Bedrijfsreportage Elzinga Groep

Eke Elzinga - Elzinga Groep.png

Een alomvattend stempel valt er op Elzinga Groep niet te drukken. Hoeft ook niet, want het aannemingsbedrijf, de machinefabriek, de Cargo Facilities-tak en Hijsspecialist.nl fungeren individueel ijzersterk in eigen deelmarkten. Gezamenlijk vormen ze de unieke ‘Elzinga groepskracht’. Daarover én over positionering en ontwikkeling praat Eke Elzinga. Al zevenentwintig jaar voortstuwend kapitein van familiebedrijf Elzinga Groep. Tekst: Koen Janssen | Fotografie: Jan Buwalda

Veel Groningers kennen Elzinga Groep. Het gele wagen- en machinepark, het bijbehorende leger aan grondwerkers, chauffeurs en machinisten; ‘Elzinga geel’ hoort bij Groningen, zoals de Eemshaven bij het Hogeland. Maar weet iedereen wat de bedrijfsonderdelen van Elzinga ontwerpen, maken en uitvoeren? Is het bekend dat de praktische ondernemersfilosofie van de Elzinga’s heeft geresulteerd in snel opschaalbare, innovatieve en combineerbare dienstverlening?

Niet goed genoeg,” beantwoordt Eke Elzinga mijn eerste vragen. “Daarom is het tijd om ons verhaal te vertellen,” voegt hij er aan toe. Geen reclamisch verhaal, de naamsbekendheid van Elzinga Groep is prima. Ook geen opgeblazen verhaal, dat past niet bij de nuchtere bedrijfscultuur. Nee, een gericht verhaal aan de juiste mensen op het juiste moment. Een 
positioneringsverhaal dat door Elzinga de komende periode zorgvuldig in salesbeleid en communicatie zal worden vertaald.

Roots
Voor dit verhaal en het begrijpen van die aanstaande positionering is een korte schets van de bedrijfsgeschiedenis wel handig. Het begon in 1946, toen Eke Elzinga senior in Workum begon als dorpssmid. In 1962 vestigde hij zich in Oudeschip, vlak onder de toen nog niet bestaande Eemshaven. Elzinga senior start er met het klassieke loonwerk en de eerste decennia bedient hij met zijn vier zonen de boerenmarkt vanuit het Elzinga-loonbedrijf.

Onze roots liggen onmiskenbaar in de agro,” stelt Eke helder. “Onze grond-, machine- en transportkennis, maar vooral ons aanpassingsvermogen en onze ontwikkelingsdrang zijn gevormd in het loonbedrijf. Wij hebben ons altijd aangepast. Aan het weer, aan regelgevingen en aan de continu veranderende markten en uiteenlopende klantvragen. Daardoor kunnen we razendsnel schakelen, zijn we gewend om plots in klantprocessen te stappen en denken we in oplossingen.” 

"Ik heb een groot geloof in ons eigen kunnen."

Eke Elzinga, directeur Elzinga Groep

Elzinga Machinefabriek en Hijsspecialist.nl
Dat aanpassen en ontwikkelen, lees het ondernemen, dat toonden de Elzinga’s al vroeg door het overnemen van een machinefabriek. Het loonwerk liep goed, maar bleef seizoenswerk. In de machinefabriek, die al snel veel meer was dan een ‘winteroverbrugging’, konden ze praktisch alles maken. Zo ontstonden nieuwe afzetmarkten en diensten. Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de diversiteit in aanvragen groeide. Er ontstond kruisbestuiving tussen het loonwerk en techniek, de gww en aannemerij. Ook de lijn naar de cargo-handeling valt hierdoor te verklaren. 

Tegenwoordig verovert Elzinga Machinefabriek de wereld met hydraulische attachements en maatwerk hijs- en hefmiddelen. Een eigen engineeringsafdeling bedenkt oplossingen voor complexe hijs- en constructieproblematiek. Bij Hijsspecialist, onderdeel van Elzinga Groep, kunnen bedrijven terecht voor het keuren, certificeren, onderhouden en repareren van hijs- en hefmiddelen, kranen valbeveiliging en NEN 3140 (elektrische) gereedschappen. Veelgevraagde, complementaire dienstverlening, zo blijkt in de praktijk.

Logistieke totaaloplosser
Anno 2020 is het volgens Eke belangrijk om zaken scherper te duiden. “Kijk, voor onze agrorelaties zijn we nog altijd dat ervaren loonbedrijf,” gaat hij verder. “Zij weten ons op traditionele wijze te vinden, tegenwoordig voor grondverbeteringswerk. Maar voor de overheid, industrie en de offshore willen we allround aannemer, veelzijdig cargospecialist en technisch meedenker zijn. Die markten bedienen we klantspecifiek met maatwerk of totaaloplossingen. Zo willen we daar ook gezien worden.”

