Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

 • Algemeen
 • Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken

Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken

 • 9 februari 2021
 • Algemeen
 • Maaike de Boer

Koeien melken is een aanslag op schouders, nek en bovenarmen. Het is behoorlijk zwaar om honderd koeien in anderhalf uur te melken. Honderd koeien betekent vierhonderd spenen schoonmaken, vierhonderd tepelbekers onderhangen en vierhonderd nabehandelingen uitvoeren. Oftewel ruim dertien soortgelijke bewegingen per minuut. Onderstaand 3 tips om te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken.

Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken
 1. Draag een melkschort
  Wanneer er geen melkschort wordt gedragen, hebben veel melkers de neiging om van de putrand af te gaan staan omdat ze willen voorkomen dat ze nat worden. Door een melkschort te dragen ga je echt tegen de putrand aanstaan, waardoor je rug recht blijft. Ook het dragen van melkershandschoenen is verstandig. Dit is niet alleen hygiënischer, maar op deze manier voorkom je ook dat je gaandeweg misschien een rubberallergie opbouwt.

 2. Werk met je linker- en rechterhand
  In de huidige melkstallen met tien of meer koeien aan één kant is het intensief werken. Bij carrousel- en zij-aan- zijstallen zijn de bewegingen van de melker ook nog eens gelijk, waarbij melkers in de visgraatmelkstal de linker- en rechterkant van hun lichaam om beurten inspannen. Probeer daarom het werken met je linker- en rechterhand af te wisselen.

 3. Zorg voor de juiste werkhoogte
  Een juiste werkhoogte is van groot belang. Zorg daarom dat de touwtjes van de melkstellen op de juiste lengte zijn, zodat het melkstel op een goede werkhoogte hangt, en het melkstel gemakkelijk is te pakken. Daarnaast is het verstandig om op de juiste putdiepte te werken. Is je elleboog 20 tot 25 centimeter boven de stand? Dan werk je op de juiste hoogte. Je werkt dan namelijk tussen navel en schouders ter hoogte van het borstbeen. Bij een te ondiepe melkpunt krijgen mensen snel last van hun onderrug en bij een te diepe put spelen schouder- en nekklachten sneller op. Een beweegbare putvloer zou ideaal zijn.

Kort samengevat; zorg ervoor dat de arbeidsomstandigheden om te melken optimaal zijn, neem de juiste houding in en probeer af te wisselen.

Bron: Veeteelt

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer
Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Veiligheid

Weet jij hoe je veilig kunt werken? Doe de test!

Als uitzendkracht werk je soms op verschillende werklocaties. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je als werknemer zelf goed op de hoogte bent van mogelijke gevaren op de werkvloer. Alleen op die manier kun je onveilige situaties sneller overzien. Ben je benieuwd of jij de risico's op je werk kunt herkennen? Doe dan snel onderstaande veiligheidstest van DOORZAAM.
Lees meer
Wat moet er in een cv staan?

Sollicitatietips

Wat moet er in een cv staan?

Wanneer je solliciteert op een baan wordt er doorgaans ook gevraagd om een cv mee te sturen. Wat is eigenlijk een cv? En wat moet er tegenwoordig in een cv staan? In dit artikel vind je handige tips en een checklist zodat jij zeker weet dat jij een compleet cv hebt!
Lees meer