Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

Zonkracht: De zon voelt fijn en warm

 • 4 juli 2022
 • Veiligheid
 • Sanne Heitkamp

Het is zomer, wat betekent dat de zon weer lekker schijnt (meestal tenminste). Hier wordt het niet alleen lekker warm van, maar de vitamine D die wordt aangemaakt door onze huid zorgt er ook voor dat we ons prettiger voelen. Klinkt mooi, maar ieder voordeel heeft z'n nadeel; te veel zon is niet gezond. Gelukkig kunnen we zelf de schadelijke effecten van uv-straling grotendeels beperken door ons gedrag aan te passen. Zowel kantoormedewerkers in hun vrije tijd, als de groenmedewerkers, bouwvakkers en alle andere buitenwerkers onder werktijd.

Zonkracht: De zon voelt fijn en warm

Gezondheidsrisico's op de lange termijn

Verbranding door de zon is de eerste reactie van de huid. En hoewel deze reactie snel overgaat, kunnen zonverbranding en overmatige zoonblootstelling op de langere termijn verschillende risico's met zich meebrengen, met als meest voorkomende helaas nog altijd huidkanker. Voor mensen met een licht huidtype is het risico hierop aanzienlijk hoger. 

Niet zeker wat voor huidtype je zelf hebt? Op de website van KWF-kankerbestrijding kun je er via de huidtype test achter komen. 

Daarnaast is overmatige blootstelling aan uv-straling ook schadelijk voor de ogen. Het kan namelijk staar veroorzaken; een vertroebeling aan de ooglens, waardoor de kleurwaarneming en het zicht verminderen.

Zonkracht

De intensiteit van uv-straling die de aarde bereikt, en daarmee de maat voor hoe snel je huid verbrandt, noemen we zonkracht. Deze neemt toe naarmate de zon hoger aan de hemel staat, en is daarnaast afhankelijk van wolken, vocht en stof in de atmosfeer. Vanaf zonkracht drie is het al belangrijk om je in te smeren, en wanneer de zonkracht op vijf of hoger uitkomt, is het ook belangrijk regelmatig de schaduw op te zoeken. Op de website van bijvoorbeeld het RIVM wordt de actuele zonkracht elke twaalf minuten vermeld. 

Hoger risico voor buitenwerkers

Omdat meer blootstelling aan uv-straling zorgt voor een hoger risico op huid- en oogaandoeningen, moeten buitenwerkers extra goed oppassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilders, bouwvakkers en groenmedewerkers. Zij krijgen per jaar een ongeveer drie keer hogere uv-dosis dan collega's die binnen werken. Twee punten die daarom juist voor buitenwerkers extra van belang zijn:

 • Insmeren, insmeren en nog eens insmeren. Zorg dat de delen van de huid die je niet door kleding bedekt (handen, nek, gezicht) ingesmeerd zijn met zonnebrandcrème, het liefst een half uur voor je naar buiten gaat. 
 • Controleer regelmatig je lichaam op verdachte plekjes en meld veranderingen bij de bedrijfs- of huisarts. 

Daarnaast is het voor werkgevers natuurlijk ook belangrijk dat medewerkers goed beschermd zijn tegen de zon. Voor hen zijn de volgende maatregelen, waar mogelijk, efficiënte stappen om werknemers beschermd te houden:

 • Zorg voor schaduwplekken op plaatsen waar gewerkt wordt en bij pauzeruimten en verstrek daarnaast beschermingsmiddelen. 
 • Besteed een toolbox aan de uv-straling, de gezondheidsrisico's en de mogelijke beschermingsmaatregelen. Attendeer medewerkers erop dat de zonkracht sterk kan zijn, ook op bewolkte dagen of in de schaduw.
 • Zorg voor een positieve werksfeer op de werkplek m.b.t. zonbescherming, waarbij het normaal wordt dat men elkaar helpt en aanspreekt, net zoals wanneer iemand bijvoorbeeld zijn veiligheidshelm is vergeten. 

