Matthijs over werken als allround medewerker akkerbouw

Matthijs over zijn werk als allround medewerker akkerbouw

De voorliefde voor de akkerbouw was al vroeg geboren bij Matthijs Zeijlemaker. Als klein jongetje vermaakte hij zich het liefst met zijn traptrekker. Ruim twintig jaar later is hij als allround medewerker akkerbouw werkzaam op het bedrijf van Maatschap van Os. Eén van de grotere spelers in de regio Spijk, met 350 hectare land. Een opmerkelijke carrièrestap na het volgen van de opleiding commerciële economie aan de Hanzehogeschool Groningen.

 “Het mooiste van dit werk is, dat het seizoensgebonden is. De veelzijdigheid van het bedrijf maakt dat geen dag hetzelfde is.”  

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In juni 2016 start Matthijs op zesentwintigjarige leeftijd als allround medewerker akkerbouw via Abiant bij Maatschap van Os. De Abiant-vestiging in Spijk kende hij al via bijbaantjes. Bij het zien van de vacature allround medewerker akkerbouw besluit hij te reageren. 

“Je verwacht van een uitzendbureau kom maar langs op de vestiging en vul het formuliertje maar in. Maar het verraste me dat Dijke Fokkens (agrarisch accountmanager bij Abiant Uitzendgroep voor de vestiging Spijk red.) me opbelde en voorstelde mij thuis op te zoeken. Tijdens het eerste gesprek wilde hij peilen hoe serieus ik was. In een situatieschets vertelde hij me hoe het eraan toe gaat in de landbouw en wilde hij weten of ik dat beeld er ook van had. Door mijn opgedane ervaring in de landbouw tijdens vakanties wist ik wel wat er allemaal bij kwam kijken. Het was een erg leuk gesprek.” 

Binnen een tijdsbestek van twee weken was Matthijs al aan de slag en voert hij alle veelvoorkomende werkzaamheden uit bij Maatschap van Os. “Als je de oogst, oftewel de drukste periode, goed bent doorgekomen en het zelf dan ook nog leuk vindt, dan past de landbouw bij je.” Ondanks dat Matthijs geen enkele ervaring in de landbouw op zijn cv had staan, is hij nu heel blij dat hij via Abiant bij Van Os de kans heeft gekregen om aan de slag te gaan. 

Om te zorgen dat Matthijs beschikt over alle nodige kennis van het landbouwvak volgt Matthijs diverse trainingen en cursussen. “Vorig jaar ben ik via Abiant de bedrijfstraining akkerbouw ‘Bodem en bemesting’ gestart bij Delphy. De opgedane kennis heb ik al direct kunnen toepassen. Het heeft mijzelf nieuwsgieriger gemaakt en hierdoor kan ik gerichter vragen stellen aan de agrariër en de keurmeester. Aanvullend hierop woon ik nu drie lesdagen bij voor verschillende GPS-systemen. Je ziet dat de landbouw een hele slag aan het slaan is. Ook het werken met GPS en andere nieuwe technologie wordt meer en meer toegepast op agrarische bedrijven.”