Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

In 7 stappen grip op je financiën

  • 12 januari 2021
  • Financieel
  • Maaike de Boer

Heb jij te maken met financiële tegenslagen? Volg dan het stappenplan 'Grip houden bij geldzorgen'. Door dit stappenplan te volgen zorg je er in 7 stappen voor dat jij weer meer grip krijgt op jouw financiën.

In 7 stappen grip op je financiën
  1. Zet alle te verwachten inkomsten op een rij 
    Maak daarnaast een overzicht van alle rekeningen die je aankomende maand moet betalen en noteer het bedrag wat je nodig hebt om boodschappen te kunnen doen. Tel alles op en trek de uitgaven van de inkomsten af. Vervolgens zie je of je te maken hebt met een overschot of een tekort. Heb je een tekort? Bekijk waar je op kunt besparen.

  2. Kijk waar je kunt besparen
    Bijna iedereen geeft maandelijks geld uit aan dingen die ze niet per se nodig hebben of waarvan er goedkopere alternatieven zijn.
    • Minder en/of goedkopere dagelijkse boodschappen: kies voor aanbiedingen en stap over naar goedkopere merken.
    • Abonnementen opzeggen: bekijk of je abonnementen op tijdschriften, kranten, bloemen, maaltijden en/of streamingsdiensten zoals Netflix kunt opzeggen.
    • Wees terughoudend met online aankopen zoals kleding

  3. Vraag hulp uit noodregelingen aan
    Voor huishoudens die door de coronacrisis acuut in de geldproblemen zijn gekomen heeft de overheid een aantal noodmaatregelen opgesteld. Op de website van het Nibud vind je een overzicht van de belangrijkste regelingen.

  4. Kijk enkele maanden vooruit
    Denk je dat het lukt om de komende maanden jouw rekeningen te blijven betalen? Zo ja? Dat is fijn. Blijf grip houden op je geldzaken door wekelijks je financiële administratie bij te houden en maak ook alvast een jaarbegroting zodat je kunt zien wat duurdere en goedkopere maanden gaan worden.

    Gaat het niet lukken om de komende maanden de rekeningen te betalen? Zoek oplossingen om betalingsproblemen te verhelpen. Via berekenuwrecht.nl kun je bekijken of je nu recht hebt op toeslagen die je eerder niet kon aanvragen. Ontvang je al toeslagen? Geef wijzigingen in inkomen altijd door via toeslagen.nl.

  5. Betalingsproblemen? Zoek oplossingen
    Betalingsproblemen zijn altijd vervelend. Let er op dat wanneer je rood staat, en er dus geen geld meer op de rekening staat, automatische incasso’s voor bijvoorbeeld de woonlasten en zorgverzekering, niet meer kunnen worden afgeschreven. Misschien heb je nog een spaarrekening die je kunt aanspreken of wellicht is er familie of een vriend die tijdelijk kan helpen. Mochten deze mogelijkheden er niet zijn, neem dan tijdig contact op met organisaties waarvan je een rekening ontvangt.

  6. Vraag uitstel van betalingen aan
    Lukt het niet om op tijd rekeningen te betalen? Neem dan per direct contact op met de betreffende organisaties om een regeling te treffen. Op deze manier kun je onnodige boetes voorkomen. Kijk op nibud.nl voor een voorbeeldbrief.

  7. Zoek hulp bij grotere problemen
    Kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp. Vraag familie of vrienden om hulp of neem contact op met de gemeente waar je woont. Zij kunnen je verwijzen naar de juist hulpverlener. Werk je via Abiant? Neem dan contact op met jouw contactpersoon op de vestiging. Vanuit Abiant gaan we dan bekijken hoe wij jou het beste kunnen helpen om jouw financiële situatie op orde te krijgen.

Bron: Nibud

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer
Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer
7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer