Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Veiligheid
  • Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

  • 26 maart 2024
  • Veiligheid
  • Brigitte Gijzen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze voor onderzoek bij ongevallen ingevoerd, waarbij werkgevers nu vaak zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren. Na uitgebreid onderzoek en een pilot bleek deze aanpak te leiden tot meer investeringen in veiligheidsmaatregelen door werkgevers. De inspecteurs zijn ook getraind in deze nieuwe aanpak, die gebaseerd is op vertrouwen en gericht is op preventie. De meldingsplicht voor arbeidsongevallen blijft bestaan en werkgevers moeten niet alleen naar de basisoorzaak, maar ook naar achterliggende oorzaken kijken om de veiligheid daadwerkelijk te verbeteren.

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Het zelfonderzoek

Het onderzoek bestaat uit vier stappen. Op basis hiervan kan de werkgever de rapportage maken:

  1. Informatie verzamelen: onderzoek de plaats van het arbeidsongeval, bewaar bewijsmateriaal, interview betrokkenen.
  2. Informatie analyseren.
  3. Passende maatregelen identificeren.
  4. Verbeterplan opstellen, uitvoeren, evalueren, verbeteren en weer uitvoeren, etc.

Beschrijf in de rapportage:

  • Een vaststelling van de feiten: wat is er gebeurd en wat waren de risico’s van de situatie waarin het zich voordeed?
  • Aandacht voor directe oorzaken én achterliggende oorzaken: hoe kon dit gebeuren?
  • Plan van aanpak: wat zijn de doorgevoerde en voorgestelde verbetermaatregelen?

De rapportage moet worden onderbouwd met interviews, de gebruikte documentatie, beeldmateriaal (foto of film) en een beschrijving van hoe de rapportage tot stand is gekomen.

Denk bij vragen die je jezelf moet stellen om een goede rapportage te maken aan:

  • Wat was het verschil tussen het beoogde werkproces en het uitgevoerde werkproces en waardoor ontstond dat?
  • Was er een veilige werkwijze ontwikkeld, waren er instructies gegeven, waren er randvoorwaarden gecreëerd en was er adequaat en passend toezicht? Zo ja, waarom was dit niet afdoende?
  • Waren de werknemers niet langer geschikt voor dienst?
  • Welke maatregelen zijn er na het ongeval al genomen?

Stappen ongevalmelding

  1. Er komt een melding van een ongeval binnen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Is het meldingsplichtig, dan wordt de melding uitgezet bij een inspecteur.
  2. De inspecteur gaat naar het bedrijf. Nadat de inspecteur een beeld heeft gevormd over de gebeurtenissen wordt de werkgever in de meeste gevallen gevraagd om zelf verder onderzoek te doen naar het ongeval. In uitzonderingsgevallen kan de Arbeidsinspectie besluiten om zelf onderzoek te doen.
  3. De werkgever voert zelf het onderzoek uit en maakt een rapportage inclusief verbeterplan.
  4. De inspecteur controleert de rapportage en het verbeterplan op volledigheid en checkt of alle documenten zijn aangeleverd. Zo niet, krijgt de werkgever de mogelijkheid tot aanpassing.
  5. Als de rapportage en het verbeterplan voldoen, wordt het onderzoek afgesloten. Bij een eventuele vervolginspectie wordt de uitvoering van de verbetermaatregelen gecontroleerd.
  6. Als de rapportage en het verbeterplan niet voldoen, dan voert de inspecteur zelf verder onderzoek uit naar het ongeval. Constateert hij een overtreding dan volgt een boeterapport. De verbetermaatregelen moeten ook alsnog genomen worden.

Bron: Arbo online | Zelfinspectie

Over de auteur

Brigitte Gijzen

Hr-adviseur en kwaliteitscoördinator

Brigitte Gijzen werkt sinds 2002 als hr-adviseur en kwaliteitscoördinator bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen over veiligheid voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Krapte op de arbeidsmarkt

Algemeen

Krapte op de arbeidsmarkt

In allerlei sectoren zitten werkgevers en ondernemers inmiddels te springen om medewerkers. Waar zijn alle werkenden gebleven? Hoe kom je aan nieuwe medewerkers? En hoe gaan we in de komende periode om met deze toenemende krapte op de arbeidsmarkt?
Lees meer
De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

Algemeen

De bedrijfsverzorgers: de helden van Abiant

De bedrijfsverzorgers van Abiant zijn onze helden. Zij zorgen ervoor dat alles op de boerderij door kan gaan als het even tegenzit. Ook voor een junior is het interessant, zij kunnen veel ervaring opdoen voordat ze in het familiebedrijf stappen.
Lees meer
Stress op de werkvloer

Algemeen

Stress op de werkvloer

Veel medewerkers hebben last van stress door het werk, of zelfs van overspannenheid of een burn-out. Stress dat ontstaat door werk is dus niet alleen vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat je thuis komt te zitten.
Lees meer

Sollicitatietips

Een baan vinden na je studie? Zo doe je dat!

Een baan vinden na je studie is niet altijd even makkelijk. Vaak vragen bedrijven om een aantal jaar relevante werkervaring, terwijl je die niet hebt. Daarnaast zijn er na het afstuderen niet altijd vacatures die passen bij je diploma, waardoor het zoeken naar een baan alleen maar moeilijker wordt. Studenten blijven na hun studie zelfs een tijd werkloos of blijven eerst bij hun bijbaan aan het werk.
Lees meer
7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Sollicitatietips

7 tips voor een pakkende motivatiebrief

Ben je een vacature tegengekomen waar je enthousiast van wordt? Dan wil je natuurlijk dat de potentiële werkgever net zo enthousiast wordt over jou, als jij over de vacature. Een pakkende motivatiebrief is daarbij erg belangrijk. Met deze tips zorg je ervoor dat je een motivatiebrief schrijft die enthousiasmeert, pakkend is en waardoor jij wordt uitgenodigd op een gesprek.
Lees meer
Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer