Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Zonkracht: De zon voelt fijn en warm

  • 4 juli 2022
  • Veiligheid
  • Sanne Heitkamp

Het is zomer, wat betekent dat de zon weer lekker schijnt (meestal tenminste). Hier wordt het niet alleen lekker warm van, maar de vitamine D die wordt aangemaakt door onze huid zorgt er ook voor dat we ons prettiger voelen. Klinkt mooi, maar ieder voordeel heeft z'n nadeel; te veel zon is niet gezond. Gelukkig kunnen we zelf de schadelijke effecten van uv-straling grotendeels beperken door ons gedrag aan te passen. Zowel kantoormedewerkers in hun vrije tijd, als de groenmedewerkers, bouwvakkers en alle andere buitenwerkers onder werktijd.

Zonkracht: De zon voelt fijn en warm

Gezondheidsrisico's op de lange termijn

Verbranding door de zon is de eerste reactie van de huid. En hoewel deze reactie snel overgaat, kunnen zonverbranding en overmatige zoonblootstelling op de langere termijn verschillende risico's met zich meebrengen, met als meest voorkomende helaas nog altijd huidkanker. Voor mensen met een licht huidtype is het risico hierop aanzienlijk hoger. 

Niet zeker wat voor huidtype je zelf hebt? Op de website van KWF-kankerbestrijding kun je er via de huidtype test achter komen. 

Daarnaast is overmatige blootstelling aan uv-straling ook schadelijk voor de ogen. Het kan namelijk staar veroorzaken; een vertroebeling aan de ooglens, waardoor de kleurwaarneming en het zicht verminderen.

Zonkracht

De intensiteit van uv-straling die de aarde bereikt, en daarmee de maat voor hoe snel je huid verbrandt, noemen we zonkracht. Deze neemt toe naarmate de zon hoger aan de hemel staat, en is daarnaast afhankelijk van wolken, vocht en stof in de atmosfeer. Vanaf zonkracht drie is het al belangrijk om je in te smeren, en wanneer de zonkracht op vijf of hoger uitkomt, is het ook belangrijk regelmatig de schaduw op te zoeken. Op de website van bijvoorbeeld het RIVM wordt de actuele zonkracht elke twaalf minuten vermeld. 

Hoger risico voor buitenwerkers

Omdat meer blootstelling aan uv-straling zorgt voor een hoger risico op huid- en oogaandoeningen, moeten buitenwerkers extra goed oppassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilders, bouwvakkers en groenmedewerkers. Zij krijgen per jaar een ongeveer drie keer hogere uv-dosis dan collega's die binnen werken. Twee punten die daarom juist voor buitenwerkers extra van belang zijn:

  • Insmeren, insmeren en nog eens insmeren. Zorg dat de delen van de huid die je niet door kleding bedekt (handen, nek, gezicht) ingesmeerd zijn met zonnebrandcrème, het liefst een half uur voor je naar buiten gaat. 
  • Controleer regelmatig je lichaam op verdachte plekjes en meld veranderingen bij de bedrijfs- of huisarts. 

Daarnaast is het voor werkgevers natuurlijk ook belangrijk dat medewerkers goed beschermd zijn tegen de zon. Voor hen zijn de volgende maatregelen, waar mogelijk, efficiënte stappen om werknemers beschermd te houden:

  • Zorg voor schaduwplekken op plaatsen waar gewerkt wordt en bij pauzeruimten en verstrek daarnaast beschermingsmiddelen. 
  • Besteed een toolbox aan de uv-straling, de gezondheidsrisico's en de mogelijke beschermingsmaatregelen. Attendeer medewerkers erop dat de zonkracht sterk kan zijn, ook op bewolkte dagen of in de schaduw.
  • Zorg voor een positieve werksfeer op de werkplek m.b.t. zonbescherming, waarbij het normaal wordt dat men elkaar helpt en aanspreekt, net zoals wanneer iemand bijvoorbeeld zijn veiligheidshelm is vergeten. 

Wist je dat...

  • een goedkope zonnebrandcrème dezelfde bescherming geeft als duurdere zonnebrand? Het verschil zit vaak in de extra's eromheen, zoals de verpakking, geur of smeerbaarheid.
  • je bij schaduw en bewolking toch moet smeren, omdat je anders verbrandt? Schaduw vermindert de schadelijke invloed van uv-straling, maar neemt deze niet helemaal weg.
  • je ook met een hoge factor zonnebrandcrème gewoon bruin kan worden? 

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkte van 2022 tot en met 2024 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schreef onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Algemeen

Mentale gezondheid op de werkvloer: Taboe of toch niet?

Mentale gezondheid. Voor de één is het een onderwerp waar liever niet over wordt gepraat, terwijl het voor de ander helaas dagelijkse kost is. Hoe je er ook over denkt, één ding is zeker: anno 2024 kunnen we er niet meer omheen. Het is tijd om het taboe te doorbreken, vooral op de werkvloer.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Hoe maak je een goede eerste indruk?

Sollicitatietips

Hoe maak je een goede eerste indruk?

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Je gesprekspartner vormt in de eerste paar minuten van het gesprek al een beeld van je. In de loop van het gesprek is het moeilijk om je gesprekspartner op andere gedachten te brengen. Een goede reden dus om te werken aan een goede eerste indruk.
Lees meer
Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Sollicitatietips

Wat te doen als je niet aan alle functie-eisen voldoet? Maar wel die baan wil!

Ken jij het ook? Je ziet de perfecte baan voorbijkomen, maar helaas voldoe je niet volledig aan het gestelde eisenprofiel, terwijl de functieomschrijving wel al jouw wensen afvinkt. Toch besluit je niet te solliciteren en dat is zonde! Een werkgever zoekt namelijk niet altijd een kandidaat die 100 procent aan alle eisen voldoet. Wij leggen je aan de hand van 5 tips uit hoe je toch die baan weet te bemachtigen. Ook wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Lees meer
Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Sollicitatietips

Wat is de gebruikelijke sollicitatieprocedure?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Super! Maar nu? Wat kun je verwachten en hoe verloopt de procedure? Om je hierbij op weg te helpen, bespreken we in deze blog de gebruikelijke sollicitatieprocedure.
Lees meer
Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Algemeen

Duurzame inzetbaarheid: hoe houd je medewerkers gemotiveerd met generatiemanagement

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Met het oog op de huidige personeelstekorten wil je mensen zo lang mogelijk optimaal kunnen inzetten. Dat betekent dat je medewerkers competent, fit en bovenal gemotiveerd moet houden. Maar hoe doe je dat voor een beroepsbevolking die maar liefst vijf verschillende generaties telt, ieder met hun eigen talenten, beperkingen, drijfveren en verwachtingen?
Lees meer