Top 10 meest voorkomende ongelukken tijdens het werk

top 10 ongelukken op het werk

Jaarlijks vinden er in Nederland tijdens het werk vele duizenden ongelukken plaats. Als gevolg van die ongelukken overlijden elk jaar zo’n 70 mensen in Nederland tijdens het beoefenen van hun functie. Daarnaast zijn er elk jaar ook nog eens honderden werknemers die tijdens het werk letsel oplopen waarvan ze niet meer herstellen. Zo worden er jaarlijks honderden mensen volledig afgekeurd. Met alle gevolgen van dien.

Het merendeel van het letsel ontstaat op het moment dat je het totaal niet verwacht. Daarnaast zijn de letsels vaak het gevolg van ongelukken die eigenlijk iedereen kunnen overkomen. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen, maar elke werknemer heeft zelf ook een verantwoordelijkheid om tijdens het werk voorzichtig en verstandig zijn werkzaamheden uit te voeren.

Uit een rondvraag bij een aantal toonaangevende verzekeringsmaatschappijen hebben wij een lijst gemaakt met de 10 meest voorkomende ongelukken waarbij werknemers letsel oplopen tijdens het werk.

 1. Ongelukken met dieren
  In Nederland zijn er behoorlijk wat mensen die met dieren werken. Denk daarbij aan de veehouderij, maar ook aan slachterijen, dierenartsen, mensen in dierentuinen en boswachters. Jaarlijks zijn er honderden ongelukken met dieren. Een boer die getrapt wordt door een paard of koe kan behoorlijk letsel oplopen. Ook gebeurt het regelmatig dat een dierenarts of dierverzorger door een dier wordt gebeten. Vooral ervaring met het werken met dieren is erg belangrijk om deze ongelukken te voorkomen.
 2. RSI
  RSI is de verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, schouders en/of nek. RSI staat voor Repetitve Strain Injury en wordt veroorzaakt door het continu herhalen van dezelfde beweging. Veel mensen denken dat alleen mensen die veel achter het beeldscherm werken RSI kunnen oplopen, maar dat is niet zo. Bijvoorbeeld ook kassapersoneel, lopende-bandwerkers of kappers hebben een verhoogde kans op RSI. Er zijn mensen die jarenlang last van hun RSI kunnen hebben.
 3. Beknelling
  Dit type letsel ontstaat vaak in fabrieken waar zware apparatuur of machines worden gebruikt. Het gebeurt helaas elk jaar honderden keren dat voeten, tenen, handen of vingers onder zware machines terechtkomen. Als gevolg hiervan zijn er elk jaar vele werknemers die in het ziekenhuis belanden met gebroken of verbrijzelde ledematen. In tientallen gevallen verliezen werknemers zelfs hun ledematen. Beschermende kleding en goede informatievoorziening kunnen veel incidenten voorkomen.
 4. Snijden
  Mensen die werken met messen, scharen of maaimachines hebben een grotere kans om ernstige snijwonden op te lopen. Elk jaar zijn er vele mensen die in een keuken werken die zichzelf zo ernstig snijden dat ze een deel van hun vinger moeten missen. Ook in slachterijen is dat een probleem. Goede training en beschermende handschoenen zijn daarom erg belangrijk.
 5. Voertuigongevallen
  Werknemers die voor het beoefenen van hun beroep veel op de weg rijden hebben in verhouding meer kans om gewond te raken bij auto-ongelukken, waarvan sommige dodelijk kunnen zijn. Denk hierbij aan vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs, bezorgers en vertegenwoordigers. Uiteraard is het onmogelijk om alle ongelukken te voorkomen. Wel is het belangrijk dat chauffeurs zich aan de geldende verkeersregels houden.
 6. Tegen dingen oplopen
  Dit klinkt heel knullig, maar toch zijn er elk jaar mensen die letsel oplopen simpelweg omdat ze tegen iets aanbotsen tijdens het lopen. Denk daarbij aan een botsing met muren, deuren, kasten, glazen ramen, tafel, stoelen etc. Als gevolg daarvan komen vaak hoofd-, knie-, nek- en voetverwondingen voor. Deze ongelukken zijn doorgaans een gevolg van onoplettendheid. Om dit te voorkomen moet een werkgever zoveel  mogelijk zorgen voor een ruimtelijke werkomgeving.
 7. Vallende voorwerpen
  Objecten of voorwerpen die uit schappen vallen kunnen soms ernstige verwondingen veroorzaken. Hoofdletsel is een veel voorkomend gevolg van dit type ongeval. De zorgvuldigheid van de werknemer en de focus van de werkgever op het vrijwaren van de werkomgeving zijn essentieel om dit soort letsels te voorkomen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat werknemers een helm dragen als dit verplicht is.
 8. Van hoogte vallen
  Elk jaar zijn er veel werknemers die als gevolg van een val (ernstig) letsel oplopen. Vooral in de bouw is dit een groot probleem. Denk bijvoorbeeld aan het vallen van daken, ladders of steigers. Deze ongelukken kunnen achteraf vaak voorkomen worden. Het is belangrijk dat werknemers met goedgekeurd materiaal werken, dat ze voorzien zijn van persoonlijke beschermingsmiddelen (verankering) en voorafgaand aan het werk een goede training krijgen.
 9. Uitglijden / struikelen
  Een letsel op de werkplek wordt vaak veroorzaakt door uitglijden of struikelen. Uitglijden is vaak een gevolg van een gladde vloer. Werkgevers moeten dan ook zorgen voor goed schoeisel op werkplekken waar het gevaar voor uitglijden erg groot is. Struikelen gebeurt vaak doordat objecten niet goed worden opgeruimd en daardoor op de werkvloer blijven slingeren. Werknemers hebben daar zelf een groot aandeel in.
 10. Overbelasting
  Overbelastingblessures worden bij verzekeringsmaatschappijen erg vaak gemeld. Dit omvat verwondingen gerelateerd aan trekken, tillen, duwen, vasthouden, dragen en gooien op het werk. Vaak zijn rugklachten hiervan het gevolg.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging bij een bedrijf in Noord-Nederland? Bekijk dan snel de vacatures op onze site, schrijf je online in of loop vooral even binnen bij één van onze vestigingen in de provincies Groningen, Friesland of Drenthe.