Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Agro
  • Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

  • 26 juni 2023
  • Agro
  • Sanne Heitkamp

Doorgrond.nl en Coöperatie Abiant werken samen aan de ontwikkeling van een selectierobot voor aardappelen. Het doel van deze Groningse samenwerking is om de pootgoedteelt naar een nog hoger niveau te tillen en zo nog hogere klasses pootgoed te kunnen afleveren. De te ontwikkelen robot gaat de zieke aardappelen herkennen op basis van kunstmatige intelligentie en camera’s.

Samenwerken aan ontwikkeling selectierobot

De hoge kwaliteit van Nederlands pootgoed is wereldwijd bekend. Met de ontwikkeling van de selectierobot willen de partners bijdragen aan het borgen van die kwaliteit. De robot stelt aardappeltelers in staat volledig autonoom en met hoge precisie zieke planten te detecteren. Ook biedt de ontwikkeling aan pootgoedtelers de kans om moeilijkere, arbeidsintensieve pootaardappelen met hogere opbrengsten en saldo’s te telen. De telers, die meewerken aan dit project, omarmen allen het initiatief van beide partijen en de techniek achter de te ontwikkelen selectierobot.

Tijdens de selectie van 2023 is in de aardappelvelden van diverse leden van Coöperatie Abiant te zien hoe zieke planten van diverse aardappelrassen worden gemarkeerd en daarna gefotografeerd. Vervolgens worden de zieke planten vanzelfsprekend alsnog verwijderd. Op deze manier bouwt Doorgrond.nl een database op waarmee de algoritmes voor de selectierobot zijn te ontwikkelen.

Coöperatie Abiant ondersteunt de ontwikkeling van de selectierobot om bij te dragen aan de continuïteit van de pootgoedtelers onder haar leden in een tijd, waarin het aantal ervaren aardappelselecteurs verder afneemt. Later dit jaar vindt het (verplaatste) Abiant Agro Seminar plaats, waarbij sprekers aan het woord zullen zijn over robotisering in de landbouw.

Over Doorgrond.nl

Smart Agri Technology, die vooral vanuit Doorgrond.nl opereert, is een nog jonge start-up die slimme technieken in de agrarische sector wil gebruiken om de teelt en bodem te verbeteren en hierbij telers mogelijkheden te geven om zelf aan de knoppen te blijven draaien. Ook biedt Doorgrond.nl producten op basis van nieuwe technologie, waarmee agrarische ondernemers hun land efficiënter kunnen bewerken en een hoger rendement realiseren. Een voorbeeld is de recent geïntroduceerde EcoRobotix ARA spotsprayer, waarmee aardappelopslag in gewassen als bieten, cichorei en uien kan worden herkend en bestreden.

Over Abiant

Abiant is veertig jaar geleden als coöperatie ontstaan uit de behoefte om arbeidspieken en uitval door ziekte in de agrarische sector op te vangen. De coöperatie biedt ledenbedrijfscontinuïteit door vak- en hulpkrachten beschikbaar te stellen. Dit doet Abiant allang niet meer alleen voor de agrarische sector; inmiddels is het een van de grootste uitzendorganisaties van Noord-Nederland. In de huidige krappe arbeidsmarkt weet Abiant het verschil te maken voor bedrijven die op zoek zijn naar tijdelijk of vast personeel, omdat Abiant zich al meer dan veertig jaar specialiseert in het uitzenden van hardwerkende mensen met de noordelijke mentaliteit.

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkte van 2022 tot en met 2024 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.