Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

In 7 stappen grip op je financiën

 • 12 januari 2021
 • Financieel
 • Maaike de Boer

Heb jij te maken met financiële tegenslagen? Volg dan het stappenplan 'Grip houden bij geldzorgen'. Door dit stappenplan te volgen zorg je er in 7 stappen voor dat jij weer meer grip krijgt op jouw financiën.

In 7 stappen grip op je financiën
 1. Zet alle te verwachten inkomsten op een rij 
  Maak daarnaast een overzicht van alle rekeningen die je aankomende maand moet betalen en noteer het bedrag wat je nodig hebt om boodschappen te kunnen doen. Tel alles op en trek de uitgaven van de inkomsten af. Vervolgens zie je of je te maken hebt met een overschot of een tekort. Heb je een tekort? Bekijk waar je op kunt besparen.

 2. Kijk waar je kunt besparen
  Bijna iedereen geeft maandelijks geld uit aan dingen die ze niet per se nodig hebben of waarvan er goedkopere alternatieven zijn.
  • Minder en/of goedkopere dagelijkse boodschappen: kies voor aanbiedingen en stap over naar goedkopere merken.
  • Abonnementen opzeggen: bekijk of je abonnementen op tijdschriften, kranten, bloemen, maaltijden en/of streamingsdiensten zoals Netflix kunt opzeggen.
  • Wees terughoudend met online aankopen zoals kleding

 3. Vraag hulp uit noodregelingen aan
  Voor huishoudens die door de coronacrisis acuut in de geldproblemen zijn gekomen heeft de overheid een aantal noodmaatregelen opgesteld. Op de website van het Nibud vind je een overzicht van de belangrijkste regelingen.

 4. Kijk enkele maanden vooruit
  Denk je dat het lukt om de komende maanden jouw rekeningen te blijven betalen? Zo ja? Dat is fijn. Blijf grip houden op je geldzaken door wekelijks je financiële administratie bij te houden en maak ook alvast een jaarbegroting zodat je kunt zien wat duurdere en goedkopere maanden gaan worden.

  Gaat het niet lukken om de komende maanden de rekeningen te betalen? Zoek oplossingen om betalingsproblemen te verhelpen. Via berekenuwrecht.nl kun je bekijken of je nu recht hebt op toeslagen die je eerder niet kon aanvragen. Ontvang je al toeslagen? Geef wijzigingen in inkomen altijd door via toeslagen.nl.

 5. Betalingsproblemen? Zoek oplossingen
  Betalingsproblemen zijn altijd vervelend. Let er op dat wanneer je rood staat, en er dus geen geld meer op de rekening staat, automatische incasso’s voor bijvoorbeeld de woonlasten en zorgverzekering, niet meer kunnen worden afgeschreven. Misschien heb je nog een spaarrekening die je kunt aanspreken of wellicht is er familie of een vriend die tijdelijk kan helpen. Mochten deze mogelijkheden er niet zijn, neem dan tijdig contact op met organisaties waarvan je een rekening ontvangt.

 6. Vraag uitstel van betalingen aan
  Lukt het niet om op tijd rekeningen te betalen? Neem dan per direct contact op met de betreffende organisaties om een regeling te treffen. Op deze manier kun je onnodige boetes voorkomen. Kijk op nibud.nl voor een voorbeeldbrief.

 7. Zoek hulp bij grotere problemen
  Kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp. Vraag familie of vrienden om hulp of neem contact op met de gemeente waar je woont. Zij kunnen je verwijzen naar de juist hulpverlener. Werk je via Abiant? Neem dan contact op met jouw contactpersoon op de vestiging. Vanuit Abiant gaan we dan bekijken hoe wij jou het beste kunnen helpen om jouw financiële situatie op orde te krijgen.

Bron: Nibud

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer
Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Veiligheid

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze voor onderzoek bij ongevallen ingevoerd, waarbij werkgevers nu vaak zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren. Na uitgebreid onderzoek en een pilot bleek deze aanpak te leiden tot meer investeringen in veiligheidsmaatregelen door werkgevers. De inspecteurs zijn ook getraind in deze nieuwe aanpak, die gebaseerd is op vertrouwen en gericht is op preventie. De meldingsplicht voor arbeidsongevallen blijft bestaan en werkgevers moeten niet alleen naar de basisoorzaak, maar ook naar achterliggende oorzaken kijken om de veiligheid daadwerkelijk te verbeteren.
Lees meer
Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer