"Ik ervaar een betrokken en menselijke houding. Dat vind ik belangrijk."

24-11-2020 11:34
modelmakerij.jpg

 

Abiant Uitzendgroep werkt al jaren op diverse manieren mét en voor Modelmakerij Noord Nederland. Een meervoudige relatie, waarbij Abiant EU de meester-modelmakers helpt bij hun zoektocht naar geschikt EU-personeel. Met succes en naar volle tevredenheid, zo mogen we na evaluaties en dit interview met bedrijfsleider Jan-Willem Straat zeggen.

Inmiddels werken er naast veel oer-Hollandse medewerkers ook mensen uit diverse Europese windstreken bij Modelmakerij Noord Nederland. Vaklieden die niet zomaar zijn komen ‘aanwaaien’. Pas na gericht vooroverleg, goede uitvraag, scherpe competentiescreening en persoonlijke begeleiding, stelt Abiant EU ervaren of juist ‘kneedbare’ mensen aan het bedrijf voor. Die werkwijze werkt en resulteert inmiddels in een constructieve, internationale samenwerking met de modelmakerij.

Modelmakerij Noord Nederland
Ruim twintig jaar is Modelmakerij Noord Nederland een bewezen, betrouwbare partner in de productie van prefab betonmallen en prefab timmerwerk voor betonfabrieken. Het bedrijf maakt op twee productielocaties hoogwaardige maatwerkmallen voor zogenaamd ‘zichtwerkbeton’. In de hallen van de modelmakerij kunnen nieuwbouw- en ombouw-modellen tot wel zes meter doorsnede volledig worden afgewerkt. Grotere modellen realiseert het bedrijf ook, deze worden in delen geleverd en ter plekke op locaties gemonteerd.

Als bedrijfsleider bij Modelmakerij Noord Nederland is Jan-Willem Straat eindverantwoordelijk voor het productieproces en de aansturing van zo’n vijftien man. “Noem me een duizendpoot, want ik verzorg planningen, calculaties, regel werkvoorbereidingen en begeleid het maakproces. In die hoedanigheid heb ik natuurlijk veel contact met het uitvoerende personeel. Mensen met diverse nationaliteiten!”

“De werkzaamheden op onze werkvloer zijn te verdelen in schilder- en timmerwerk,” verheldert Jan-Willem. ”Het schilderwerk dat is schuren, plamuren, lakken en kitten en het aanbrengen van anti-sliplagen in de mallen. Vervolgens is er het timmerwerk voor de gietmallen; de stortvormen voor beton zeg maar. Dat is geen ‘gewoon’ timmerwerk, daar zijn technische vaardigheden en ruimtelijk inzicht voor nodig. Dat timmeren komt erg nauw. Er is soms maar een tolerantie van slechts 2 mm op mallen mogelijk!”

Letten, Kroaten en een Schot
Jan Willem heeft zogezegd met meerdere nationaliteiten te maken in zijn team. Het blijken niet alleen Polen, zoals veel mensen bij de term ‘EU-personeel’ denken. “Er werkt hier wel iemand uit Polen, maar we werken ook met Letten, Kroaten en met een gedreven Schot bijvoorbeeld. Zij werken onderling goed samen, maar ook met ons overige personeel verloopt het contact en de samenwerking prima. Van beide kanten ervaar ik geen problemen.”

Natuurlijk zijn we benieuwd wat er zo goed bevalt aan het werken met EU-personeel. “De mensen die Abiant EU bij ons aandraagt komen echt om te werken. Ze willen zich snel bewijzen en leren daarom graag van je. Daarbij zijn ze stipt, secuur en plichtsgetrouw, pakken verschillend werk aan en gaan makkelijk om met veranderingen. Ze stellen zich simpelweg flexibel op. Dat is fijn, want onze planning kan plots veranderen. ‘No problem’ is hier een veel gehoorde reactie.”

“Het maakt ons helemaal niet uit wat je afkomst is,” gaat Jan Willem verder. “Mensen met een goede mentaliteit en positieve houding helpen we graag aan het werk. We bieden iedereen dezelfde kansen, waar je ook vandaan komt. We behandelen iedereen ook hetzelfde. Of je nu een Groninger of Kroaat bent.”

Abiant EU
Ook over de relatie met het uitzendteam van Abiant EU is Jan Willem goed te spreken. “Het is prettig samenwerken met Abiant EU. Ik waardeer hun snelle en duidelijke communicatie. Ik vind het belangrijk dat Abiant EU mensen stuurt waar ik om vraag. Het is cruciaal mensen te krijgen met de juiste mentaliteit en de basisvaardigheden die we vragen. Vanaf daar zie ik het als onze taak om de mensen hier goed te begeleiden en te ontwikkelen.”

Naast het werk staat Jan-Willem daarom op diverse fronten klaar, niet alleen voor het EU-personeel. ”Als ik mensen ergens in de privésfeer mee kan helpen, dan denk ik mee. Die betrokken, menselijke houding en begeleiding ervaar ik ook van Abiant EU, dat vind ik erg belangrijk.”

Door de verschillende nationaliteiten is de voertaal in Jan Willem’s team veelal Engels. Toch vind hij het belangrijk dat het EU-personeel snel taalvaardiger wordt. “Daar hebben ze buiten hun werk in onze maatschappij ook veel aan. Daarom volgen meerdere van onze Abiant EU-medewerkers een speciale taalcursus bij Abiant. Daar wordt ze niet alleen vakjargon, maar ook ‘standaard’ Nederlands bijgebracht. Het is leuk om daar steeds het resultaat van mee te krijgen.”

Jan Willem rondt het gesprek af. “Je merkt, ik ben zeer te spreken over onze EU-mensen. Maar nogmaals, voor ons is iedereen gelijk. Vast personeel, uitzendkrachten, maar ook EU-personeel. Samen maken we hier onze betonmallen klaar, daarbij zijn we allen even belangrijk!”

Meer lezen over Abiant EU voor werkgevers