"Iedere koe heeft een eigen karakter."

Tineke Rozema | melker

Tineke Rozema is getrouwd met Jan en heeft 2 kinderen
Vrije tijd: paardrijden en fitnessen
Werkt bij: verschillende melkveebedrijven

Tineke Rozema heeft jarenlang als kapper gewerkt en vond het tijd voor iets anders. Na een oproep op Omrop Fryslân waarin melkers werden gezocht werd ze getriggerd en ging ze zich verdiepen in het vak van melker. Ondertussen staat ze alweer een klein halfjaar in het holst van de nacht op om te gaan melken. Wij spraken Tineke over deze bijzondere baanwisseling. Tekst: Maaike de Boer | Foto: Jan Buwalda

Wat voor werk deed je voordat je melker werd?
“Mijn allereerste baan was bij een kapperszaak. Als kind wilde ik al kapper worden en knipte ik het haar van al mijn poppen. Rond mijn vijftiende ben ik stage gaan lopen bij een kapsalon en daarna heb ik ruim dertig jaar als kapper gewerkt.”

Waarom ben je van baan veranderd?
“Ik merkte dat ik steeds minder voldoening uit mijn werk kon halen doordat ik het gevoel had altijd onder druk te staan. Je bent als kapper toch een soort sociaal werker. Gaandeweg ben ik minder gaan werken en gaan nadenken waar ik wel gelukkig van zou worden. Na een item op televisie over een tekort aan melkers, wist ik wat ik wilde gaan doen en ben ik gaan meelopen bij een melkveehouderij. Dit vond ik zo leuk en bevrijdend dat ik heb besloten een baan te gaan zoeken als melker. Via Abiant kon ik vervolgens een week later al aan het werk.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
“Iets na 3.00 uur ’s nachts stap ik in de auto en rijd ik met een beker koffie naar mijn werk. Om 3.45 uur start ik samen met mijn collega met het melken van in totaal 200 koeien. Eerst maak ik de uiers schoon en sluit mijn collega de melkapparaten aan. Vervolgens dep ik alle
uiers schoon met ontsmettingsmiddel en daarna komt de volgende groep koeien. Tot slot spuiten we de stal schoon."

Wat vind je het leukste van je werk?
“Ondanks dat ik vroeg op moet staan en de hele tijd hard aan het werk ben, vind ik dit werk ontspannend. Ik hoef me namelijk geen zorgen te maken. Daarnaast is iedere dag afwisselend en heeft elke koe een eigen karakter. Ik heb één favoriet! Zij is echt een knuffelkoe, voor het melken wil ze altijd even geaaid worden. Ja, ik voel me echt als een vis in het water tussen de koeien.”

Wat vind je minder leuk aan je werk?
“Dat ik elke dag mijn haar moet wassen, haha.”

Lijn.jpg