Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

 • Sollicitatietips
 • Baanverlies als 50-plusser en nu? Zo kom je aan je nieuwe baan!

Baanverlies als 50-plusser en nu? Zo kom je aan je nieuwe baan!

 • 18 februari 2021
 • Sollicitatietips
 • Ingrid Buwalda

Voor vijftigplussers is het niet altijd even makkelijk op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer je net, bijvoorbeeld door coronacrisis of een reorganisatie na vaak vele jaren bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, je baan kwijtraakt. En je daarom noodgedwongen moet heroriënteren op de arbeidsmarkt.

Baanverlies als 50-plusser en nu? Zo kom je aan je nieuwe baan!

Wat moet er tegenwoordig op een cv komen te staan? Wat heb ik eigenlijk voor werkzaamheden gedaan in de afgelopen dertig jaar? Hoe maak je een LinkedIn-profiel aan? En hoe gaat een sollicitatiegesprek tegenwoordig? Dat vraag je je allemaal af als je plotseling geen werk meer hebt en je opnieuw op de arbeidsmarkt gaat oriënteren.

Kansen op de arbeidsmarkt voor 50-plussers, benadruk je pluspunten

Een misvatting is dat oudere werkzoekenden geen tot weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Het zijn vitale, betrokken, energieke mensen met vakkennis. Vijftigplussers brengen meer (levens)ervaring mee, zijn meestal flexibeler, wisselen minder vaak van baan en zijn loyaler aan hun werkgever. Kansen genoeg! Sta open voor nieuwe uitdagingen en benadruk je sterke punten, laat zien wat je te bieden hebt. Ben je als 50-plusser je baan kwijtgeraakt? Wij geven 7 tips hoe je als 50-plusser weer een nieuwe baan vindt.

 1. Investeer in je netwerk
  Spreek je netwerken en contacten aan, zowel persoonlijk als online. Leg via je bestaande netwerken nieuwe contacten. Zo kom je erachter wat voor werk goed bij jou past, welke competenties je nodig hebt en hoe je deze kunt uitbouwen of juist kunt opdoen. Het komt regelmatig voor dat je via je netwerk hoort dat er een vacature ergens is, daarom is het van belang je contacten te onderhouden en tijd te besteden om nieuwe connecties te maken.

 2. Oriënteer je online
  Zorg dat je online zichtbaar en vindbaar bent. Als je nog geen LinkedIn-profiel hebt, begin daar mee. Zorg dat je een professioneel profiel maakt en werk je profiel bij, zodat deze op orde is. Tips hierover vind je onze blog. Meld je aan voor online netwerkbijeenkomsten en vacaturegroepen en ga via LinkedIn op zoek naar relevante connecties, dat zijn niet alleen mensen die je kent, maar juist ook onbekenden. Houd voor vacatures LinkedIn en vacaturesites als Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Indeed in de gaten.

 3. Schrijf je in bij een uitzend- en/of detacheringbureau
  De drempel van een uitzendbureau is laag. Iedereen kan zich daar laten inschrijven en leeftijd speelt er minder een rol. Deze bureaus kennen de arbeidsmarkt, hebben een groot netwerk en weten wat er nodig is om in aanmerking te komen voor een nieuwe baan. Ze kunnen 50-plussers hulp bieden en begeleiden bij hun sollicitatie.

 4. Breid je kennis uit of laat je omscholen
  Als je op zoek bent naar een andere baan, dan is het van belang dat je de kennis die je hebt, blijft uitbreiden of bijspijkert. Neem deel aan cursussen, trainingen, kies voor een volledige beroepsopleiding of laat je omscholen. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent van alle ontwikkelingen binnen het vakgebied waar jij voor kiest of wilt kiezen.

 5. Bouw aan je zelfvertrouwen
  Het vinden van een nieuwe baan wordt moeilijker omdat je gaat twijfelen aan je bekwaamheid en of jij geschikt bent. Daarom is het van belang dat je op zoek gaat naar je kwaliteiten en mogelijkheden. Oefen sollicitatiegesprekken en schrijf een aantal voorbeelden van sollicitatiebrieven.

 6. Cv (actueel) maken
  Zeker als je een tijd niet hebt hoeven solliciteren, is het belangrijk om je cv te actualiseren en aan te vullen met je werkervaring van de afgelopen jaren en cursussen die je hebt gevolgd. Beschik je nog niet over een cv? Dan is dat de eerst stap. Op onze site kun je gratis een professioneel cv online maken. In een cv vertel je ook in het kort wat over jezelf, wat jouw specialisme is en wat je op werkgebied wilt bereiken.

