Basgitarist, barkeeper én assistent dakdekker

Djimmer Vos | Assistent dakdekker


Djimmer Vos (27) woont in Warffum en heeft een relatie met Fenna.

Werkt bij: Dak Montage Noord. Dit is een snelgroeiende onderneming in Bedum op het gebied van dakwerkzaamheden.
Vrije tijd: muziek maken en luisteren, vinyl sparen en bezig met motorrijles.

Dat Djimmer ooit nog eens aan het werk zou gaan als assistent dakdekker had hij van te voren niet kunnen bedenken. Door de lockdown was het echter onmogelijk geworden om zijn werk als basgitarist nog te doen. Aangezien er toch brood op de plank moet komen, besloot Djimmer zich in oktober 2020 in te schrijven bij Abiant. Sindsdien werkt hij dagelijks voor Dak Montage Noord in Bedum. 
Tekst: Maaike de Boer | Fotografie: Jan Buwalda

Je bent basgitarist, kun je daar iets over vertellen?
“Ik zit in verschillende bands en doe daarnaast sessiewerk voor projecten en evenementen. Ik heb onder andere met Dilana Smith en Erwin Nyhoff gespeeld en was goed bezig met het opbouwen van mijn muziekcarrière. Ik werd veel gevraagd en kon al aardig mijn geld verdienen met de muziek. Helaas kon ik vanwege de coronapandemie niet meer optreden. Toen de horeca vervolgens dicht moest en mijn inkomsten als barman ook wegvielen, moest ik wel op zoek naar iets anders.”

Hoe bevalt het werk als assistent dakdekker?
“Het echte arbeidersleven was in het begin heel erg wennen. Ik heb nu minder tijd om creatief bezig te zijn, maar ik moet zeggen dat dit werk mij goed bevalt. Ik heb nu een vast inkomen, wat ook wel erg prettig is. In de toekomst zou ik een combinatie wel zien zitten; twee dagen op het dak en voor de rest creatief bezig zijn.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Als dakassistent doe ik al het voorbereidende werk; banen leggen, stroken snijden en opruimen. Zelf branden doe ik nog niet dat doet de dakdekker. Tot nu toe heb ik vooral voor grotere projecten gewerkt. Tijdens zo’n project werk je een aantal weken op dezelfde plek.
Meestal is dat ergens in Noord-Nederland, maar laatst waren we bijvoorbeeld vijf weken in Hattemerbroek aan het werk. De grote projecten vind ik leuk om te doen.

Eerst is de hoeveelheid werk voor je gevoel niet te overzien, maar gaandeweg zie je steeds beter het resultaat van je gedane arbeid. Ik vind het mooi om te zien dat ik dat dan samen met mijn collega voor elkaar heb gekregen.”

Wat vind je belangrijk in je werk?
“Dat ik een toevoeging ben. Niet dat ik er maar als een lulletje rozenwater bij sta. Ik wil graag dat collega’s echt iets aan me hebben. Bij Dak Montage Noord doe ik ertoe en kan ik zelf ook al dingen aandragen. Ja, ik heb echt al veel geleerd de afgelopen maanden.”

“Daarnaast merk ik dat ik het fijn vind wanneer ik langer met dezelfde persoon werk. Je leert elkaar beter kennen en daardoor is het gezelliger om samen te werken. En niet geheel onbelangrijk: je weet wat je aan elkaar hebt.”

Naar welke muziek luister je wanneer je aan het werk bent?
“Op de bouw wordt vaak Nederlandstalige muziek en de Top 40 gedraaid, dit is niet mijn ding. Zelf luister ik vrijwel alleen muziek uit de jaren 60 en 70 met kleine uitstapjes naar de jaren 80. Binnen dit tijdsbestek varieert het genre van The Beatles tot Pink Floyd, van Yes en Genesis tot The Mahavishnu Orchestra. Ook soul, funk en blues luister ik graag.”

Leef jij om te werken of werk jij om te leven?
“Als dakdekker werk ik om te leven, maar als basgitarist leef ik om te werken. Muziek is mijn lust en mijn leven. Ik zou het dan ook fantastisch vinden om weer op te treden.”

Lijn.jpg