Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Kelly over de risico’s van werken met levend vee

Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.

Naam: Kelly van Santen 
Functie: Bedrijfsverzorger
Opleiding: Rundveehouderij
Werkzaam voor Abiant sinds: 2022

Fotograaf: Jan Buwalda
Kelly van Santen (24) is sinds augustus 2022 werkzaam als bedrijfsverzorger bij Abiant. Samen met onze andere bedrijfsverzorgers werkt ze bij agrarische ondernemingen waar tijdelijk ondersteuning nodig is. Ze werkt het liefste met koeien. Dat werken met levend vee risico’s met zich meebrengt, heeft Kelly inmiddels ook gemerkt.

Je hebt een bedrijfsongeval gehad. Wat is er gebeurd?

“Een paar maanden terug was ik aan het werk bij een bedrijf waar ze, achteraf gezien, een paar agressieve koeien hadden. Zo was er één groep waarbij je een stok mee moest nemen. Daarnaast bleek er een stier tussen de koppel te lopen, waardoor sommige koeien agressiever kunnen reageren.”

“Op een gegeven moment moest ik een koe achter het hek opsluiten. Terwijl ik daar mee bezig was, keek de koe mij aan en voordat ik het wist lag ik vier meter verderop tegen de muur, bovenop de ligboxen. Ik gaf de koe een paar schoppen zodat ik weg kon komen, want die stond alweer in gereedheid om mij opnieuw aan te vallen. Daarna voelde ik aan mijn hoofd en rug dat ik een flinke klap had gekregen.”

Hoe verliep het daarna?

“Het liefst wilde ik gewoon verder werken, maar vanuit Abiant werd er op aangedrongen om foto’s te laten maken. Dat was maar goed ook, want het bleek dat ik een zwaar gekneusde rug en een hersenschudding had. Gelukkig verder niks ernstigs. Ik ben anderhalve week niet aan het werk geweest, maar ging wel een paar keer met mijn vader mee die ook bedrijfsverzorger is bij Abiant. Dan was ik dus niet aan het werk, maar kon ik wel bij de koeien zijn. Stilzitten is niks voor mij. Momenteel bouw ik het weer op en melk ik alleen.”

Benader je koeien nu anders?

“Nee, niet echt. Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee. Daar ben ik mij altijd al van bewust. In dit geval had ik gewoon pech. Ik vind het werken met koeien ondanks het voorval nog steeds het leukste wat er is. Soms zitten er onvoorspelbare koeien tussen en die kunnen link uit de hoek komen. Daar kun je jezelf moeilijk op voorbereiden en dat hoort ook bij het werk.”

Heb je nu nog ergens last van?

“Ik ben nog wel moe, doordat ik een tijdje uit de running ben geweest. Echter is dit geen reden voor mij om thuis te blijven. Dat kan ik ook helemaal niet. Ik heb wel meer rust gepakt dan ik zelf op eigen initiatief zou doen. Abiant drong erop aan en dat laat wel zien dat ze zuinig zijn op personeel.”

Heb je tips die je wilt meegeven aan anderen?

“Om te beginnen is het onverstandig om een stier tussen de melkkoeien te laten lopen. Door dat niet te doen, wordt het risico op onverwachte acties van het vee al kleiner. Het is overigens volgens het beleid van Abiant ook niet toegestaan om een stier tussen de melkkoeien te laten lopen.”

Over de auteur

Luca Zeinstra

Stagiair contentmarketing

Luca Zeinstra liep in 2023 stage op de marketingafdeling van Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Collega's aan het woord

Ik voel me verantwoordelijk om een thuis te genereren voor ons EU-personeel.
Lisa Busscher

Lisa Busscher

Accountmanager
Koeien zijn levend vee en dat brengt risico’s met zich mee.
Kelly

Kelly

Bedrijfsverzorger
De afwisseling van klanten maakt het werk leuk.
Bauke Jilderda

Bauke Jilderda

Bestrijdingstechnicus
Op het werk en bij klanten ben ik dezelfde persoon als thuis.
Martina Kremer

Martina Kremer

Vestigingsmanager
Met de stap naar vestigingsmanager heb ik meer invloed op het commerciële succes van Abiant.
Sjoerd Muntendam

Sjoerd Muntendam

Vestigingsmanager
Ik vind het mooi om mensen verder te helpen met hun loopbaan.
Robert Freese

Robert Freese

Planner