Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Krapte op de arbeidsmarkt

  • 29 augustus 2024
  • Algemeen
  • Linda van 't Land

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?

Krapte op de arbeidsmarkt

Nog nooit waren er zoveel banen in Nederland: in het najaar van 2023 was er sprake van ruim elf miljoen banen. De werkloosheid is dus laag. In het tweede kwartaal van 2022 waren er voor elke honderd werklozen 143 openstaande vacatures. Deze krapte op de arbeidsmarkt komt niet doordat er in Nederland te weinig mensen werken: van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werken er zeven op de tien. Het aantal uren dat er gemiddeld wordt gewerkt in Nederland, ligt echter op het laagste niveau van alle EU-landen: 32,1 uur. Er is in ons land sprake van een unieke deeltijdcultuur.

Vergrijzing en klimaatverandering

Hoewel een deel van de krapte op de arbeidsmarkt cyclisch is (en weer zal veranderen wanneer de economische situatie verandert), is een deel ook blijvend. Vergrijzing bijvoorbeeld zal ertoe leiden dat de groei van het aantal potentiële arbeidskrachten stagneert, terwijl het aantal gepensioneerden toeneemt en er steeds meer mensen in de zorg zullen worden gevraagd. Ook klimaatverandering drijft de vraag naar arbeid op: er zijn veel werkzaamheden nodig om de overstap te maken van fossiel naar duurzaam en om te gaan met de gevolgen van het veranderende klimaat. De energietransitie bijvoorbeeld zal ervoor zorgen dat de vraag naar arbeid in de komende jaren verder toeneemt. Ook de knelpunten in het onderwijs, de techniek en de ICT blijven groot. 

Psychologische binding

Krapte op de arbeidsmarkt biedt werkenden kansen. Werknemers hebben meer keuze en kunnen dus meer eisen. Ze kunnen werk vinden dat beter past bij hun eigen voorkeuren, betere arbeidsomstandigheden bedingen en een hoger loon vragen. Hier is een essentiële rol voor werkgevers weggelegd. Arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse benadrukt dat werkgevers de komende jaren goed hun best moeten doen om personeel te binden en gemotiveerd te houden. “Die binding moet je niet zoeken in bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen of een uitstekende cao: dat zijn feitelijk basisvoorwaarden. Veel belangrijker wordt de psychologische binding. Komen werknemers naar je toe? Blijven ze bij je? En houd je ze gemotiveerd en productief? Werknemers willen bovenal gewaardeerd worden, zichzelf kunnen ontplooien en betekenisvol werk hebben.” 

Davidse gelooft hierdoor dat steeds meer mensen ‘als werknomaden slingerend door hun leven gaan’. “We zitten niet meer veertig jaar vast aan het werk waarvoor je als achttienjarige werd opgeleid. De meeste mensen kiezen dan weer dit, dan weer dat. Oók omdat ze steeds langer moeten werken en hun leven flexibeler willen inrichten.”

Werkersrevolutie

Ook Davidse benadrukt dat op een krappe arbeidsmarkt de werknemer de baas is: hij kan kiezen waar hij wil werken. “Hierdoor zijn er in 2022 bijzondere dingen gebeurd op de flexmarkt. Het aantal vaste contracten groeide en het aantal oproep- en uitzendkrachten kromp. Tegelijkertijd groeide het aantal uren dat detacheringsbureaus uitleenden fors en ontplofte het aantal zzp’ers, dat zijn eigen arbeid ter beschikking stelt. Het is overduidelijk: Het is overduidelijk: de Werkersrevolutie is begonnen. Mensen ervaren dat ze schaars zijn en durven voor zichzelf te kiezen. Maar dan wel graag in relatief vast verband, via langlopende contracten.” Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderschrijft deze bevindingen. Zij hebben berekend dat in 2023 41% van de werkenden een flexwerker was: zij hebben een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd óf een flexibel aantal uren per week.

Het werk van de bedrijfsverzorgers van Abiant past goed in dit profiel. Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt ook Abiant en de agrarische sector raken, stemmen dergelijke onderzoeken hoopvol. Juist de flexibele invulling van het werk, de kans om regelmatig van bedrijf te wisselen en de mogelijkheid om soms een tijdje niet te werken, maken het werk van de bedrijfsverzorger interessant en aantrekkelijk. Aan ons en onze leden de taak om niet alleen aan de basisvoorwaarden van een werkgever te voldoen, maar het werk ook daadwerkelijk aanstekelijk te maken en voor psychologische binding te zorgen.

Over de auteur

Linda van 't Land

Tekstschrijver

Linda van 't Land schrijft regelmatig artikelen voor Abiant.

Lees onze blogartikelen

Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer
Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer
7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer