Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Werken en leren (bbl) via Abiant

Een groot deel van je leven ben je aan het werk. Het is dan ook niet gek dat je op een gegeven moment op het punt komt dat je meer uitdaging wilt in je werk. Of misschien wel totaal iets anders wilt doen. Onze opleidingsadviseurs kunnen hierbij helpen. Door middel van beroepsbegeleidende leerweg (bbl)- en leerwerktrajecten op maat. Zo kunnen ze een werkplek vinden die bij je past en je helpen bepalen waar jij nu echt gelukkig van wordt.

Werken en leren via Abiant

Je ontwikkelen als werknemer

De opleidingsadviseurs van Abiant Leren en Werken maken het in alle opzichten gemakkelijk om je te ontwikkelen als werknemer. We kunnen je helpen om er achter te komen welk werk goed bij je past. Wij zorgen ervoor dat je terwijl je werkt op onze kosten een opleiding kunt afronden. We nemen je daar stap voor stap bij aan de hand.

Wat wij voor je doen

  1. Wij vinden een werkplek die bij je past.
  2. Wij maken heldere afspraken met het leerbedrijf over het combineren van werken en leren.
  3. Wij doen er alles aan om het makkelijk te maken je opleiding te combineren met werk:
  • Wij zorgen ervoor dat alle betrokkenen de praktijkovereenkomst ondertekenen;
  • Wij zorgen ervoor dat je de opdrachten die je van school krijgt ook daadwerkelijk kunt uitvoeren op je werkplek;
  • Wij controleren bij de start van je opleiding of er nog rekeningen zijn die wij moeten betalen;
  • Door het organiseren van evaluatiemomenten op school en bij het leerbedrijf bewaken wij dat je werk mag doen waar je ook daadwerkelijk van leert.

Jij verdient geld en de opleidingskosten betalen wij. Wat willen we daar voor terug? Inzet!

Veelgestelde vragen over bbl

Waar staat bbl voor?

De afkorting bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Wanneer je kiest voor een bbl-opleiding dan ga je werken en leren tegelijkertijd. De focus ligt tijdens een bbl-opleiding vooral op het opdoen van praktijkervaring bij een erkend leerbedrijf. Een erkend leerbedrijf voldoet aan alle kwaliteitscriteria en eisen van de brancheorganisatie. Hierdoor weet je zeker dat je op de juiste manier wordt opgeleid. 

Hoe vind ik een bbl-plek?

Wil je graag werken en leren tegelijk? Dan kunnen wij je helpen met het vinden van een bbl-plek. Uiteraard kun je ook tussen ons huidige aanbod bbl-vacatures kijken. Hulp nodig met het vinden van een bbl-plek? Mail naar lerenenwerken@abiant.nl of loop binnen bij een van onze vestigingen. 

Vanaf welke leeftijd mag je werken en leren?

Vanaf 16 jaar mag je een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. Vanaf die leeftijd is het mogelijk om werken en leren te combineren. Wanneer je 16 of 17 bent en nog geen startkwalificatie hebt (minimaal een havo-, vwo- of mbo 2-diploma) dan mag je niet voltijd werken en ben je verplicht dagonderwijs te volgen. 

Is een bol-opleiding hetzelfde als een bbl-opleiding?

Nee, een beroeps opleidende leerweg (bol) is net iets anders dan een beroeps begeleidende leerweg (bbl). Een bbl-opleiding is vooral gericht op de praktijk, terwijl een bol-opleiding juist vooral op de theorie en zelfstudie is gericht. Daarnaast krijg je bij een bbl-opleiding loon of een vergoeding, terwijl dit bij een bol-opleiding doorgaans niet het geval is. 

Wat verdien je met werken en leren?

Hoeveel je verdient tijdens het volgen van een bbl-opleiding is afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere de sector waarin je een bbl-traject volgt, het aantal uren dat je aan het werk bent en het leerjaar waarin je zit. Daarnaast is je leeftijd van invloed op het salaris dat je ontvangt. Wanneer je een bbl-opleiding via Abiant gaat volgen, dan kunnen we uiteraard op dat moment wel vertellen hoeveel je gaat verdienen gedurende het traject. 

Naast een salaris kan het zijn dat je ook een reiskostenvergoeding ontvangt en dat lesboeken en de opleiding voor jou worden betaald.

Opleidingen die je via ons kunt volgen

  • Bbl-opleiding (mbo)
  • Maatwerktraject (mbo) 
  • Deeltijd opleiding (hbo)

Onze opleidingsadviseurs

Maak kennis met de opleidingsadviseurs van Abiant.

Abiant is er voor jou

Met elf uitzendbureaus in Groningen, Friesland en Drenthe is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Stap gerust eens bij een van onze vestigingen binnen. 

Meer weten over een opleiding?

Toe aan een nieuwe stap? Vul dan onderstaand contactformulier in. Na aanmelding volgt een intakegesprek, naar aanleiding van het gesprek wordt gekeken of je daadwerkelijk wordt toegelaten. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs door te mailen naar lerenenwerken@abiant.nl of bel naar 050 206 00 00.

Hasmin Almen over zijn maatwerkopleiding groen

Hashim Almen (35) over zijn maatwerkopleiding groen

“Ik kom uit Eritrea en woon sinds 2012 in Nederland. Ik heb hiervoor onder andere gewerkt als garnalenpeller in Zoutkamp en als groenvoorziener voor de gemeente. Via mijn jobcoach ben ik in contact gebracht met Abiant en heb ik de mogelijkheid gekregen om deze 10-daagse maatwerkopleiding te volgen. Na het afronden van dit traject wil ik mijn verder omscholen tot assistent hovenier. Het mooiste van het hoveniersvak vind ik het buiten werken terwijl je het groenonderhoud uitvoert. Het liefst in een lekker zonnetje.”

Uitzendkracht over Abiant Leren en werken

Uitzendkracht over Abiant Leren en werken

Na 10 jaar werken in de zorg was het voor Arjen Brouwer tijd voor verandering. Hij wilde iets in de buitenlucht doen. Een vriend attendeerde hem op een speciale groenopleiding van Abiant. Dit was een maatwerk scholingstraject in samenwerking met TerraNext om je te laten omscholen tot assistent aanleg hovenier. Hij ging de uitdaging aan.