Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Wat moet er in een cv staan?

  • 10 september 2020
  • Sollicitatietips
  • Maaike de Boer

Wanneer je solliciteert op een baan wordt er doorgaans ook gevraagd om een cv mee te sturen. Wat is eigenlijk een cv? En wat moet er tegenwoordig in een cv staan? In dit artikel vind je handige tips en een checklist zodat jij zeker weet dat jij een compleet cv hebt!

Wat moet er in een cv staan?

Een cv, voluit een curriculum vitae, is een overzicht van je werkervaring en opleiding(en). Op het cv is in een oogopslag te zien waar iemand gewerkt heeft en welke vaardigheden diegene heeft. Een werkgever of recruiter van een uitzendbureau bepaalt mede aan de hand van jouw cv of je een geschikte kandidaat bent voor de openstaande functie. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een compleet en overzichtelijk cv.

Stem altijd je cv af op de baan waarop je solliciteert. Heb je bijvoorbeeld nog niet zoveel werkervaring in een bepaalde richting, maar wel veel vaardigheden en competenties die goed aansluiten bij de betreffende functie? Noem ze. Je laat hiermee zien dat je meer ervaring hebt dan je op basis van je werkervaring alleen wellicht zou zeggen.

In de checklist hieronder staat stapsgewijs welke punten je sowieso in je cv moet benoemen. Controleer na het schrijven van je cv, je cv op type- en spelfouten.

Checklist cv maken

De 5 punten die je sowieso in je cv moet opnemen.

1. Persoonlijke gegevens

Plaats duidelijk zichtbaar je contactgegevens op je cv. Op die manier kan je potentiële werkgever in elk geval gemakkelijk contact met je opnemen. Noteer in elk geval: 

  • Naam
  • Adres + woonplaats
  • E-mailadres
  • Telefoonnummer

    Eventueel:
  • Geboortedatum
  • Rijbewijs
  • Burgerlijke staat
  • Profielfoto

2. Profielomschrijving

Vertel kort iets over jezelf. Wat voor werknemer ben je? Wat is jouw specialisme? En wat wil je graag op werkvlak bereiken. Let op! Schrijf hier niet je gehele motivatie. Daar is je motivatiebrief voor. Een zin of korte alinea is voldoende. 

3. Werkervaring

Laat aan de hand van een opsomming of overzicht zien welke werkervaring je hebt. Begin altijd met je meest recente baan en zorg ervoor dat je bij de banen die het meeste aansluiten op de vacature iets meer vertelt over je reeds opgedane werkervaring. Heb je een gat in je cv? Geef dit gewoon aan en leg uit wat je in de periode gedaan hebt. Per functie geef je in elk geval het volgende aan:

  • Naam werkgever + plaats bedrijf
  • Begin- en einddatum 
  • Functie
  • Functieomschrijving 

4. Opleidingen

Geef aan welke opleiding(en) je hebt gevolgd. Heb je een opleiding niet afgerond, geef dit dan ook eerlijk op je cv aan. Per opleiding geef je in elk geval het volgende aan:

  • Naam opleiding + eventueel afstudeerrichting
  • Naam school/opleidingsinstituut + plaats
  • Begin- en einddatum

5. Cursussen

Heb je relevante cursussen en/of trainingen gevolgd? Noem ze dan vooral. Zoals bijvoorbeeld een VCA- of heftruckcertificaat.

Optioneel:

6. Vaardigheden

Benoem de vaardigheden waar je goed in bent. Bijvoorbeeld leiding geven of zelfstandig werken.

7. Nevenactiviteiten

Heb je vrijwilligerswerk gedaan dat perfect aansluit bij de functie? Geef dit dan ook aan op je cv. 

8. Hobby’s

Door je hobby’s op je cv te benoemen laat je meer zien over jou als persoon. Zeker wanneer een hobby aansluit bij de functie is dit een mooie aanvulling voor je cv.

Nog geen werkervaring? Wel een cv

Heb je net een opleiding afgerond en nog geen werkervaring? Geef dan aan welke opleiding je hebt gevolgd en benoem eventuele activiteiten die je naast je opleiding hebt gedaan. Zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of cursussen die je hebt gevolgd.

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

Sollicitatietips

Online sollicitatiegesprek: 10 handige tips en tricks

Het wordt steeds gebruikelijker om een sollicitatiegesprek via een online videotool te voeren. Voor de één een zegen, voor de ander wat lastiger. Het is niet erg als je nog niet gewend bent om jezelf in zo’n online setting te presenteren. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Welke valkuilen moet je vermijden? En hoe bereid je jezelf goed voor? Bekijk onze 10 tips en laat zo online een onuitwisbare eerste indruk achter!
Lees meer
De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatietips

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde. Toch kun je een aantal vragen voorbereiden die vrijwel altijd worden gevraagd. Hieronder vind je 10 meest gestelde vragen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je op deze vragen een goed en beknopt antwoord paraat hebt.
Lees meer
Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Sollicitatietips

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

Je hebt een sollicitatiegesprek. De vraag die je ongetwijfeld bezig zal houden is wat trek je aan? Je kleding heeft invloed op de indruk die je maakt. Daarom is het verstandig om goed na te denken wat jij uit de kast trekt. Vooral de kleuren van je kleding verklappen een heleboel over je persoonlijkheid. Dus, wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek?
Lees meer