Bedrijfsreportage MBD Noord

MBD Noord - Michel Boer

MBD Noord is gespecialiseerd in vloer- en bodemisolatie, maar ook voor muur- en dakisolatie kun je bij Michel Boer en zijn team terecht. Michel startte MBD in 2013. Sindsdien snellen zijn naam en isolatiereputatie zich voort. Achter alle goede verhalen en complimenteuze recensies moet wel een bijzondere werkwijze zitten. Daar willen we alles van weten. Gelukkig zijn we meer dan welkom bij deze hartelijke, servicegerichte ondernemer! Tekst: Koen Janssen | Fotografie: Jan Buwalda

Ik tref Michel tijdens de lunch in zijn kantoor met opslagloods in Groningen. Het kantoor is ingericht met twee pluche banken, waar het met een broodje en kop koffie goed toeven is. “Mooi dat je er bent Koen,” start Michel blij het gesprek. “Gaaf dat Abiant op deze manier de tijd neemt voor het ophalen van ondernemersverhalen!”

Tropenmaanden
Michel oogt ontspannen, toch blijkt hij amper op adem na een zes-, zevental drukke maanden. “In het voorjaar en de zomer denken mensen niet na over isolatie. Pas in de nazomer, met de herfst en winter in het verschiet, willen mensen nadenken over verduurzaming. Dan komen vraagstukken als warmteverlies, vocht en waterkou aan bod. Dan moeten wij erbij zijn. Daarom zitten we vanaf september tot en met het voorjaar tjokvol opdrachten, waarbij ik volop meewerk.”

“Nu moet ik mentaal en fysiek weer even bijkomen en aan mezelf denken, ik word ook wat ouder,” grapt hij. Naast het fysieke werk, veelal onder de grond in kruipruimtes, is Michel als ondernemer verantwoordelijk voor de verkoop, boekhouding en pr-zaken. “Dat hoort erbij, maar tijdens onze piekperiode vind ik het allemaal best veel.”

Veelzijdig
Het ‘bankgesprek’ gaat niet meteen over MBD Noord. Michel blijkt een veelzijdig werkleven achter de rug te hebben. “Ik heb van alles gedaan, veelal met plezier. Ik begon in de reissector, heb ervaring in de recreatie-, evenementen- en cultuurbranche, was actief in de makelaardij en had kortstondig een wijnbedrijf.”

Michel verkocht Spaanse mousserende wijnen. “Echt heerlijke, frisse bubbels, maar je moest er wel erg veel van verkopen om er een boterham mee te verdienen,” grapt hij. “Vandaar dat ik ermee ben gestopt.”

“Toen heb ik wel even gepiekerd wat te doen,” is hij eerlijk. Hij besloot contact te leggen met Tonzon. “Ze zochten zzp’ers en organiseerden introductiedagen waar de unieke isolatiewerkwijze en de isolatiematerialen werden besproken. Ik geloofde in het concept, volgde trainingen en zag goede kansen. Het was totaal iets anders, dus ik gaf mezelf een jaar.”

"Ik besef goed dat ik dit alleen kan realiseren samen met mijn geweldige team."

Michel Boer, eigenaar MBD Noord

Vloer- en bodemisolatie
Inmiddels is Michel acht jaar verder en is MBD Noord een solide bedrijf met een uitstekende reputatie in de noordelijke isolatiesector. Ik besluit naar zijn ‘geheim’ te vragen. “Er is geen geheim, wel een kracht. En die is dat we ons volledig focussen op vloer- en bodemisolatie. Daardoor zijn we specialist in dit vakgebied. We leveren bewezen oplossingen voor verduurzaming van woningen en voegen daar ouderwetse dienstverlening aan toe. Oprechte en persoonlijke service is niet te kopiëren, dat kun je niet spelen. Daar kom ik straks op terug.”

De gebruikte isolatiemethodiek is volgens Michel geen rocket science. “Wij werken volgens twee logische principes; voorkom invloed van vocht en beperk MBD Noord; een ijzersterk team, met unieke isolatiekracht! De Abianter mei 2021 13 V.l.n.r.: Klaas F Koers, Klaas J Koers en Jan Koers alle vormen van warmteverlies. Ons systeem werkt simpelweg op basis van alle natuurkundige principes van warmte vasthouden en het tegengaan van warmteverlies.”

De oorzaak van warmteverlies begint veelal bij een koude vloer en een ongezond en vochtig binnenklimaat dat vaak ontstaat in de kruipruimte. Een niet goed geïsoleerde vloer zorgt voor afkoeling. Onder die vloer condenseert vocht vanuit de zandlaag en doet de luchtvochtigheid stijgen. De combinatie van de koudere lucht en de ontstane waterdamp houdt de vloer en daarmee de woning kouder.

