Behoud je flexibele schil na twee jaar dienstverband

Behoud je flexibele schil

Loopt het tweede jaarcontract van een medewerker binnenkort af? En sta je nu voor een dilemma omdat je zeer tevreden bent over deze medewerker en je hem of haar het liefste wilt behouden, maar jouw bedrijf ook een zekere flexibiliteit nodig heeft? Wat ga je doen? Geef jij deze medewerker een vast dienstverband of ga je op zoek naar een vervanger?

Vrijwel iedere organisatie heeft één of meerdere medewerkers in dienst die onderdeel zijn van de zogenoemde flexibele schil. Deze medewerkers hebben een contract voor bepaalde tijd en moeten na twee gewerkte jaren of bij het vierde tijdelijke contract overgezet worden naar een vast dienstverband. Omdat niet iedere onderneming het aandurft om de flexibele schil om te zetten dan wel toe te voegen aan de vaste kern van personeel, wordt er helaas vaak noodgedwongen gekozen om personeel te laten gaan en nieuw personeel in dienst te nemen. Een oplossing die niet noodzakelijk is. 

Er is nog een derde mogelijkheid om personeel na twee jaar dienstverband langer in dienst te houden. Door te kiezen voor payrollconstructie kun je een medewerker nog 3,5 jaar inzetten zonder dat je direct een vast contract met de medewerker hoeft aan te gaan. Ook voor medewerkers kan dit een prettige constructie zijn. De medewerker krijgt bijvoorbeeld nog drie contracten voor bepaalde tijd en heeft op deze manier duidelijkheid en zekerheid voor de komende jaren. Voorlopig hoeft ook jouw medewerker dus nog niet op zoek naar een nieuwe baan.  

Na twee jaren dienstverband kan je dus door te kiezen voor payroll blijven ondernemen met een flexibele schil, zodat je altijd kunt anticiperen op ontwikkelingen binnen de markt. Daarnaast wordt het ondernemersrisico beperkt, omdat het payrollbedrijf verantwoordelijk is voor de loondoorbetaling bij ziekte.