"Het geeft een kick om een goed stukje laswerk af te leveren."

Jamal Kakisina | constructiewerker

Jamal woont bij zijn vader in Appingedam
Vrije tijd: voetballen, uitslapen en op stap gaan met vrienden.
Werkt bij: Hulst Innovatie in Appingedam. Dit bedrijf maakt sinds 1994 3C melkveecarrousls voor de melkveehouderij en op maat gemaakte metaalconstructies. Ook zijn ze dealer voor kleine windmolens. Het bedrijf heeft vestigingen in Appingedam en Westeremden.

Jamal Kakisina volgt een bbl-opleiding tot constructiewerker via Abiant Spijk en mag sinds oktober als constructiemedewerker bij Hulst Innovatie in Appingedam doen wat hij het liefste doet: met zijn handen werken.
Tekst: Heidi van Duuren | Fotografie: Jan Buwalda

Wat was je eerste baan?
“Een krantenwijk! Vervolgens heb ik anderhalf jaar bij een supermarkt gewerkt, als vakkenvuller en als magazijnmedewerker. Dat vond ik leuk totdat elke dag hetzelfde werd. Dan is de lol er voor mij snel vanaf. Daarnaast help ik mijn oom in de vakanties met verschillende werkzaamheden. Hij heeft een autobedrijf in Holwierde en ik assisteer hem onder andere met het verwisselen van banden. Ik hou ervan om met mijn handen te werken. Daarom ben ik ook aan deze opleiding begonnen. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de werkervaringsplaats. Ik heb daarvoor een aantal bedrijven benaderd, helaas zonder succes, maar Abiant Spijk had binnen vier dagen deze plek voor mij geregeld. Ik ben er erg blij mee, ik leer hier heel veel.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
"Dat verschilt per week. Het ligt eraan wat de opdrachtgever wil en welk project je krijgt. Als constructie-werker doe je van alles: knippen, zagen, draaien en frezen. Als je de hele dag aan het zagen bent, wil je graag even wat afwisseling. Dan ruil je met een collega van werkzaamheden, dat is hier geen probleem. Alles kan in overleg. Ik ben elke dag druk bezig. Is er even niets te doen, dan ga ik oefenen met lassen. De laatste tijd ben ik veel bezig met 3D-tekenen op de computer. Dat hoort niet bij de opleiding, maar het is wel goed om daar wat vanaf te weten."

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Het geeft een kick om een goed stukje laswerk af te leveren. Is een las goed gelukt, dan ben ik blij. Daarnaast is het heet, warm en vliegen de vonken overal heen. Dat vind ik mooi. Door vaak te oefenen leer je snel. Daar is bij dit bedrijf alle ruimte voor. Ik heb leuke collega’s die veel uitleggen en in principe mag ik alles doen. Daardoor leer je in de praktijk sneller dan wanneer je in de schoolbanken zit.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
"Ik ben nu bezig met de tweejarige opleiding constructiewerker niveau 2. Daarna wil ik doorgaan met allround constructiewerker niveau 3, een opleiding van een jaar en een opleiding tot lasser volgen. Ik wil het liefst onderwaterlasser worden. Dat is offshore werk op een booreiland. Dat betekent dat ik nog een duikersopleiding moet gaan volgen en ervaring moet opdoen op een booreiland. Maar dat lijkt me fantastisch!"

Wat vind je het belangrijkste in je werk?
"Een veilige werkplek. Een plek waar het werk wordt gecontroleerd en waar alle veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Het kan snel fout gaan. Ook vind ik het belangrijk dat er ruimte is voor een lolletje."

Lijn.jpg