Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Algemeen
  • De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

  • 29 augustus 2024
  • Algemeen
  • Linda van 't Land

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Een agrarisch bedrijf kent geen vakantieperiodes. En eigenlijk zelfs geen vrije dagen. Het werk gaat altijd door. De koeien moeten worden gemolken, de varkens moeten worden gevoerd, de gewassen moeten van het land. Plotselinge uitval van arbeidskrachten kan dus voor grote problemen zorgen. Maar helaas hebben we dat niet altijd zelf in de hand. Een ernstige ziekte, een plotselinge aandoening of een sterfgeval in het bedrijf kunnen onverwacht zorgen voor maandenlange uitval of problemen. En daar biedt Abiant de helpende hand. 

In dit artikel legt Manager Agro Hanno Spanninga uit wat een bedrijfsverzorger zoal doet. 

Opvolging bedrijfsverzorgers

Abiant heeft momenteel een kleine dertig bedrijfsverzorgers in dienst. In 2023 hebben zij tijdens 118 projecten 31.700 uur hulp verleend. “Soms wordt de hulp heel plotseling verleend, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of een herseninfarct”, aldus Spanninga. “En soms is de hulp heel kort: we melken bijvoorbeeld een keer de koeien wanneer iemand naar een belangrijke afspraak met een arts moet.” 


Inzet bedrijfsverzorging in 2023

Het moge duidelijk zijn: de bedrijfsverzorgers zijn van onschatbare waarde voor de leden en Abiant. “Zorgelijk is het daarom dat we een chronisch tekort aan deze helden hebben”, deelt Spanninga. “De gemiddelde leeftijd van de bedrijfsverzorgers neemt toe en we zien dat zij dikwijls op hogere leeftijd ander werk zoeken, dat fysiek minder zwaar is of dat zich bijvoorbeeld op één vast adres afspeelt. Jongeren lijken het werk niet graag meer op te pakken, terwijl het ongelooflijk leerzaam kan zijn om een tijdje op andere bedrijven mee te draaien. Doe het eens vijf jaar voordat je in het familiebedrijf stapt! Je neemt een schat aan ervaring mee naar huis.”

Reductieregelingen

Het garanderen van continuïteit van het bedrijf bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van de leden is een belangrijke doelstelling van de coöperatie. Leden kunnen voor zichzelf én voor hun fulltime medewerker(s) tegen een gereduceerd tarief maximaal 104 weken hulp krijgen via de reductieregeling. “Wij zorgen dat er iemand bij je komt die je helpt en die ervoor zorgt dat het werk gedaan wordt”, aldus de Manager Agro. “Hoe ernstig de situatie ook is en op welk moment het ook gebeurt. Onze bedrijfsverzorgers staan bij ziekte en arbeidsongeschiktheid tot maximaal 104 weken voor alle leden klaar. Bij chronische aandoeningen moet je uiteindelijk zelf voor opvolging of vervanging zorgen, maar natuurlijk denken we daarin met onze leden mee.”

Als ondernemer kun je zelf deelnemen in de reductieregeling. Ook kun je een of meer medewerkers aanmelden. Vervolgens kies je de reductie die je wilt ontvangen op het tarief van een bedrijfsverzorger: 80%, 60% of 40%. Om deel te nemen in de regeling betaal je een jaarbijdrage. Jonge boeren tot 35 jaar krijgen op deze jaarbijdrage zelf ook nog een flinke korting.

 “Onze meest uitgebreide regeling voor een ondernemer kost nu zo’n 2.900 euro per jaar”, laat Spanninga zien. “Maar daarmee kun je tot wel 156.000 euro  besparen wanneer er iets gebeurt in het bedrijf. Onze accountmanager heeft een rekentool om het voordeel samen met de ondernemer uit te rekenen. Bovendien hebben we mooie aanvullende regelingen: bijvoorbeeld hulp wanneer er sprake is van adoptie, problemen bij een zwangerschap of de bevalling of bij ziekte of overlijden van eerstegraads familieleden.” 

In het bedrijfsreglement van Abiant zijn alle voorwaarden na te lezen.

Over de auteur

Linda van 't Land

Tekstschrijver

Linda van 't Land schrijft regelmatig artikelen voor Abiant.

Lees onze blogartikelen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Algemeen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Mentale gezondheid. Voor de één is het een onderwerp waar liever niet over wordt gepraat, terwijl het voor de ander helaas dagelijkse kost is. Hoe je er ook over denkt, één ding is zeker: anno 2024 kunnen we er niet meer omheen. Het is tijd om het taboe te doorbreken, vooral op de werkvloer.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Algemeen

Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Met het oog op de huidige personeelstekorten wil je mensen zo lang mogelijk optimaal kunnen inzetten. Dat betekent dat je medewerkers competent, fit en bovenal gemotiveerd moet houden. Maar hoe doe je dat voor een beroepsbevolking die maar liefst vijf verschillende generaties telt, ieder met hun eigen talenten, beperkingen, drijfveren en verwachtingen?
Lees meer