In sommige bedrijven gaat AI zelfs nog een stap verder. Daar is AI niet alleen je nieuwe beste vriend, maar ook een recruiter en mogelijk je toekomstige werkgever. Solliciteren? Dat doe je niet meer bij een mens, maar bij een hyperintelligente AI-robot die draait op algoritmes en data. Eerst checkt AI je cv en je motivatie op trefwoorden. Hopelijk heb je dus slim genoeg ‘teamplayer’ en ‘out-of-the-box-denker’ drie keer verstopt tussen je hobby’s. En dan het sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner? Een AI-robot die niet alleen je antwoorden analyseert, maar ook je stemintonatie meet en zelfs je gezichtsuitdrukkingen scant. En het aantal keer dat je met je ogen knippert. Te veel? Dan heb je vast iets te verbergen. Te weinig? Een van de tekenen van dominantie. En vergeet vooral niet enthousiast te klinken. Maar niet té enthousiast, want dan denkt AI dat je toneelspeelt. Dus: ga voor de spiegel staan, oefen je neutraal-enthousiaste glimlach en zorg ervoor dat je algoritme-proof overkomt.
Is dit sciencefiction? Nee hoor, het gebeurt nu al. Bedrijven kunnen met behulp van AI snel een groot aantal ‘gesprekken’ met sollicitanten beoordelen. En er is nog een voordeel: data en algoritmes verminderen menselijke vooroordelen. Maar waar blijft dan de persoonlijke connectie?
Natuurlijk wordt technologie ook bij Abiant omarmd en investeren we in innovatie. Zo hebben wij Bo. En ja, Bo is een robot. Bo werkt als digitale assistent mee in ons recruitmentsysteem en verzamelt onder andere ontbrekende kandidaatgegevens via WhatsApp, plant automatisch afspraken in en controleert vacatureteksten. Bo maakt het proces dus efficiënter: een algoritme dat onze collega’s op de vestigingen werk uit handen neemt. En dat is nog maar het begin! Zo blijft er meer tijd over voor wat écht telt: persoonlijke gesprekken over de wensen en ambities van onze kandidaten. Wij willen de mens achter de sollicitant zien én leren kennen! Want het zijn onze mensen die het doen. Natuurlijk, een AI-gegenereerd cv ziet er mooi uit en een automatisch gegenereerde motivatiebrief leest als een bestseller. Maar als je bij ons solliciteert, willen we niet alleen weten wat er over jou op papier staat. Wij willen weten wie jij bent! Want achter dat indrukwekkende cv schuilt een uniek persoon. En dát is wat telt.
In mijn werk als corporate recruiter maak ik ook zeker gebruik van AI. Zo laat ik een AI-robot meelezen met vacatureteksten om ervoor te zorgen dat ze precies de juiste doelgroep aanspreken. Een doelgroep die ik natuurlijk eerst tot in detail door AI heb laten analyseren. Efficiëntie ten top!
Maar hoe slim AI ook is, de échte magie gebeurt in de persoonlijke gesprekken. Of ik nu praat met een sales consultant voor een van onze vestigingen of een afdelingsmanager voor ons hoofdkantoor; onze kernwaarden persoonlijk, creatief en vastberaden zijn altijd het kompas. De cultuurfit. Een modewoord? Ongetwijfeld! Maar waar het ons om gaat is hoe jij binnen een team past. Of jouw manier van samenwerken, communiceren en werkplezier past bij die van ons. Want samen kom je tot de allerbeste prestaties. Dus mijn advies aan sollicitanten is: kom zoals je bent. Met of zonder AI-hulp, maar vooral als jezelf. Dat is waar jouw echte kracht ligt!
- Algemeen
- Solliciteren in tijden van AI
- Ik zoek werk
- Blogs
- Solliciteren in tijden van AI
Solliciteren in tijden van AI
- 13 mei 2025
- Algemeen
- Annet Fruitema
AI is nu al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En ja, kunstmatige intelligentie heeft ook zijn intrede gedaan in sollicitatieprocedures! Je kunt tegenwoordig je cv en motivatiebrief door AI laten schrijven, slimme antwoorden genereren op lastige interviewvragen en zelfs een sollicitatiegesprek simuleren. Dit lijkt handig. Maar is dat ook echt zo?

Over de auteur

Annet Fruitema
corporate recruiter
Annet Fruitema is sinds 2011 werkzaam voor Abiant. Ze heeft eerst een aantal jaren als senior accountmanager gewerkt en daarna als adviseur werving & selectie bij Abiant. Momenteel werkt ze met veel plezier als corporate recruiter voor Abiant.
Lees onze blogartikelen

Algemeen
Solliciteren in tijden van AI

Algemeen
Collega Kelly over haar werk als bedrijfsverzorger

Algemeen
Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Wet- en regelgeving
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Sollicitatietips
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips