Rij-instructeur, verkeersagent én akkerbouwmedewerker

Bert Luichies | medewerker akkerbouw

Bert Luichies woont in Zuidhorn, is getrouwd en heeft 3 uitwonende kinderen.
Vrije tijd: motorrijden en fotografie.
Werkt bij: eigen rijschool, Maatschap Bos in Oldehove en politie Team Verkeer Noord-Nederland.

Bert Luichies (56) heeft een eigen rijschool en werkt als vrijwilliger bij de verkeerspolitie. In het voorjaar van 2020 komen al zijn werkzaamheden plotseling tot stilstand. Omdat Bert niet wil blijven afwachten besluit hij de stoute schoenen aan te trekken en het over een andere boeg te gooien: hij solliciteert op de functie van akkerbouwmedewerker. Inmiddels werkt hij alweer een aantal maanden bij Maatschap Bos in Oldehove. Tekst: Maaike de Boer | Fotografie: Jan Buwalda

Je hebt een eigen rijschool, werkt bij de politie en sinds een aantal maanden ook als akkerbouwmedewerker. Vanwaar deze combinatie van banen?
"Ik heb een eigen rijschool en werk parttime bij de politie in de (on)opvallende verkeerssurveillance. Vanwege de coronamaatregelen kwam mijn werk als rij-instructeur stil te liggen en werden de werkzaamheden voor de politie ook minder. Omdat ik graag aan het werk wilde blijven ben ik om me heen gaan kijken. Op de website van Abiant zag ik de vacature van akkerbouwmedewerker. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Het resultaat: een werkweek opgesplitst als rijdocent, medewerker akkerbouw én politieagent."

Wat trekt jou aan in de agrosector?
"Om onverklaarbare redenen oefende de akkerbouw, net als de politie, mijn hele leven al een soort intrinsieke aantrekkingskracht op mij uit. Het mooie van de agrosector vind ik het werken in de buitenlucht en de diversiteit aan werkzaamheden."

Hoe ziet een werkweek er voor jou uit?
"Op maandag en dinsdag werk ik bij Maatschap Bos. De werkzaamheden zijn afhankelijk van het seizoen, weersomstandigheden en specifieke teelteigenschappen. Momenteel zijn veel werkdagen repeterend van aard. Zoals het selecteren, rijden en sorteren van aardappelen. Op woensdag werk ik doorgaans voor de politie en op donderdag en vrijdag geef ik rijles."

Wat vind je belangrijk in je werk?
"Een fijne omgang met mijn collega’s en de werkgever, maar ook plezier hebben in wat je doet. Wat ik ook essentieel vind is dat je de kans krijgt om jezelf te ontplooien. Leren van anderen en het opdoen van ervaring zodat je jezelf steeds verder kunt ontwikkelen."

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
“Over vijf jaar verwacht ik - wat de agrosector betreft - volleerd akkerbouwmedewerker te zijn. Bij Maatschap Bos heb ik in mijn draai gevonden, dus als het aan mij ligt werk ik daar over vijf jaar nog."

Wat voor advies heb jij voor anderen?
"Zoek werk wat écht bij je past, dat draagt op positieve wijze bij aan het arbeidsethos. Stel en bewaak je eigen grenzen. Durf je kwetsbaar op te stellen en volg zo nu en dan een cursus of opleiding in het kader van een heel leven leren."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Hoewel vrije tijd voor mij redelijk schaars is, probeer ik zoveel mogelijk tijd met mijn vrouw door te brengen, onder andere door te wandelen in de natuur. Daarnaast ga ik er graag op uit om te fotograferen."

Lijn.jpg