Opdrachtgever Rien van Os over Abiant

Opdrachtgever Rien van Os over Abiant

Naast een hecht gezin vormen Aart, Betty, Dirk, Arie en Rien van Os ook Maatschap A.L. Van Os. De familie is actief op 390 ha akkerbouwgrond en bezit een moderne pluimveehouderij met 45.000 Freiland-leghennen. Wij spraken met Rien over de maatschap. “Eenheid en diversiteit maken onze maatschap.”

De gebroeders Van Os hebben een duidelijke rolverdeling binnen de maatschap. Rien: “Dirk doet de kippenstal, Arie de aardappelteelt en gewasbescherming en ik doe het onderhoud aan alle landbouwmachines en de palletiseermachine. Daarnaast zorg ik dat de werkplaats draait. ‘Een traditionele werkplaatschef?’ Vliegende keep klinkt beter!”

Rien heeft helder voor ogen waarom de maatschap goed functioneert. “Onze kracht is de eenheid, mentaliteit en de diversiteit van onze maatschap en medewerkers. Die combinatie maakt ons sterk. Iedereen heeft eigen taken, maar we opereren als team. Mijn moeder is bijvoorbeeld cijfermatig sterk en heeft de boekhouding onder controle. Zo speelt ook zij een belangrijke rol.”

Ondanks de positieve ervaringen die de maatschap heeft met windenergie, hamert  Rien nog op het belang van het pootgoed; de basis van de maatschap. De cyclus is elk jaar hetzelfde, maar de omstandigheden, zoals het weer en de marktvraag niet. “In het voorjaar poten we de aardappels, in het najaar oogsten we. Dan barsten we hier door alle aardappels uit onze voegen. Dat is een prachtige periode.” In de winter worden de pootaardappelen uitgeleverd. “De eerste ladingen gaan naar Algerije, daar kunnen ze namelijk als eerste poten. Vervolgens leveren we de handel langzaam dichterbij huis af; in Italië en België bijvoorbeeld.”


"Abiant staat dicht op de praktijk.
Dat is in uitzendland niet overal het geval."

De familie Van Os doet al jaren naar tevredenheid zaken met Abiant. “Wij zijn trouwe klant bij de bedrijfsverzorging, zijn lid van de Coöperatie en we hebben hier twee Abianters (vast) aan het werk. Tijdens de oogstmaanden hebben we logischerwijs meer mensen nodig. Dat is de drukste, maar vooral ook gezelligste periode. Dan kunnen we altijd extra handjes gebruiken.” 

Van Os stelt daarbij hoge eisen aan flexibel personeel. “Het moet qua mentaliteit passen, maar nieuwe mensen moeten vooral ook de juiste technische lading in huis hebben. Wij werken met geavanceerde machines en trekkers, die moet je kunnen bedienen. Het fijne van Abiant is dat Abiant dicht op de praktijk staat en weet wat wij nodig hebben. Dat is in uitzendland niet overal het geval.”