Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken

Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken

  • 9 februari 2021
  • Algemeen
  • Maaike de Boer

Koeien melken is een aanslag op schouders, nek en bovenarmen. Het is behoorlijk zwaar om honderd koeien in anderhalf uur te melken. Honderd koeien betekent vierhonderd spenen schoonmaken, vierhonderd tepelbekers onderhangen en vierhonderd nabehandelingen uitvoeren. Oftewel ruim dertien soortgelijke bewegingen per minuut. Onderstaand 3 tips om te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken.

Tips voor betere arbeidsomstandigheden tijdens het melken
  1. Draag een melkschort
    Wanneer er geen melkschort wordt gedragen, hebben veel melkers de neiging om van de putrand af te gaan staan omdat ze willen voorkomen dat ze nat worden. Door een melkschort te dragen ga je echt tegen de putrand aanstaan, waardoor je rug recht blijft. Ook het dragen van melkershandschoenen is verstandig. Dit is niet alleen hygiënischer, maar op deze manier voorkom je ook dat je gaandeweg misschien een rubberallergie opbouwt.

  2. Werk met je linker- en rechterhand
    In de huidige melkstallen met tien of meer koeien aan één kant is het intensief werken. Bij carrousel- en zij-aan- zijstallen zijn de bewegingen van de melker ook nog eens gelijk, waarbij melkers in de visgraatmelkstal de linker- en rechterkant van hun lichaam om beurten inspannen. Probeer daarom het werken met je linker- en rechterhand af te wisselen.

  3. Zorg voor de juiste werkhoogte
    Een juiste werkhoogte is van groot belang. Zorg daarom dat de touwtjes van de melkstellen op de juiste lengte zijn, zodat het melkstel op een goede werkhoogte hangt, en het melkstel gemakkelijk is te pakken. Daarnaast is het verstandig om op de juiste putdiepte te werken. Is je elleboog 20 tot 25 centimeter boven de stand? Dan werk je op de juiste hoogte. Je werkt dan namelijk tussen navel en schouders ter hoogte van het borstbeen. Bij een te ondiepe melkpunt krijgen mensen snel last van hun onderrug en bij een te diepe put spelen schouder- en nekklachten sneller op. Een beweegbare putvloer zou ideaal zijn.

Kort samengevat; zorg ervoor dat de arbeidsomstandigheden om te melken optimaal zijn, neem de juiste houding in en probeer af te wisselen.

Bron: Veeteelt

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer
Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer
7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer