Het grootste uitzendbureau in Groningen, Friesland en Drenthe

  • Agro
  • Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

  • 18 december 2023
  • Agro
  • Merel de Vries

Daphne Verbeij, commercieel medewerker agrarisch in Spijk en Bedum, en Eliza Noordam, commercieel medewerker binnendienst in Bedum, beide werkzaam voor Abiant, zijn begonnen met het geven van gastlessen op mbo-scholen in Emmen, Meppel, en Groningen. Beide hebben affiniteit met de agrarische sector en het onderwijs. Tijdens deze lessen geven Daphne en Eliza de studenten informatie over communicatie, soorten dienstverbanden, solliciteren en ondernemersvaardigheden. Martina Kremer, betrokken bij dit project als manager Leren en Werken, benadrukt dat dit pas het begin is van een ambitieus project. Er liggen veel plannen en ideeën en de doelen zijn duidelijk.

Scholenproject Abiant Agro: Gastlessen geven is nog maar het begin

Vorig jaar is het idee ontstaan om gastlessen te geven op agrarische mbo- en vmbo-scholen in Groningen en Drenthe. Hierbij was en is het doel om mbo- en vmbo-studenten binnen de agrarische sector meer kennis te geven over belangrijke onderwerpen. Dit zijn onderwerpen die niet worden behandeld in lessen vanuit school. Terra mbo Emmen, Meppel en Groningen zijn benaderd door Daphne en Eliza, en dit schooljaar zijn afspraken gemaakt met de docenten. Hierbij is gelet op de behoefte van de student. Bij Terra mbo is afgesproken dat in leerjaar 1 de focus op communicatie ligt. In deze lessen wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe zij een passende stage kunnen vinden en hoe de studenten het beste met hun stagebedrijf kunnen communiceren. In leerjaar 2 wordt er informatie gegeven over de soorten dienstverbanden, zoals werken in loondienst of starten als zzp'er en in leerjaar 3 wordt sollicitatietraining behandeld, met de optie om voor niveau 4 ook ondernemersvaardigheden toe te voegen voor de toekomstige zelfstandig ondernemers, de boeren van de toekomst. Daarnaast komen de studenten meer te weten over lonen en cao's. Naast gastlessen op agrarische mbo-scholen, worden er gastlessen gegeven op het voortgezet vmbo-onderwijs in het gebied. In het schooljaar 2023/2024 worden ongeveer 50 lessen gegeven op verschillende scholen.

Agrarische studenten schieten na hun opleiding snel in de rol van zelfstandig ondernemers. Volgens Daphne en Eliza is het belangrijk dat de studenten bewust gemaakt worden van de aspecten die dat met zich meebrengt, aangezien zij de medewerkers en ondernemers zijn van
de toekomst. Tijdens de lessen krijgen zij hier meer over te weten. Met als voorbeeld hoe het zit met verzekeringen, pensioenopbouw, ziekte en werken onder goede arbeidsomstandigheden. Hierdoor kunnen studenten na hun opleiding een betere, weloverwogen keuze maken welke kant zij op willen.

Martina vertelt dat het project nog in de kinderschoenen staat, maar vindt de gastlessen een mooi begin. Daphne en Eliza hebben er vertrouwen in dat het project kan uitbloeien tot iets moois en het veel kansen biedt voor de sector. De komende tijd wordt er tijd en energie gestoken in het verder opzetten van het project Agrowijs.

Ervaringen studenten:

Het meest nuttige van de gastles vond ik de informatie die verteld werd over hoe je op een nette manier met een stagebedrijf omgaat.
Het stukje normen en waarden over je houding en manieren van communicatie neem ik mee naar mijn werkplek.

Over de auteur

Merel de Vries

Stagiair contentmarketing

Merel de Vries loopt in 2023/2024 stage op de marketingafdeling van Abiant. Zij schrijft onder andere artikelen voor abiant.nl en voor onze bedrijfsmagazines De Abianter en De Abianter Agro.