Uitzendmedewerker Martin over zijn werk als DAV'er

Deskundig Asbest Verwijderaar (DAV'er) én Abianter Martin Kamps is sinds 2014 aan de slag bij Abiant. Met ruim negentig miljoen vierkante meter asbest op de daken, is er nog veel werk te verzetten. Martin vertelt ons over zijn werk en waarom hij van baan is veranderd.

Van werken in een bakkerij naar asbestverwijderaar
Nadat Martin éénentwintig jaar met veel plezier in een bakkerij had gewerkt, kwam hij via een vriend aan het werk in de asbestsanering. Een baanverandering waar hij nog altijd tevreden op terugkijkt. "Het vroeg opstaan in de bakkerij brak me op. De vrijheid was weg, die ik nu weer terug heb gevonden in mijn werk als asbestverwijderaar via Abiant. Via een advertentie in de krant zag ik de vacature bij Abiant. Op maandag ben ik op de fiets heen geweest en woensdag kon ik al aan het werk."

Elke dag een uitdaging
Als asbestverwijderaar is geen dag hetzelfde, dat maakt het werk volgens Martin ook zo mooi. "Elke dag is er een andere situatie waar je op in moet spelen. En je komt nog eens op mooie plekken. In Apeldoorn hebben we asbest uit het plafond van een kerk mogen verwijderen. Dan sta je dus tijdens het verwijderen op een steiger meters hoog. En ik heb zelfs in Griekenland asbest verwijderd. De binnenklussen doet Martin het liefst. "Het is echt een uitdaging hoe je het aanpakt. Hoe verwijder ik de asbest, zodat je zo min mogelijk schade aanbrengt in de woning." 

Bijzondere project?
Eén project is Martin bijgebleven. Een verwijderingsproject in Assendelft waar hij zes weken lang dagelijks met acht man aan het wek was. "In een groot fort hebben we een asbestwaterleiding in een gang van enkel zestig centimeter breed verwijderd. Dat fort is onderdeel van de stelling van Amsterdam, een stadmuur van water. De donkere gang was 45 meter lang, zodat we het aan elkaar doorgaven om het in het midden van het fort te krijgen. Het asbest en de gietijzeren buis werden daarna uitgesluist via een container."

120 liter zuurstof
De overheid stelt strenge eisen aan het verwijderen van asbest om de gezondheid te waarborgen. Iedere drie jaar doet Martin opnieuw examen en krijgt hij een medische keuring. "Via het masker krijg je 120 liter zuurstof toegediend gedurende het werk. Het is dan ook belangrijk dat je fit bent. Daarom zijn we ook verplicht om na twee uur werk, één uur rust te nemen. Dat vinden mensen die ons zien rusten soms wel eens vreemd, alsof we niet aan het werk zijn."