Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Veiligheid
  • 15 tips om veilig te rijden in de winter

15 tips om veilig te rijden in de winter

  • 14 januari 2021
  • Veiligheid
  • Maaike de Boer

Prachtige sneeuwlandschappen en bevroren sloten om op te schaatsen. In Nederland staat het winterseizoen helaas niet altijd garant voor winterse taferelen. Desondanks is het gedurende de wintermaanden belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Vervang zomerbanden door winterbanden en pas tijdens winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel, je rijgedrag aan. Lees onderstaande 15 tips en je weet hoe je veilig op pad kunt.

15 tips om veilig te rijden in de winter
  1. Rijd met winterbanden
    Zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt, heb je met zomerbanden minder grip. Vervang je autobanden daarom tijdig door winterbanden of 4-seizoenenbanden. Merk je tijdens het rijden dat je minder grip op de weg hebt en gaat slippen? Schakel dan terug naar de tweede versnelling, dit vermindert het slipgevaar. Op ondergesneeuwde wegen is het sowieso verstandig om je snelheid te verminderen en niet te hard te remmen.

  2. Controleer de bandenspanning
    Bij een juiste bandenspanning komen de bandeigenschappen beter naar voren waardoor je een betere grip hebt. Daarnaast bespaar je ook nog brandstof door met de juiste bandenspanning te rijden. 

  3. Vul de koel- en sproeivloeistof aan met antivries
    Antivries, de naam zegt het al, zorgt ervoor dat er niets bevriest. Gedurende de herfst- en wintermaanden zijn de ruiten van je auto vaak viezer. In combinatie met een laagstaande zon kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom belangrijk om schone ruiten te hebben.

  4. Kruipolie in autosloten
    Om te voorkomen dat je slot bevriest kun je bijvoorbeeld kruipolie in je sloten spuiten zodat je voortaan direct je slot kunt openen. Is je slot bevroren? Gebruik dan slotontdooier of een zakje warm water. Is er niks wat je kunt gebruiken in de buurt? Ga dan met je lichaam tegen de auto aanstaan.

  5. Voorkom accuproblemen
    Zodra de temperatuur onder de nul graden zakt, neemt de capaciteit van de startaccu behoorlijk af. Zorg daarom dat je af en toe ook een wat langere autorit maakt zodat de accu weer kan opladen.

  6. Parkeer in de eerste versnelling
    Zet je auto niet op de handrem want dan kan deze bevriezen. Parkeer daarom je auto in de eerste versnelling. Is je handrem toch bevroren? Laat dan de motor ongeveer een kwartier draaien met de kachel uit. De handremkabel ontdooit dan vanzelf.

  7. Rubbers insmeren
    Ruitenwissers en deurrubbers kunnen vastvriezen. Smeer daarom de rubbers in met bijvoorbeeld rubbervet. Ruitenwissers kun je eventueel ook omhoog zetten, dan kunnen ze ook niet vastvriezen.

  8. Verwijder sneeuw van de auto
    Ligt er sneeuw op je auto? Verwijder dit dan van je auto omdat wanneer je plotseling moet remmen de sneeuw op je ruiten terecht kan komen waardoor je niks meer kunt zien. Levensgevaarlijk dus. Maak ook de koplampen, knipper- en achterlichten sneeuw- en ijsvrij.

  9. Zorg voor goed zicht
    Als autobestuurder moet je voldoende zicht naar voren en opzij hebben. De autoruiten moet je dus ijsvrij maken en mogen ook niet beslagen zijn; je moet immers tijdig kunnen reageren op onverwachte situaties. 

    Om ijsvorming te voorkomen kun je een speciale deken kopen voor over de voorruit, een andere manier om je autoruiten ijsvrij te maken is door een ijskrabber te gebruiken of antivriesspuit. Gebruik absoluut geen heet water, dit kan ervoor zorgen dat de ruit barst door het temperatuurverschil.

  10. Houd afstand
    Autorijden in de winter vraagt om een aangepaste rijstijl. Ook wanneer je winterbanden hebt is het verstandig om je rijgedrag aan te passen. Op een glad wegdek is de remweg langer dan normaal. Op een besneeuwde weg is de remafstand zelfs vier keer langer. Houd daarom voldoende afstand van medeweggebruikers.

  11. Pas je snelheid aan
    Wanneer er sprake is van sneeuwval of ijzel kan je remweg verviervoudigen. Matig daarom je snelheid!

  12. Kijk ver vooruit
    Let goed op je medeweggebruikers en mogelijke gevaarlijke situaties zoals stoplichten en files. En houd rekening met veranderingen van wegdek. Bijvoorbeeld bij bruggen, viaducten en afritten.

  13. Rijd constant
    Door rustig te rijden voorkom je dat je gaat slippen. Rem dus niet te hard, trek langzaam op en stuur niet te abrupt. Gebruik geen cruisecontrol.

  14. Blijf kalm als je slipt
    Merk je dat je geen grip meer hebt met je auto en dat je in een slip raakt? Blijf altijd kalm! Laat het gaspedaal los, rem niet en trek vooral niet hard aan het stuur. Stuur rustig iets bij in de richting waar je naartoe wilt.

  15. Blijf thuis
    Is het niet vertrouwd om op pad te gaan? Wees verstandig en blijf thuis. 

Over de auteur

Maaike de Boer

Contentmarketeer

Maaike de Boer werkt sinds 2016 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer
Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer
7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer