- Opleiding en training
- Basiscursus klauwverzorging
- Agro
- Agrarische diensten
- Opleiding en training
- Basiscursus klauwverzorging
Basiscursus klauwverzorging
Tijdens de praktische basiscursus klauwverzorging leer je de basis om zelfstandig de klauwen van koeien te verzorgen. Je leert binnen zes werkdagen functioneel klauwverzorgen in vijf stappen. Daarna kun jij op jouw werk of bij jouw bedrijf de klauwgezondheid naar een hoger niveau tillen.
Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor deelnemers met ervaring in de melkveehouderij, die bekend zijn met het omgaan met koeien en zich verder willen ontwikkelen om breder inzetbaar te worden.
Specifiek voor melkveehouders biedt de basiscursus klauwverzorging een praktische training om klauwverzorging (vaker) zelf uit te voeren op het melkveebedrijf.
Opbouw van de cursus
De basiscursus start met een theorieavond waarop de basisprincipes van het klauwverzorgen worden doorgenomen. Vervolgens start het praktijkgedeelte op het melkveebedrijf. Dit gedeelte bestaat uit vijf lesdagen en een examendag.
De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:
• Juiste voorbereiding
• Correct gebruik van gereedschappen
• Uitvoeren van pedicurewerkzaamheden
• Herkennen en adequaat reageren op ziekten ondervoet
• Verminderen van risicofactoren
Verwachtingen
Wat wordt er van jou als cursist verwacht?
We verwachten enthousiasme en inzet om de basiscursus klauwverzorging succesvol af te ronden. Hierbij is het belangrijk dat je al over ruime ervaring beschikt in het werken met koeien.
Wat kun je verwachten van de instructeurs?
De instructeurs van het Rundveepedicurecentrum zijn naast ervaren klauwverzorgers ook gecertificeerde instructeurs. Zij zijn dagelijks bezig met klauwverzorgen, waardoor ze jou de theorie en praktijk als de beste bij kunnen brengen.
Locatie en datum
De cursus wordt gegeven op een melkveebedrijf in jouw regio. Wanneer zich minimaal vier deelnemers opgeven gaat de cursus door en wordt bepaald welke dag van de week de cursus plaatsvindt.
Tijdsduur
De basiscursus klauwverzorging beslaat zes werkdagen, verdeeld over zes opeenvolgende weken: vijf lesdagen en een examendag. Iedere lesdag duurt van 8:30 tot 15:00 uur.
Kosten
De kosten voor de basiscursus klauwverzorgen bedragen € 833,75 (exclusief btw).
Cursusmateriaal
Van ons ontvang je het boek ‘Klauwsignalen’, handschoenen en polsbanden.
Beoordeling
Tijdens het bekappen van de koeien ontvang je voortdurend feedback en tips van de instructeurs, zodat je goed voorbereid bent op het examen. Op de derde lesdag wordt een theoretische tussentoets afgenomen om te bepalen waar jij nog extra training nodig hebt. Het examen op de zesde dag bestaat voor 50% uit theorie en voor 50% uit praktijk.
Certificaat
Na het succesvol afronden van de basiscursus klauwverzorging beschik je over de kennis en vaardigheden om koeien zelfstandig te kunnen bekappen. Je rond de cursus af met een certificaat. Dit certificaat is geldig om te voldoen aan de eisen die diverse zuivelverwerkers stellen om te voldoen aan hun melkstromen.
Waarom de basiscursus klauwverzorgen volgen?
Tijdens deze cursus leer je door te doen, op een melkveebedrijf in jouw regio, met klauwverzorgers die al duizenden koeien bekapt hebben. Wat deze cursus verder uniek maakt?
- Anders dan bij andere opleiders, duurt deze cursus zes volledige dagen
- Leren in de praktijk: jij staat 80% van de tijd aan het bekapmes!
- Je werkt met speciale lesboxen
- Eén instructeur per vier cursisten
- Een geldig certificaat voor de zuivelverwerkers
Aanmelden opleiding
Heb je vragen?
De adviseurs van Abiant staan klaar om jou persoonlijk advies te geven over agrarische opleidingen en trainingen, voor vragen over de opleiding aankomende medewerker veehouderij of verdere mogelijkheden kun je bij hen terecht. Voor een vrijblijvend advies kun je bellen naar 050 319 96 30 of mailen naar lerenenwerken@abiant.nl.