Wat is een RIE?

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Met de RIE (risico-inventarisatie en -evaluatie) breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van je bedrijf in kaart. En je geeft aan wat je gaat doen om ze onder controle te krijgen. Een goed opgestelde RIE helpt ongelukken te voorkomen.

Wat is een RIE?
Een RIE is eigenlijk twee dingen: een lijst met alle (veiligheids- en gezondheids)risico’s in je bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Met die twee kun je de risico’s voor jouw personeel en je bedrijf terugdringen.

Wat heb je aan een risico-inventarisatie en -evaluatie?

  • Je hebt in kaart welke risico’s je loopt.
  • Minder kans op ongevallen en verzuim.
  • Zicht op de maatregelen die je het best als eerste kunt nemen.
  • Je voldoet aan de wettelijke verplichting en voorkomt boetes.

Voor wie is de risico-inventarisatie en -evaluatie?
Ieder bedrijf met personeel moet een RIE hebben. Heb je meer dan 25 medewerkers (inclusief uitzendkrachten en/of zzp’ers)? Dan moet je de RIE door een deskundige laten toetsen. Als je geen RIE hebt, kun je een boete van de Inspectie SZW krijgen.

Je hebt geen personeel, maar waarschijnlijk wel regelmatig bezoekers op je bedrijf. Denk aan leveranciers of gasten. Neem het zekere voor het onzekere en breng je risico’s in kaart.

Inhoud van de risico-inventarisatie en -evaluatie

1. Wat zijn de risico’s? (inventarisatie)
Stap 1 bij het uitvoeren van RIE is het in kaart brengen van de risico’s in je bedrijf.

2. Hoe groot zijn de risico’s? (evaluatie)
Als je de risico’s in kaart hebt ga je deze evalueren. De grootste risico’s staan bovenaan de lijst. De kleinste risico’s onderaan.

3. Hoe ga je de risico’s aanpakken? (plan van aanpak)
Je hebt nu een lijst met risico’s. In het plan van aanpak geef je aan welke maatregelen je gaat nemen om de risico’s onder controle te krijgen.

4. Toetsing van je RIE
De wet verplicht je in de meeste gevallen om je RIE door een gecertificeerde arbodienst/ deskundige te toetsen. Ook als je niet wettelijk verplicht bent dit te doen raden wij je dit aan.

5. Aan de slag
Je bent nu klaar om de risico’s op ongelukken in jouw organisatie te verkleinen. In het plan van aanpak staat duidelijk wie wat en wanneer dat gaat doen. Zo’n plan maak je niet voor niets dus aan de slag ermee!

Wat als ik te laat ben met het vernieuwen van mijn RIE?
De arbowet schrijft niet voor hoe oud een RIE mag zijn er staat dat een bedrijf een actuele RIE moet hebben. Bij wijzigingen, zoals een verbouwing, nieuwbouw of nieuwe machines moet je de RIE bijwerken. Je bepaalt dus zelf of je RIE nog actueel is. Als je RIE niet actueel is kun je een boete van de Inspectie SZW krijgen.

Opstellen van een RIE
Het opstellen van een RIE kun je vaak gemakkelijk zelf doen. Op de website www.rie.nl vind je alle informatie die je kan helpen om een RIE te maken. Niet alleen omdat de overheid dit wil, maar natuurlijk vooral omdat je als werkgever niet wil dat je personeel iets overkomt.

Ben je aangesloten bij Colland dan is de RIE van Stigas gratis. Met de RIE van Stigas heb je een RIE die is afgestemd op je sector en kun je gebruik maken van ervaren agrarische adviseurs. Je betaalt alleen als je begeleiding wilt of als je je RIE laat toetsen. De kosten voor een bedrijfsbezoek van een adviseur hangen af van hoeveel personeel je in dienst hebt. Op de website van Stigas (www.stigas.nl) zijn de (gereduceerde) prijzen terug te vinden.

Bron: Stigas en www.rie.nl

Lijn.jpg