Wist je dat...

 • een goedkope zonnebrandcrème dezelfde bescherming geeft als duurdere zonnebrand? Het verschil zit vaak in de extra's eromheen, zoals de verpakking, geur of smeerbaarheid.
 • je bij schaduw en bewolking toch moet smeren, omdat je anders verbrandt? Schaduw vermindert de schadelijke invloed van uv-straling, maar neemt deze niet helemaal weg.
 • je ook met een hoge factor zonnebrandcrème gewoon bruin kan worden? 

Over de auteur

Sanne Heitkamp

Contentmarketeer

Sanne Heitkamp werkt sinds 2022 als contentmarketeer bij Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.

Lees onze blogartikelen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Algemeen

Infographic: Groep werkenden Abiant Uitzendgroep

Ontdek de trends en demografische kenmerken van de werkenden bij Abiant in 2023. Deze infographic biedt inzicht in de gemiddelde leeftijd, woonplaats, werktijden, opleidingsniveau, brancheverdeling, genderverdeling en contractfase van de kandidaten. Leer meer over de diverse groep werkenden die Abiant in 2023 vertegenwoordigde.
Lees meer
Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

Veiligheid

Zo werkt dat: Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze voor onderzoek bij ongevallen ingevoerd, waarbij werkgevers nu vaak zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren. Na uitgebreid onderzoek en een pilot bleek deze aanpak te leiden tot meer investeringen in veiligheidsmaatregelen door werkgevers. De inspecteurs zijn ook getraind in deze nieuwe aanpak, die gebaseerd is op vertrouwen en gericht is op preventie. De meldingsplicht voor arbeidsongevallen blijft bestaan en werkgevers moeten niet alleen naar de basisoorzaak, maar ook naar achterliggende oorzaken kijken om de veiligheid daadwerkelijk te verbeteren.
Lees meer
Zorg dat de werknemer blijft

Algemeen

Zorg dat de werknemer blijft

Steeds meer werkgevers hebben grote moeite met het vinden van nieuwe medewerkers. Minstens zo’n grote uitdaging is het aan boord houden van personeel. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers een stap in hun carrière te zetten buiten de deur van hun huidige werkgever. Daarnaast vinden jonge professionals het belangrijk om in het begin van hun carrière bij verschillende werkgevers aan de slag te gaan. In deze blog geef ik handige tips om de kans op verloop te verkleinen.
Lees meer
Het schaap met vijf poten

Algemeen

Het schaap met vijf poten

De huidige arbeidsmarkt is voor het eerst in jaren weer ‘gespannen’. De vraag naar arbeid is bovengemiddeld terwijl het beschikbare aanbod arbeidskrachten relatief laag is. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer bedrijven moeite met het vinden van personeel. Goede mensen vinden en behouden is essentieel voor een bedrijf. Het is in de huidige markt dus steeds belangrijker om goed na te denken over het wervingstraject voor nieuw personeel. Maar hoe vind je in tijden van schaarste goed personeel?
Lees meer
Niet gevonden

Algemeen

Niet gevonden

Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe ik kandidaten wél weet te vinden voor openstaande vacatures. Opdrachtgevers hebben namelijk meer en meer moeite om juiste kandidaten te vinden. Sollicitanten zijn er nauwelijks en wanneer er dan eindelijk een sollicitant reageert, blijkt deze totaal niet aan te sluiten bij het profiel. Zelfs niet wanneer het beeld van het ‘Schaap met vijf poten’ wordt losgelaten.
Lees meer
Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Veiligheid

Werken met stieren? Voorkom ongelukken

Werken met stieren is niet zonder risico's. Elk jaar zijn er gemiddeld 1 à 2 dodelijke ongelukken met stieren in ons land. De meeste (dodelijke) ongelukken met stieren zijn veroorzaakt door kopstoten, trappen en het uitglijden van de stier. Met de juiste voorbereiding en informatievoorzienig kunnen ongevallen worden voorkomen.
Lees meer