VCA-diploma voor werknemers

safety work.jpg

Als je op zoek bent naar een baan, in bijvoorbeeld de bouw, dan valt meteen op dat er in bijna alle vacatures wordt gevraagd om iemand met een VCA-diploma (of -certificaat). Je mag op sommige bouwplaatsen namelijk alleen aan het werk als je als werknemer in het bezit bent van een VCA-diploma. Het halen van een VCA-diploma vergroot je kans op een baan dus aanzienlijk. In dit artikel willen we graag antwoord geven op de vraag wat een VCA-diploma precies, wat een VCA-cursus is, waar je die kunt volgen en wat een VCA-examen is.

Wat is een VCA-diploma precies?
De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het doel van de VCA is om werknemers te maken van de gevaren en op deze manier de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Werknemers met een VCA-diploma hebben kennis van de wet- en regelgeving, herkennen onveilige situaties en handelingen en het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen.

Wat is een VCA-cursus?
Om een VCA-diploma te halen zul je een een VCA-cursus moeten volgen. Over het algemeen is deze cursus opgebouwd uit 4 onderdelen:

 • Voorbereiding van de werkzaamheden
  Hierbij wordt ingegaan op onder andere de veiligheidsregels, regelgeving, preventie, overleg en inspectie.
 • Uitvoeren van de werkzaamheden
  Hierbij wordt ingegaan op onder andere de werkplek en beschermingsmiddelen.
 • Beheersen van specifieke gevaren
  Hierbij wordt ingegaan op onder andere gevaarlijke stoffen, brand, elektriciteit en straling.
 • Beheersen van noodsituaties en incidenten
  Hierbij wordt ingegaan op noodsituaties en ongevallen.

Een VCA-cursus kun je op verschillende manier volgen. Zo is het op talloze plekken in Nederland mogelijk om een klassikale cursus te volgen. De klassikale cursus duurt vaak één dag. Je kunt er ook voor kiezen om door middel van zelfstudie een VCA-cursus te volgen. En tot slot worden er ook online cursussen aangeboden. Aan het einde van de cursus moet je een examen afleggen. Ook uitzendmedewerkers die via Abiant aan het werk zijn, kunnen via de Abiant academie een VCA-cursus volgen.

Wat is een VCA-examen?
Het VCA-examen is een landelijk examen en duurt maximaal 1 uur. Tijdens het examen moeten 40 meerkeuzevragen worden beantwoord. Als je bent geslaagd voor het examen dan krijg je een diploma en een pasje. Het VCA-diploma is 10 jaar geldig. Naast Nederland is het diploma ook geldig voor werkzaamheden in Belgie, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit kan overigens wel wijzigen. Controleer daarom dan ook altijd of je diploma nog geldig is in het land waar je wilt gaan werken.

Tips voor het halen van een VCA-examen
Het slagingspercentage van het VCA-examen ligt rond de 75%. Dit betekent dus dat 1 op de 4 cursisten het examen niet haalt. Wil je de kans om te slagen vergroten? Volg dan onderstaande tips:

 • lees het cursusboek goed door (mimimaal 1x)
 • een klassikale cursus werkt vaak beter dan zelfstudie
 • doe 1 of 2 proefexamens

Proefexamens
Zoals aangegeven is het maken van een proefexamen een goede voorbereiding op het VCA-examen. Op internet kun je op verschillende plekken gratis proefexamens vinden. Hieronder twee voorbeelden van het soort vragen dat je op een VCA-examen kunt verwachten.

Wat is een Taak Risico Analyse (TRA)?
A. Een overzicht van de taken die binnen een bedrijf risico’s kunnen veroorzaken.
B. Een evaluatie van de taken die genoemd zijn in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. 
C. Een analyse van de risico’s, verbonden aan de uitvoering van risicovolle werkzaamheden.

Hoe kun je inschatten of je te maken hebt met schadelijk geluid?
A. Als je op 4 meter afstand je stem moet verheffen om je verstaanbaar te maken.
B. Als je op normale gesprekafstand (1 meter) je stem moet verheffen.
C. Als je je mobiele telefoon niet kunt horen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging bij een bedrijf in Noord-Nederland? Bekijk dan snel de vacatures op onze site, schrijf je online in of loop vooral even binnen bij één van onze vestigingen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.