Dat meedenken bewijst Elzinga Groep in alle bv’s. “We zitten gezamenlijk veel in eerstelijns
werkzaamheden van grote industrieën,” vertelt Eke. “Zie ons als logistieke totaaloplosser. Wij regelen de gehele afhandeling van overslag, transport en depotbeheer. Dat lukt ons door onze knowhow en ervaring, onze omvang en geavanceerde machinepark, maar vooral door onze oplossingsgerichte instelling. We willen in de rode lijn van fabrieken ons werk doen, daarvoor moet je oprecht vertrouwen in elkaar hebben. Daar moet je waarmaken wat je belooft, anders schaad je vitale bedrijfsprocessen. Wij bewijzen dagelijks dat te kunnen.”

Buss Terminal
“Zo werken wij voor vier energiecentrales waar we meedenken in het complete logistieke proces. En onze Elzinga-groepskracht toont zich op geheel andere wijze in onze relatie met Buss Terminal. Daar is één en één drie,” licht Eke toe. “We verzorgen de cargo-handeling (stortsteenoverslag), maken fundaties voor windmolens, bedenken hijsconstructies in onze
machinefabriek en verrichten ter plaatse keuringswerk met Hijsspecialist.” 

“Aan de andere kant zijn er klanten waar onze combi niet nodig is en daar moeten we onze sales op aanpassen,” gaat Eke verder. “Door onze vier bv’s hebben we vier manieren om bij bedrijven aan tafel te komen. Goede marktkennis en gerichte aanvliegroutes zijn daarbij belangrijk, net als scherpere communicatie en luistervaardigheid. Ontdekken wat de behoefte
of het probleem van een bedrijf is en daar de juiste dienstverlening tegenover zetten.”
Tekst gaat verder onder afbeelding.

Eke Elzinga.png

Authentiek
Bij Elzinga varen ze een geheel eigen koers, dat merk je aan alles. “We houden vast aan onze filosofie en proberen altijd authentiek en integer te blijven. Juist daarom kiezen klanten voor ons of blijven ze voor ons kiezen. Daardoor gaat het ook in coronatijd goed bij Elzinga Groep. Ik ben ook niet teveel bezig met concurrentie, maar steek mijn tijd liever in vragen van opdrachtgevers.”

Eke blijft echter scherp en hamert op kwaliteit en ontwikkeling. “Wij moeten simpelweg mee met nieuwe technieken, marktveranderingen en efficiëntere processen. Daarom moeten we blijven ondernemen. Corona is een onvoorspelbaar fenomeen en de grote vraag is of de overheid volgend jaar blijft investeren in infra. Maar ik heb geleerd juist nu te kijken waar het
water wél naartoe loopt, om daar vervolgens zoveel mogelijk van op te vangen.”

Zelfkritisch
“Scherp aan de wind zeilen en jezelf als bedrijf en persoon blijven ontwikkelen. Zo kun je terugval voorblijven. Dat wat je doet kan wellicht beter, dus ikdwing mezelf en anderen om na te denken over dat wat je doet. Want ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg!’ Bovendien, als je jezelf niet ontwikkelt, dan is dat het eindpunt van je kunnen. Dan moet je zelfkritisch zijn en ruimte maken voor anderen."

Er is bij Elzinga de komende jaren genoeg te doen en te bereiken. “We blijven hameren op veiligheid, zijn gestart met het veiligheidsproject ‘Elzinga 2023’ en gaan voor de Veiligheidsladder. Een certificeringsnorm om het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen van
medewerkers te verbeteren. Dat is ons veel waard, want onze mensen moeten hier veilig kunnen werken.”

Kwaliteit
De diverse Elzinga-diensten zullen de komende jaren via Hijsspecialist verder in Noord-Nederland worden aangeprezen. Het team is inmiddels uitgebreid met een vertegenwoordiger en online marketeer. “Er liggen voor onze bedrijven nog legio kansen. Door middel van cross selling zoeken we de breedte én de diepte op. Onze verscheidenheid of juist de combinatie van diensten gaan we bij relaties beter presenteren, daar ligt een mooie uitdaging.”

“We zijn de afgelopen jaren pr-matig bewust bescheiden gebleven, maar nu staan alle seinen op groen en gaan we ons gericht profileren.” Elzinga Groep wil vooral een vaste waarde voor relaties blijven. “We blijven gaan voor kwaliteit. Bij ons geen valse beloften en loze praat, maar reële verwachtingen en sterke prestaties.”

Geloof
Eke kijkt vol vertrouwen vooruit. “Ik heb een groot geloof in ons eigen kunnen. In de kennis en kunde van ons vijfkoppige MT, maar ook in de bezieling en kwaliteiten van alle medewerkers bij Elzinga Groep. Vaste medewerkers, tijdelijke medewerkers, uitzendkrachten; juist door hun zijn wij gegroeid. Daarom zullen we blijven investeren in zaken als begeleiding, opleiding, coaching en een goede werkomgeving.”

Eke mag trots zijn op de succesvolle Elzinga Groep zeg ik hem terwijl ik mijn kladblok dichtsla. “Ik ben heel erg trots,” reageert hij. “Op onze mensen, onze prestaties, op al dat geel in het veld. Ik kan alleen niet de hele dag trots blijven doen. Daar moet je niet in blijven hangen. Maar ik geniet van alles wat we hier samen in de benen zetten. Dat doet me veel.” 

Lijn.jpg