Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Agro Seminar: Robotisering en circulaire landbouw

Het zijn drukke tijden op de boerderij. Dan is het fijn dat je als agrarisch ondernemer gebruik kunt maken van nieuwe technologieën die jou werk uit handen nemen. De robotisering van de Nederlandse landbouw is het afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. Dit levert vele nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op. Maar hoe vind je de landbouwrobot die bij jou past? En waar moet je rekening mee houden?

Daarom sloegen Abiant en AB Vakwerk de handen ineen om gezamenlijk een seminar over de landbouwtoekomst te organiseren op drie unieke locaties in Groningen, Friesland en Noord-Holland. Op donderdag 22 februari 2024 was het seminar in Groningen.

Ontwikkelingen op het gebied van landbouwrobots

Tijdens het Agro Seminar geven onze sprekers Corné Rispens (oprichter en eigenaar van Ducksize) en Ron Houweling (manager technisch beleid en innovatie van Fedecom) inzicht in het aanbod en de laatste nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van landbouwrobots. Met daarbij extra aandacht voor de verandering in landbouw-werkzaamheden: Wat kunnen robots oplossen? Maar ook, wat zijn de nieuwe werkzaamheden om voor robots te zorgen?

Circulaire landbouw in de praktijk

Vervolgens neemt Tjeerd Jongsma (directeur van het programma Fascinating) je mee in de visie achter dit innovatieprogramma. In Fascinating werken Agrifirm, Avebe, Cosun, FrieslandCampina, LTO Noord en de Provincie Groningen samen om te onderzoeken hoe de landbouwsector van de toekomst in de praktijk kan worden gebracht. Fascinating pakt innovaties op die op kleinere schaal al in de praktijk werken. 

Bekijk hieronder de aftermovie van het seminar!

Thema
Robotisering en circulaire landbouw

Datum
22 februari 2024

Locatie
Rietland
Oosterseweg 62 
9785 TB Zuidwolde (Groningen)

Programma
19:30 - 20:00 uur    inloop met koffie/thee 
20:00 - 21:30 uur    inhoudelijk programma
21:30 - 22:30 uur    borrel en nazit

Sprekers

Corné Rispens
Oprichter en eigenaar van Ducksize, een web-based pionier op gebied van landbouwrobots. Zijn website zorgt ervoor dat iedereen vanuit het perspectief van zijn behoefte kennis kan maken met landbouwrobots.

Ron Houweling
Manager Technisch Beleid en Innovatie bij Fedecom, en brancheorganisatie, die de belangen behartigt van fabrikanten, importeurs en dealers in o.a. de agrotechniek en veehouderijtechniek.

Tjeerd Jongsma 
Directeur programma Fascinating, een open innovatieprogramma dat (landbouw)bedrijven, kennisinstellingen en de samenleving verbindt om samen te werken aan circulaire landbouw.

Online luisteren naar Cees Veerman

Op donderdag 10 november 2022 sprak Cees Veerman, oud-minister van landbouw, zo’n 150 leden van coöperatie Abiant toe. Hij ging in Boerderij Hermans Dijkstra te Midwolda in op de vraag ‘Loont het nog om boer te zijn?’. Daar gaf hij zelf direct in het begin kernachtig antwoord op: ‘Ja, maar het wordt wel anders.’.

Veerman bouwde zijn betoog op aan de hand van zes kernpunten die we op een rijtje hebben gezet. Dat maakt het makkelijker om de diepgang van zijn verhaal te waarderen.

  1. Natuurlijke gegevenheden die op ons afkomen: bodem, water, klimaatverandering.
  2. Geopolitiek: wereldwijde ontwikkelingen die ook voor de landbouw betekenis hebben.
  3. Europa: wat is daar aan de hand?
  4. Nederland: maatschappelijke ontwikkelingen dichter bij huis.
  5. De rol van de ondernemer.
  6. De rol van de overheid.

We hebben uit de geluidsopname enkele korte stukken verwijderd. Daaronder zijn enkele reacties uit de zaal, maar ook de vragenronde aan het einde. Dat heeft als doel dat de grote lijn van zijn verhaal makkelijker te volgen is. Ook blijft de lengte van het fragment dan onder een uur.

Zoals op de avond ook is aangekondigd: coöperatie Abiant informeert haar leden op een later moment nog over het vervolg dat we aan het seminar geven.

Podcast

Aftermovie