 7. Bereid je sollicitatie voor
 • Benadruk je competenties voor de baan.
 • Benoem je pluspunten als 50-plusser, dus zeg vooral dat jij niet aan vaste tijden en vakantieperiodes vastzit, waardoor jij heel flexibel bent.
 • Zet je levens- en werkervaring in zoals inlevingsvermogen, ervaring met veranderingen en hiermee goed kunnen omgaan. Dit kan echt een meerwaarde zijn ten opzichte van jongeren.
 • Verontschuldig je tijdens het gesprek niet voor je leeftijd. Je bent inderdaad 50-plus, nou en? Je kunt nog een hele tijd werken zonder dat je van baan hoeft te wisselen. Je hebt een hoog arbeidsethos en een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Blijf proberen en leer van afwijzingen. Vraag waarom de keuze niet op jou viel en wat je bijvoorbeeld aan je cv kunt verbeteren.
 • Laat je niet van de wijs brengen; kies niet na een paar afwijzingen voor een baan die je minder ligt, maar blijf focussen op de functies waarin je kennis en ervaring hebt.

Verder vind je op onze website een hele pagina vol met tips hoe je goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek gaat, doe daar ook zeker je voordeel mee. Naast deze tips vind je er ook info over wat erin een cv moet staan en templates om een cv te maken.

Over de auteur

Ingrid Buwalda

Pr & communicatiemedewerker

Ingrid was van 2006 tot en met 2021 werkzaam voor Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en ons bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze sollicitatietips

Wat moet er in een cv staan?

Sollicitatietips

Wat moet er in een cv staan?

Wanneer je solliciteert op een baan wordt er doorgaans ook gevraagd om een cv mee te sturen. Wat is eigenlijk een cv? En wat moet er tegenwoordig in een cv staan? In dit artikel vind je handige tips en een checklist zodat jij zeker weet dat jij een compleet cv hebt!
Lees meer
Moet je een tatoeage bedekken tijdens een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietips

Moet je een tatoeage bedekken tijdens een sollicitatiegesprek?

Geloof het of niet, maar in 75% van de gevallen wordt het besluit of je als sollicitant wordt aangenomen of afgewezen vaak in de eerste minuut van een sollicitatiegesprek gemaakt. De eerste indruk die je als sollicitant achterlaat is dan ook van essentieel belang. Pakweg zo’n 25 jaar geleden werd je dan ook geleerd om er tijdens het sollicitatiegesprek piekfijn uit te zien. Nette kleding aan, mannen moeten geschoren zijn, een stevige handdruk geven, zorgen dat je lekker ruikt etc. etc. Het zichtbaar tonen van een tatoeage tijdens het sollicitatiegesprek was in die tijd helemaal uit den boze. Sterker nog, bij sommige bedrijven was het zelfs helemaal niet toegestaan dat je als medewerker een tatoeage had. Die tijd ligt gelukkig achter ons.
Lees meer
10 tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan

Sollicitatietips

10 tips om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan

Heb je onlangs gesolliciteerd op een interessante vacature en mag je nu op gesprek komen? Gefeliciteerd, je bent nu alweer een stapje dichterbij een nieuwe baan. Om de kans te vergroten dat je wordt aangenomen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Om je een handje te helpen hebben wij alvast voor jouw 10 belangrijke punten op een rijtje gezet om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.
Lees meer
8 tips voor een professioneel LinkedIn-profiel

Sollicitatietips

8 tips voor een professioneel LinkedIn-profiel

LinkedIn is een gratis zakelijk netwerk dat zich richt op mensen die werken. Het is een ideaal platform om kennis te delen, werkgerelateerde vragen te stellen, te netwerken en om werk of personeel te vinden. Heb je nog geen LinkedIn-profiel of wil je graag je huidige LinkedIn-profiel professionaliseren? Lees dan snel onze 8 tips zodat jij straks ook beschikt over een professioneel LinkedIn-profiel.
Lees meer
Baanverlies als 50-plusser en nu? Zo kom je aan je nieuwe baan!

Sollicitatietips

Baanverlies als 50-plusser en nu? Zo kom je aan je nieuwe baan!

Voor vijftigplussers is het niet altijd even makkelijk op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer je net, bijvoorbeeld door coronacrisis of een reorganisatie na vaak vele jaren bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, je baan kwijtraakt. En je daarom noodgedwongen moet heroriënteren op de arbeidsmarkt.
Lees meer