Een cv, voluit een curriculum vitae, is een overzicht van je werkervaring en opleiding(en). Op het cv is in een oogopslag te zien waar iemand gewerkt heeft en welke vaardigheden diegene heeft. Een werkgever of recruiter van een uitzendbureau bepaalt mede aan de hand van jouw cv of je een geschikte kandidaat bent voor de openstaande functie. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een compleet en overzichtelijk cv.
Stem altijd je cv af op de baan waarop je solliciteert. Heb je bijvoorbeeld nog niet zoveel werkervaring in een bepaalde richting, maar wel veel vaardigheden en competenties die goed aansluiten bij de betreffende functie? Noem ze. Je laat hiermee zien dat je meer ervaring hebt dan je op basis van je werkervaring alleen wellicht zou zeggen.
In de checklist hieronder staat stapsgewijs welke punten je sowieso in je cv moet benoemen. Controleer na het schrijven van je cv, je cv op type- en spelfouten.
Checklist cv maken
De 5 punten die je sowieso in je cv moet opnemen.
1. Persoonlijke gegevens
Plaats duidelijk zichtbaar je contactgegevens op je cv. Op die manier kan je potentiële werkgever in elk geval gemakkelijk contact met je opnemen. Noteer in elk geval:
- Naam
- Adres + woonplaats
- E-mailadres
- Telefoonnummer
Eventueel: - Geboortedatum
- Rijbewijs
- Burgerlijke staat
- Profielfoto
2. Profielomschrijving
Vertel kort iets over jezelf. Wat voor werknemer ben je? Wat is jouw specialisme? En wat wil je graag op werkvlak bereiken. Let op! Schrijf hier niet je gehele motivatie. Daar is je motivatiebrief voor. Een zin of korte alinea is voldoende.
3. Werkervaring
Laat aan de hand van een opsomming of overzicht zien welke werkervaring je hebt. Begin altijd met je meest recente baan en zorg ervoor dat je bij de banen die het meeste aansluiten op de vacature iets meer vertelt over je reeds opgedane werkervaring. Heb je een gat in je cv? Geef dit gewoon aan en leg uit wat je in de periode gedaan hebt. Per functie geef je in elk geval het volgende aan:
- Naam werkgever + plaats bedrijf
- Begin- en einddatum
- Functie
- Functieomschrijving
4. Opleidingen
Geef aan welke opleiding(en) je hebt gevolgd. Heb je een opleiding niet afgerond, geef dit dan ook eerlijk op je cv aan. Per opleiding geef je in elk geval het volgende aan:
- Naam opleiding + eventueel afstudeerrichting
- Naam school/opleidingsinstituut + plaats
- Begin- en einddatum
5. Cursussen
Heb je relevante cursussen en/of trainingen gevolgd? Noem ze dan vooral. Zoals bijvoorbeeld een VCA- of heftruckcertificaat.
Optioneel:
6. Vaardigheden
Benoem de vaardigheden waar je goed in bent. Bijvoorbeeld leiding geven of zelfstandig werken.
7. Nevenactiviteiten
Heb je vrijwilligerswerk gedaan dat perfect aansluit bij de functie? Geef dit dan ook aan op je cv.
8. Hobby’s
Door je hobby’s op je cv te benoemen laat je meer zien over jou als persoon. Zeker wanneer een hobby aansluit bij de functie is dit een mooie aanvulling voor je cv.
Nog geen werkervaring? Wel een cv
Heb je net een opleiding afgerond en nog geen werkervaring? Geef dan aan welke opleiding je hebt gevolgd en benoem eventuele activiteiten die je naast je opleiding hebt gedaan. Zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of cursussen die je hebt gevolgd.