"Data is een hulpmiddel om een business beter te runnen."

Bas Miedema | IT-analist en data-analist Abiant Holding

Naam: Bas Miedema
Functie: IT-analist digitalisering en innovatie | Data-analist
Opleidingen: mbo-opleiding Vrede en Veiligheid (2001), hbo-opleiding Personeelsmanagement (2006-2007, deeltijd) en data-analyse aan de IT Academy Noord-Nederland
Curussen/trainingen: O.a. Basisopleiding voor Intercedent, Professional Scrum Product Owner (PSPO I), Professional Scrum Master (PSM I), Lean Green Belt
Werkzaam voor Abiant sinds: juni 2007

Sinds 2016 werk je als applicatiebeheerder bij Abiant Holding. Onlangs heb je een nieuwe stap in je IT-carrière gemaakt. Vertel!
“Data wordt steeds belangrijker. Ook binnen ons bedrijf willen we voor de uitzendlabels Abiant en MF data nog slimmer in gaan zetten. Ieder bedrijf heeft veel data beschikbaar waar niet altijd goed mee om wordt gegaan. Door data goed te gebruiken kun je leren en groeien. Ik vind dat data vooral gezien moet worden als hulpmiddel om een business nog beter te kunnen runnen.”

Wat voor werk doe je als IT-analist en data-analist?
“Als data-analist houd ik mij bezig met het verwerken van grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen. Deze, vaak ongestructureerde informatie, zet ik om naar bruikbare gegevens voor de organisatie. Als IT-analist digitalisering en innovatie ben ik verantwoordelijk voor de realisatie van digitale oplossingen, tools en applicaties. Voor mijn collega’s, opdrachtgevers en kandidaten. Zo hoop ik bijvoorbeeld voor alle afdelingen binnen ons bedrijf, zoals marketing, een mooi dashboard te maken dat is afgestemd op de wensen van de gebruiker. Dus apps op basis van de gebruikersbehoefte, waarbij de vraag centraal staat: wat hebben we nodig?”

Wat vind jij belangrijk in je werk?
“Ik wil graag van toegevoegde waarde zijn en blijven voor een bedrijf. Daarbij vind ik het belangrijk dat er ruimte is voor doorontwikkeling, zodat mensen in hun kracht staan. Gelukkig is er binnen Abiant Holding aandacht voor de persoon en wordt doorontwikkeling, door middel van het volgen van opleidingen en cursussen, gestimuleerd. Ik moet ook getriggerd worden om mijn werk leuk en uitdagend te houden. Die prikkeling hoeft niet heel spannend te zijn. Gewoon een goed verdiepend gesprek met een collega is vaak al voldoende. Daarnaast vind ik gelijkwaardigheid en waardering belangrijk. Je moet kritisch kunnen zijn, naar jezelf, maar ook naar elkaar.”

Wat maakt het werken voor Abiant Holding leuk?
“Ik werk voor een dynamische business waar geen jaar hetzelfde is. Dat is prettig, want dat voorkomt sleur. Daarnaast is Abiant een informeel bedrijf waar iedereen zichzelf kan zijn. De interne doorgroeimogelijkheden maken het werken voor Abiant ook heel divers.”

Welke functies heb je nog meer gehad binnen de holding?
“In 2007 ben ik gestart als oproepkracht bij MF Uitzendbureau. Al vrij snel kon ik aan de slag als commercieel medewerker binnendienst bij de MF-vestiging in Hoogezand. Vervolgens heb ik gewerkt als junior intercedent, senior intercedent en salesmedewerker. In 2013 heb ik de overstap gemaakt naar de IT.”

Hoe zouden je collega’s je omschrijven?
“Als een enthousiast persoon, die altijd in is voor een geintje. En als iemand die zijn mening klaar heeft. Soms misschien ook wel iets te snel. What you see is what you get. Ik ben echt een open boek wat dat betreft. Ik wil graag met collega’s in contact zijn en weten wat er leeft.”

Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik ga graag sporten; zaalvoetbal, CrossFitt en krachttraining. Dit doe ik zowel in de sportschool als thuis. Daarnaast kan ik genieten van het samen zijn met mijn vrouw Kariann en onze zoons Tim (8) en Jesper (7). Zo hebben we iedere vrijdag patatavond en gaan we er regelmatig in het weekend op uit. Lekker naar het bos of een pretpark. En af en toe een avondje Netflixen is ook heel chill.”

Tot slot, werk je om te leven of leef je om te werken?
“Ik werk om te leven. Maar eerlijk gezegd kan ik ook niet zonder mijn werk. Werken is, net als sporten, voor mij een uitlaatklep. Een combinatie is voor mij het allerbeste.”

Lijn.jpg