Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Collega Marieke over haar werk als adviseur werving en selectie

De basis van goed werk is oprecht naar mensen luisteren.

Naam: Marieke Kerkhof
Functie: adviseur werving en selectie
Opleidingen: hbo-opleiding Personeel en organisatie aan de Hanzehogeschool in Groningen
Werkzaam voor Abiant sinds: januari 2016

Marieke Kerkhof - Adviseur werving en selectie
Wat wilde je worden toen je jong was?

“Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader was edelsmid en had een eigen juwelierszaak in Ter Apel. Mijn moeder werkte ook mee en deed onder andere de inkoop van de materialen en de administratie. Ik ben met mooie materialen opgevoed en zat vaak naast mijn vader op het krukje aan de werkbank. Mijn vader zei altijd ‘er zit handel in Marieke’. Als tiener wilde ik dan ook graag naar de edelsmid-opleiding in Schoonhoven om daarna een eigen juwelierszaak te openen.”

Heb je een eigen juwelierszaak gehad?

“Nee, het liep helaas anders doordat mijn vader plotseling overleed toen ik negentien jaar oud was. Ik was nog te jong om de zaak over te nemen en wilde op dat moment graag weg uit Ter Apel. De zaak werd opgeheven en ik ben in Groningen gaan wonen en werken. Ik werkte bij Lijnco als bureauleidster personeelszaken en ben na een reorganisatie aan de slag gegaan als junior intercedent voor MF Groep. Daarna heb ik onder andere nog als vestigingsleider gewerkt om vervolgens consultant te worden bij Talos Intermediair in Techniek.

Talos was een apart bedrijf van MF Groep gespecialiseerd in de techniek. Na de overname door Abiant Holding in 2016 is Talos doorgegaan onder de naam Abiant Techniek en sindsdien werk ik als adviseur werving en selectie voor Abiant Uitzendgroep.”

Zou je wanneer je aan het begin van je carrière stond weer dezelfde keuzes hebben gemaakt? 

“Achteraf kijkend denk ik dat ik weer dezelfde keuzes gemaakt zou hebben. Ik heb vijf jaar naast mijn werk als consultant ook nog een winkel, Marieke’s Antiquite’s, gehad. Ik heb oog voor mooie spullen en knapte toen onder andere oude kasten en spiegels op om vervolgens te verkopen. Op een gegeven moment kwam het klad er in. Omdat ik er niet van hoefde te leven ben ik ermee gestopt. Uit mijn werk in de uitzendbranche haal ik veel energie en gezien alle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering ben ik blij dat ik nu geen antiek- of juwelierszaak heb.”

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

“Een deel acquisitie, zoeken naar geschikte kandidaten en een groot deel van mijn werk bestaat uit relatiebeheer. Zorgen dat de achterdeur dicht blijft. Om dit te bereiken heb ik veel contact met bedrijven, maar ook met de mensen die ik aan het werk heb gezet. Ik bel mensen vaak ’s avonds even, op het moment dat ze relaxt zijn, om te horen hoe het gaat. Dat is iets wat ik omarm. Ik ben geïnteresseerd. Ik hoor dan ook vaak terug dat mensen verbaasd zijn dat ik ‘s avonds contact met ze opneem. Voor mij is dit vanzelfsprekend.”

Wat is volgens jou de basis voor het leveren van goed werk?

“Mensen omarmen en oprecht naar mensen luisteren. Luisteren daar begint het mee. De juiste vragen stellen en doorvragen tot op het bot. Je moet in die ander kruipen. Het liefste face to face. Ik doe dit niet om de ander onder tafel te krijgen, maar omdat ik wil weten waar diegene goed en minder goed in is. Alleen dan kan ik iemand naar een fijne nieuwe werkplek bemiddelen. Soms ben ik net een psycholoog en heb ik mensen huilend en met zwetende oksels tegenover mij aan tafel zitten omdat ik reuring in hun hoofd heb gemaakt. De meesten zijn me daarna dankbaar en werken vaak nog bij het bedrijf waar ik ze geplaatst heb.

Wat vind jij belangrijk in je werk?

“Voldoende commerciële uitdaging. Daarnaast zoek ik een bepaalde vrijheid. Te veel gecontroleerd worden past niet mij me. Daarnaast is een prettige, inspirerende leidinggevende heel belangrijk en wederzijds vertrouwen in elkaar. Zowel met mijn leidinggevende als het team waarin ik werk. En niet geheel onbelangrijk. Ik wil geen werkstress meer in mijn leven. Mijn gezondheid staat op nummer 1. Mijn laatste jaren in het arbeidsproces wil ik het leuk hebben en niet wakker liggen van het werk. Mocht de uitzendbranche te stressvol worden dan stop ik en ga ik de handel weer in. Bijvoorbeeld een busje kopen en sokken verkopen op de markt.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Mijn man Marcel en ik wonen in een omgebouwde boerderij en vinden het allebei heerlijk om veel buiten te zijn. Tuinieren en genieten van de schapen die in het weiland naast ons huis staan. In de buitenlucht zijn levert mij nieuwe ideeën op. Daarnaast vind ik het fijn om te lezen of een film te kijken en er gaat niets boven lekker koken en gezellig met elkaar tafelen.”

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Collega's aan het woord

Ik voel me verantwoordelijk om een thuis te genereren voor ons EU-personeel.
Lisa Busscher

Lisa Busscher

Accountmanager
Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.
Kelly

Kelly

Bedrijfsverzorger
De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.
Bauke Jilderda

Bauke Jilderda

Bestrijdingstechnicus
Op het werk en bij klanten ben ik dezelfde persoon als thuis.
Martina Kremer

Martina Kremer

Vestigingsmanager
Met de stap naar vestigingsmanager heb ik meer invloed op het commerciële succes van Abiant.
Sjoerd Muntendam

Sjoerd Muntendam

Vestigingsmanager
Ik vind het mooi om mensen verder te helpen met hun loopbaan.
Robert Freese

Robert Freese

Planner