Werkwijze
MBD Noord biedt woningbezitters een complete vloerisolatieoplossing. Vloeren worden aan de onderzijde geïsoleerd met reflecterende luchtkussens, maar Michel en zijn team beginnen met het aanbrengen van speciale bodem- en hydrofolie, waarmee de bodem wordt afgedekt. “Op die manier blijft het condensatieproces onder de bodemfolies en wordt de invloed van vocht onder de vloer minimaal.”

Vervolgens worden er speciale luchtkussens aan de onderkant van de vloer gehangen, waardoor warme lucht van de vloer wordt tegengehouden en de stralingswarmte wordt gereflecteerd. “Met onze dubbele aanpak pakken we feitelijk alle factoren aan die het woongenot verminderen. Het resultaat? Waterkou verdwijnt uit de woning, wooncomfort stijgt, huizen worden duurzamer en klanten besparen door de vloerisolatie op energiekosten,” schetst Michel.

Dienstverlening
Hij komt terug op de eerder benoemde service. “Onze geleverde isolatiekwaliteit en behaalde resultaten zijn de belangrijkste redenen voor ons MBD-succes. Daarnaast weet ik dat vooral onze service zorgt voor goede reclame. Ik wil dienstverlenend zijn. Niet als verkoper, maar als adviseur mensen helpen hun huis gezonder, warmer en duurzamer te maken.”

“Wie is er tegenwoordig nog dienstverlenend,” vraagt Michel zich hardop af. “Oké, ik wil ook graag betaald worden voor vakmanschap, maar mijn meedenken, kennis en bereikbaarheid, mijn transparantie en duidelijke afspraken krijg je erbij.”

Voor Michel is het echte contact met klanten voor een groot deel bepalend voor zijn werkplezier. “Het moet van beide kanten goed voelen. Ik vind het leuk om problemen op te lossen, vakwerk te leveren en zo waarde toe te voegen. Daarbij ga ik uit van eigen kracht. Onze werkwijze kost iets meer dan andere isolatievormen, maar onze aanpak is gegarandeerd duurzamer.”

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Team MBD Noord

Team!
“Weet je,” besluit Michel, “ik besef goed dat ik dit alleen kan realiseren samen met Sebastiaan, Iris en Tim. Ik heb een geweldig team! Sebastiaan en Iris werken al jaren via Abiant voor mij. Ook ons ‘nieuwste’ teamlid Tim werkt alweer dik een jaar via jullie zuster MF. Ik vertrouw hen blindelings. Zij leveren de kwaliteit waar ik met MBD Noord voor wil staan.”

Michel zoekt nog een vierde teamlid. “Zogezegd ben ik in de piekmaanden zelf nog volop aan het isoleren, maar mijn ideaalbeeld is om te werken met twee koppels. Dan kunnen we meer klanten bedienen en kan ik me focussen op verkoop en overige zaken.”

Het vinden van isolatiepersoneel blijkt lastig. “Je moet technisch vaardig en secuur, maar ook representatief en geduldig zijn. Daarbij is het werk fysiek best pittig en jawel; in een kruipruimte. Dus claustrofobie of angst voor spinnen is niet handig. Je moet het isolatievak vooral willen doen,” meent Michel. “Alleen dan neem je de moeilijkheden voor lief en denk je in oplossingen voor een meer dan goed eindresultaat.”

Hier tegenover staat dat isolatiewerk veel voldoening oplevert. “Alle situaties zijn anders, de verdiensten zijn prima en het MBD-team is echt leuk om in te stappen. Het is een relaxte baan, je bepaalt je eigen ritme en hebt geen baas die je opjaagt.”

Abiant
Sinds de start van MBD Noord werkt Michel met Abiant Leek. “Ik vind Abiant een menselijke partij. Gewoon prettig en nuchter volk. Een open en kundige club. Ik vind het geweldig dat ze ook mij als ‘kleinere’ ondernemer aandacht geven. Niet alleen door zo’n interview, maar vooral door het regelmatige contact. Dat doen ze goed.”

“Ik schakel met Abiant om risico’s te verleggen. Als kleine ondernemer ben ik kwetsbaar, dat heb ik twee jaar geleden gemerkt toen mijn toppers beide ziek waren. Weet je, het liefste neem ik mijn mensen in dienst. Dat zou een ultieme beloning voor ze zijn, maar dat vind ik anno 2021 veel te risicovol.”

Koud
Tijdens de napraat laat Michel enthousiast zijn warmtebeeldcamera zien. “Het lezen van warmtebeelden is niet makkelijk, daarom heb ik er een speciale cursus voor gevolgd. Inmiddels heb ik er veel ervaring mee en blijkt het erg waardevol bij beoordelingen.”

Michel scant al kletsend zijn kantoor en laat mij de opname zien. Het apparaat toont perfect dat ik door al dat geklets mijn koffie koud heb laten worden. Dat krijg je als alle aandacht opgeslokt wordt door zo’n prachtig energiek verhaal.

Lijn.jpg