kees Holtkamp.”

Lijn.jpg