Sake van Dijk over zijn werk als vrachtwagenchauffeur

Sake van Dijk | vrachtwagenchauffeur

Sake van Dijk (40) woont samen met zijn vrouw en hun twee zoons in Norg
Vrije tijd: Wandelen in de natuur, mountainbiken en klussen in en rondom het huis.
Werkt bij: Abiant uitzendgroep, via de vestiging in Beilen

Sinds Sake van Dijk (40) in 2003 verbonden is aan Abiant Uitzendgroep, heeft hij verschillende functies uitgeoefend bij diverse opdrachtgevers. Zo was hij werkzaam in de afvalverwerking en hielp hij mee met oogsten in de agrarische sector. Inmiddels doet hij wat hij het allerleukst vindt: chauffeuren. Tekst: Heidi van Duuren | Fotografie: Jan Buwalda

Wat voor werkzaamheden voer je precies uit?
“Bij Abiant sta ik op papier als machinist/kraanmachinist, maar momenteel ben ik chauffeur op de vrachtwagen. Naast laden en lossen behoort het besturen van de vrachtwagen tot een van mijn hoofdwerkzaamheden. Ik rijd door heel Nederland en in de grensstreek met Duitsland. Dat doe ik meer dan vijftig uur in de week, in drukke tijden. Nu is het ook lekker hectisch. Daar hou ik van.”

Waarom is het nu hectisch?
“Het seizoen is aangebroken, waarin er bij de boeren op het land wordt gedraineerd. Dat betekent dat we veel drainagerollen van pvc-buizen transporteren, soms wel drie keer op een dag. Dan ben je de hele dag onderweg. Onderweg onderhoud je contact met collega’s en het kantoor en bij terugkomst helpen collega’s mee met uitladen.”

Heb je altijd al chauffeur willen worden?
“Ik wilde boer worden net als mijn opa. Dat is niet gebeurd, maar ik ben wel via een boer bij Abiant terecht gekomen. Een vriend van mijn opa gaf mij de tip. Bij Abiant ben ik begonnen als timmerman, maar ik heb me laten omscholen naar chauffeur omdat ik werken met machines leuker vind dan timmeren. Als het maar wielen heeft, dan ben ik blij. Zelfs als het gaat om een paar rupsbanden.”

Wat vind je het leukst aan je werk?
“Ik vind de afwisseling het leukst. Als chauffeur kom je overal en zie je veel van de omgeving. Je ziet hoe het landschap verandert als je bijvoorbeeld in de buurt van Duitsland komt en het landschap verandert ook per seizoen. Omdat je elke dag een andere bestemming hebt, is elke rit anders. Geen dag is hetzelfde. Dat maakt het voor mij interessant. Zo heeft de haven van Rotterdam veel indruk op mij gemaakt. Wanneer kom je daar nou?”

Wat vind je belangrijk in je werk?
“Een goede werksfeer. Het is heel belangrijk dat je het leuk hebt, want je besteedt het grootste deel van je tijd op je werk. Je moet lol hebben met collega’s en het gevoel hebben dat je samen de schouders eronder zet. Het moet gewoon goed zitten. Dit is ook het geval met de samenwerking met Abiant. Het is een duidelijke werkgever en de stabiliteit van een vast inkomen is fijn. Als het even kan, rijd ik even langs het kantoor in Beilen voor een kopje koffie.”

Lijn.jpg